Riscul de a dezvolta cancer poate fi...
Academicianul prof dr Irinel Popescu și dr Răzvan Iacob, invitatul său de la emisiunea Academia de Sănătate, au discutat ipoteza vehiculată de unii care susțin că dacă bei apă călduță cu sare atunci nici gura, nici tractul digestiv nu se vor infecta cu coronavirus.
Cei doi experți au arătat că, la începutul acestei pandemii, se credea că noul coronavirus, numit SARS-CoV-2, dă doar afectare pulmonară. „La începutul acestei epidemii rolul rolul tubului digestiv în patogenia bolii a fost puțin pierdut din vedere, considerându-se poate că virusul ar trebui să fie inactivat de pH-ul acid gastric și atunci ar trebui să nu avem o posibilitate de contaminare a organismului pe cale digestivă", a arătat dr Răzvan Iacob
Dar ulterios s-a descoperit că adevărul e cu totul altul. În primul rând pentru că acel receptor care permite acestui coronavirus să infecteze celulele umane – ACE2 – este foarte prezent atât la nivelul gurii, al limbii, în trahee, intestinul subțire, ba chiar și în colon.
„Au fost făcute și studii in vitro în care există posibilitatea de a genera organoizi care mimează structurile tubului digestiv și care conțin exact aceleași tipuri de celule care se regăsesc în mucoasa intestinală, mucoasa gastrică, mucoasa colonică. Și s-a observat că acești organoizi pot fi foarte puternic infectați de SARS-CoV-2, s-a observat și modalitatea prin care ei sunt infectați, și anume prin porțiunea apicală a epiteliului de tip absorbtiv. S-a văzut că pe măsură ce epiteliul de tip intestinal este mai matur funcțional, capacitatea virusului de a se modifica la acest nivel crește, însă nu este limitată numai la nivelul epiteliului matur funcțional, ci interceptează toate compartimentele epiteliului digestiv, până la nivel de celulă stem. Mai departe au fost făcute studii funcționale în care s-a văzut că leziunile care apar la nivelul acestor structuri sunt similare cu leziunile de tip sincițial care se întâlnesc la nivel respirator. Deci, clar, tubul digestiv poate fi infectat cu SARS-CoV-2", a detaliat dr Răzvan Iacob.
Totuți, un sâmbure de adevăr există în mitul legat de aciditatea gastrică, a subliniat doctorul, care este medic primar gastroenterologie de la Centrul de gastroenterologie și hepatologie al Institutului Clinic Fudeni, doctor în medicină și șef de lucrări la Universitatea de Medicină și Farmacie Carol Davila București.
„Este adevărat că pH-ul acid din stomac, aciditatea gastrică reprezintă o barieră și că poate scădea din doza infectantă, însă depinde foarte mult de ce doză infectantă ai! Mai mult decât atât, se pare că acest virus are capacitatea de a proteja particula virală propriu-zisă în anumite structuri de tip glican care, și prin interacțiunea cu mucusul digestiv, fac ca acest virus să fie protejat de acțiunea nocivă a acidului gastric. Mai mult decât atât au fost realizate studii prin care s-a încercat să se vadă în ce măsură particula virală poate fi inactivată in vitro de substanțe cu compoziție similară sucului intestival sau conținutului colonic, și s-a văzut că sucul intestinal, deși te-ai gândi că ar trebui să inactiveze SARS-CoV-2 pentru că el conține bilă, conține lecintină, conține compuși care ar trebui să distrugă componentele lipoproteice, dar nu! Sucul intestinal nu distruge, nu inactivează particula virală și nu a scăzut infectivitatea. S-a observat scăderea infectivității utilizând compuși similari lichidului din colon. Deci, clar, virusul poate infecta intestinul subțire, este posibil să fie inactivat pe măsură ce are pasaj intestinal colonic (...) dar și aici depinde foarte mult de durata tranzitului. Știm că atunci când ai diaree, tranzitul intestinal este accelerat și atunci posibilitatea de a avea pasaj viral prin tubul digestiv este crescută".
Poate avea acest coronavirus cale de transmitere fecalo-orală ca alți patogeni care provoacă epidemii? Răspunsul îl aflați în video:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Riscul de a dezvolta cancer poate fi...
Această metodă simplă ne ajută să...
Această vitamină îți protejează...
Acest tratament învinge cancerul și...
Acesta este unul dintre cele mai...
Acesta este detaliul la care să fii...
Acest truc simplu te scapă rapid de...
Aceste alimente scad semnificativ...