De ce să apelezi la medicamente...
CYCLOSERINUM - prospect
Denumirea comercială: CICLOSERINA
Prezentare: Capsule
Indicații: În tratamentul tuberculozei active pulmonare şi extrapulmonare, când trat. cu antituberculoase majore (streptomicină, izoniazidă, rifampicină, etambutol) s-a dovedit a fi ineficient. Cicloserina trebuie administrat în asociere cu o chimioterapie eficientă şi nu ca agent terapeutic unic. Cicloserina este eficientă în tratarea infecţiilor urinare acute produse de specii sensibile de bacterii gram-negativ şi gram-pozitiv, îndeosebi Enterobacter sp. şi Escherichia Coli.
Contraindicații: Hipersensibilitate; epilepsie; depresie, anxietate; psihoze; insuficiență reanlă (IR) severă; alcoolism cronic.
Atenție!: Înainte de începerea tratamentul cu cicloserină trebuie stabilită sensibilitatea organismului la medicament şi se vor realiza culturi. În cazul infecției Tuberculoase trebuie testată sensibilitatea la alte antituberculoase din aceeaşi grupă. Administrarea medicamentului trebuie întreruptă sau doză redusă dacă pacientul prezintă dermatite alergice sau convulsii, psihoze, somnolenţă, depresii, confuzie, hiperreflexie, cefalee, tremor, ameţeală, parestezii, dizartrie. Indicele terapeutic în tuberculoză este mic. Există un risc mai mare de convulsii la alcoolici. Pacienţii trebuie monitorizaţi din punct de vedere hematologic, al funcţiilor hepatice şi renale. Medicamentele anticonvulsivante sau sedativele pot fi eficiente în controlarea simptomelor de toxicitate asupra SNC cum ar fi convulsiile, anxietatea sau tremorul. Pacienţii cărora li s-a administrat o doză de cicloserină mai mare de 500 mg pe zi trebuie monitorizaţi din acest punct de vedere. Administrarea cicloserinei şi a altor antituberculoase a fost asociată în unele cazuri cu deficienţa vitaminei B12 şi/sau cea a acidului folic, cu anemie megaloblastică şi anemie sideroblastică. Dacă semnele anemiei apar în timpul tratamentului, trebuie aplicată o terapie adecvată. Se recomandă determinarea concentrației plasmatice a cicloserinei cel puţin o dată pe săptămână la pacienţii cu insuficiență renală (IR), care primesc doze zilnice mai mari de 500 mg. Doza trebuie ajustată astfel încât concentrația plasmatică să nu depăşească 30 pg/ml. Interacțiuni cu alte medicamente: S-a demonstrat că administrarea concomitentă a etionamidelor are efecte neurotoxice. Alcoolul şi cicloserina sunt incompatibile, în special când cicloserina este administrată în doze mari. Alcoolul măreşte riscul de apariţie a convulsiilor. Administrarea concomitentă a izoniazidei poate duce la creşterea efectelor asupra SNC (ameţeală sau somnolenţă).
Reacții adverse: Sistem nervos central (SNC): convulsii, somnolenţă, cefalee, tremor, ameţeală, confuzie, stări depresive, pierderi de memorie, manifestări psihotice, posibil însoţite de tendinţe la suicid, schimbări de caracter, hiperiritabilitate, pareze, agresivitate, parestezii, comă. Aparat cardiovascular: scăderea bruscă a tensiunii arteriale (TA) la pacienţii cărora li s-a administrat 1-1,5 g/zi. Reacţii alergice, erupţii cutanate. Creşteri ale transaminazelor serice, în special la pacienţii cu afecţiuni hepatice.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
De ce să apelezi la medicamente...
Radiografiile și radiațiile din...
O substanță chimică nou identificată...
Această vitamină îți protejează...
Acest tratament învinge cancerul și...
Acesta este unul dintre cele mai...
Acesta este semnul cancerului...
Prediabetul este un semnal de...