Cum testezi prospețimea unui ou, fără să-l spargi: metoda care nu dă greș
12 sep, 10:16

Ouăle proaspete se duc la fundul vasului, cele stricate plutesc la suprafață. Foto: DC Medical
Oul este un aliment foarte valoros din punct de vedere nutrițional, însă este foarte importat ca acestea să fie consumate proaspete. Iată câteva metode de a le verifica prospețimea.

Oul este un aliment foarte complex și valoros din punct de vedere nutrițional, fiind bogat în vitamine, inclusiv vitamina D, proteine și minerale. Este foarte important însă ca ouăle să fie consumate proaspete, motiv pentru care legislația impune producătorilor să inscripționeze data expirării pe ele.

Totuși, prospețimea ouălor pot fi testată mult mai simplu, unele metode nici nu necesită spargerea lor.

Iată câteva moduri în care poate fi testată prospețimea ouălor:

Apa rece

G Ad:

Prima metodă presupune doar introducerea ouălor într-un vas mai mare, cu apă rece. Ouăle care nu sunt proaspete se vor ridica, încet, din cauza bulelor de aer care s-au format în interior. Dacă oul plutește complet, înseamnă că este foarte vechi și nu ar mai trebui consumat. Ouăle proaspete vor rămâne așezate pe fundul vasului, în apă.

Agitarea

Un alt test este cel al agitării oului. La un ou proaspăt, atunci când îl vom agita sau scutura în mână, vom simți un minim de mișcare în interior. Dacă oul nu este proaspăt, vom simți mișcarea gălbenușului mai puternică, însoțită de un zgomot precum cel al apei agitate, mișcarea fiind ajutată de bulele de aer care s-au format în interior.

Luminarea în întuneric

Mai există o metodă neinvazivă care presupune folosirea unei surse de lumină (lanternă) într-o încăpere întunecată. Dacă luminăm un capăt al oului, în întuneric, ar trebui să putem vedea interiorul cojii oului luminat. Dacă nu poate fi văzută toată coaja, înseamnă că oul nu este proaspăt, iar acolo s-au format bule de aer.

 

 

 

 

Ştiri Recomandate

Consumul de ciuperci pare să scadă riscul de depresie
Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
Crossuri parteneri