Cum te vindeci singur de VERTIJ. Medic: Repausul este printre soluții

Cum sa te vindeci singur de vertij. FOTO Pexels
Cum să te vindeci de vertij, astfel încât acesta să nu devină cronic și să ducă chiar și la anxietate. 

Starea de amețeală cu care ne putem trezi uneori este definită ca vertij, iar pentru vindecarea acestuia este nevoie de câțiva pași simpli. 

"Când se învârte casa cu noi, când facem o mişcare bruscă şi toată lumea noastră se învârte, atunci ne dăm seamă că este un vertij. Mai avem crize de ameţeală. Aici, nu se învârte nimic cu noi, ci doar suntem foarte ameţiţi şi avem o instabilitate mare. Dacă ne şi doare capul şi avem şi hipertensiune sau alte boli, atunci trebuie să ne fie puţin frică, pentru că se poate să avem un episod ischemic.

Anumite vase din capul nostru nu mai funcţionează, nu mai irigă. Atunci putem avea episod ischemic sau accident vascular", a spus medicul Ioana Vodă, în cadrul emisiunii Sfat de Sănătate de la Antena 3.

”Avem o boală care dă vertij uşor repetitiv şi se numeşte vertij de poziţie. Doar într-o poziţie se ameţeşte. Avem nişte otoliţi care mai sar de la locul lor, din deshidratare, de la oboseală sau din cauze osteoporotice.  Există, însă, şi crize unice în viaţă. Putem face o neuronită, care este o inflamaţie a unui nerv. O pot face toate vârstele, chiar şi cei mici. Aceasta este o criză unică care trece uşor, cu antiinflamatoare, cu repaus, cu exerciții, cu mişcare și ne revenim foarte repede”, a mai explicat medicul.

Când trebuie ajuns la medic 

În ceea ce privește prezentarea la medic, aceasta trebuie făcută în momentul în care starea de amețeală devine persistentă.

”Mama natură este darnică şi ne putem face singuri o repoziţie naturală. Simţim că ameţim pe o parte şi evităm acea parte. Gravitația ne pune la loc otoliţii, dormind o zi sau două pe partea sănătoasă. Ne trece vertijul de poziţie, de cauză otolitică, în câteva seri dormite pe partea bună.

Dacă nu trece, atunci mergem la medic şi acesta decide dacă este periculos sau nu. Poate să fie o insuficienţă renală, un diabet, hipertensiune. Pot fi multe cauze, de aceea avem nevoie de medic internist, de medic de familie.  Dacă toatele analizele sunt bune şi vertijul persistă, atunci pacienţii trebuie să vină la un consult ORL”, a mai spus medicul.

În cazul în care vertijul se cronicizează, pot apărea anxietăţi, dar şi o asimetrie în capul omului. Omul nu mai este atent, nu se mai poate concentra. Nu mai poate să facă mişcări bruşte. Mai mult decât atât, acesta ajunge să aibă un comportament deviant, tocmai din teama de a nu ameți.

”Pastilele dacă nu știu unde să se ducă, pentru că nicio pastilă nu o să se ducă fix în urechea afectată, dacă nu găsim asimetria și nu rezolvăm cauza ce a provocat vertijul, într-adevăr, nu se rezolvă corect această patologie și din nefericire dă o stare de anxietate și de minte tulbure”, a mai explicat medicul Ioana Vodă.

Vezi și: Primul ajutor în caz de VERTIJ. Cauze și tratament

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

10 metode care stimulează nervul vag în mod natural
Cele mai bune uleiuri esențiale care reduc inflamația

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel