Cum supraviețuiești mușcăturilor de insecte. Ponturi de la un specialist

Unde să nu stai ca să eviți mușcăturile de insecte
Majoritatea mușcăturilor de insecte produc iritații, mâncărimi și o reacții alergice ușoare, dar dacă lucrurile se agravează trebuie mers la un specialist.

Mușcături, insecte. „Cel mai important este să știi cum arată o mușcătură normală de insecte", afirmă Christopher Heron, profesor asistent de Medicină de Familie și Medicină Comunitară la Colegiul de Medicină al Universității Park Curriculum din Pennsylvania, SUA, potrivit pennstatehealthnews.org.

Specialistul susține că cele mai frecvente mușcături sunt de obicei cele mai inofensive - cele de la muștele negre, muștele cailor și păianjenii din casă. Țânțarii și căpușele stârnesc mai multă teamă din cauza potențialul lor de a îmbolnăvi cu virusul West Nile sau  boala Lyme.

În opinia acestuia, majoritatea mușcăturilor de insecte produc iritație, mâncărime și o reacție alergică ușoară, locală, dar pe care medicamentele antihistaminice sau cele precum loțiunea de calamină le pot calma. Când o mușcătură se comportă într-un mod care nu pare normal, adică i se mărește dimensiunea, începe să se scurgă sau își schimbă culoarea, atunci e urgent să mergeți la medic.

Același sfat se aplică dacă răspunsul la o mușcătură sau o înțepătură depășește mâncărimea și erupțiile cutanate și se ajunge la greață, tuse, slăbiciune, febră, frisoane sau un sentiment iminent de sfârșit de lume.

Mușcături, insecte: când să mergi la medic

Când vine vorba de mușcături de căpușe, Heron spune că trebuie verificate din cauza riscului apariției bolii Lyme. „O mulțime de boli infecțioase la copii sunt prezente ca și erupții cutanate", afirmă acesta. Oamenilor alergici la înțepături de albine le recomandă să se injecteze cu epinefrină după înțepătură și apoi să solicite asistență medicală. Acesta susține că, în cazuri grave, terapia cu steroizi ar fi indicată.

Heron susține că prevenirea mușcăturilor de insecte nu este întotdeauna posibilă, însă acesta sfătuiește oamenii să evite zonele agreate de țânțari – lacuri, mlaștini, zone cu probleme de drenaj.

El a spus că albinele, de regulă, înțeapă o singură dată și doar când sunt amenințate. În schimb, viespile pot înțepă de mai multe ori și pot chiar ataca dacă se întâmplă să le deranjați cuiburile de la streșini ori de pe copaci. Specialistul recomandă folosirea spray-urilor cu până la 10% conținut de dietiltoluamida, cel mai activ ingredient din soluțiile împotriva țânțarilor. Acestea, aduagă el, sunt sigure și pentru adulți, și pentru copii mai mari de doi ani, însă trebuie evitată fața și mâinile. Cât privește utilitatea uleiurilor naturale, Heron consideră eficiența lor discutabilă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

alimente calciu foto:freepik@yarunivstudio
EXCLUSIV
Cele mai bune surse de calciu. Alina Epure: Eliminarea nu este o soluție

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel