Această vitamină îți protejează...
La începutul lui noiembrie 2010, se stingea din viață regretatul poet Adrian Păunescu. Cauza morții se spune că a fost insuficiența cardiacă. O boală necruțătoare, fatală în trecut pentru foarte mulți pacienți. În anii care au trecut de atunci, însă, medicina a evoluat – la nivel mondial, dar și în România - de asemenea manieră, încât astăzi medicii au la dispoziție mai multe posibilități de tratament, atât medicamentos cât și intervențional, prin implanturi care refac parte din funcția cardiacă afectată.
Lt. col. dr. Silviu Ionel Dumitrescu, șef de lucrări, medic primar cardiolog și doctor în științe medicale, șeful Secției Cardiologie 1 de la Spitalul Universitar de Urgență Militar „Dr. Carol Davila”, a explicat, EXCLUSIV la Interviurile DCMEDICAL, că, evident, „cel mai bun tratament e să previi apariția insuficienței cardiace. Din păcate nu reușim să facem lucrul acesta de foarte multe ori și mulți dintre pacienții cardiovasculari ajung, în final, să dezvolte acest sindrom".
„Sigur că tratametul, în prezent, a devenit foarte eficient și față de acum 20-30 de ani, prognosticul unui pacient cu insuficiență cardiacă s-a schimbat foarte mult. Tratamentul farmacologic și modificările de stil de viață sunt extrem de importante și foarte eficiente în a controla cei mai mulți dintre pacienți. Cu toate acestea, progresia bolii – pentru că există așa ceva - face ca la un moment dat tratamentul medicamentos să nu mai fie suficient. Ultimii ani au adus progrese foarte mari în ceea ce numim „dispozitive implantabile”. Există mai multe asemenea dispozitive care ajută foarte mult în insuficiența cardiacă".
Medicul spune că un astfel de dispozitiv implantabil nu face decât să resincronizeze funcția cardiacă, „modul în care este condus impulsul electric în inimă și, în felul acesta, îmbunătățește foarte mult parametri la care inima funcționează, asigură un debit cardiac crescut și în felul ăsta îmbunătățește mult calitatea vieții și reduce mortalitatea, practic țintele pe care le avem atunci când încercăm să tratăm un pacient cu insuficiență cardiacă".
Există, explică medicul specialist, mai multe tipuri de dispozitive implantabile. Practic, asta presupune introducerea unui generator de puls în fosa subclaviculară și a unor sonde, din care unele ajung pe inimă (pentru a o stimula) sau pe un anume nerv.
„Legat de dispozitivele noi în insuficiența cardiacă pot să vă spun că în Spitalul Militar, am avut o premieră națională, am implantat un dispozitiv de terapie de activare baroreflexă, este o nouă concepție în tratamentul insuficienței cardiace, care reechilibrează practic sistemul de reglare al inimii, în insuficiența cardiacă acest echilibru fiind pierdut. Este un dispozitiv care (...) se implantează tot în fosa subclaviculară, numai că electrodul de stimulare nu se duce către inimă, ci se duce către nervul vag, realizând o stimulare a acestuia și și în felul acesta reechilibrând acele mecanisme” ale inimii.
Care sunt toate tipurile de dispozitive implantabile (ICD și CRT, printre altele) care pot fi folosite în cazul pacienților din România, cum funcționează ele și ce modificări în stilul de viață al pacienților aduc, aflați în video:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Această vitamină îți protejează...
Acest truc simplu te scapă rapid de...
Acest tratament învinge cancerul și...
Acesta este unul dintre cele mai...
Acesta este detaliul la care să fii...
Aceste alimente scad semnificativ...
Trei factori de risc majori duc la...
Zgomotul alimentar, o preocupare...