Cum se regenerează celulele căilor respiratorii
28 iul 2020, 09:26

Boli pulmonare
Cercetătorii americani au descoperit modul în care celulele căilor respiratorii se înmulțesc și se regenerează vindecând leziunile.

Cercetătorii de la Centrul de Medicină Regenerativă Eli și Edythe de la UCLA au identificat procesul prin care celulele stem din căile respiratorii ale plămânilor se schimbă între două faze distincte – înmulțirea și regenerarea țesutul pulmonar după o leziune.

”În prezent, există câteva terapii care vizează biologia bolilor pulmonare, aceste descoperiri vor ajuta eforturile noastre de a dezvolta o terapie vizată pentru a îmbunătăți sănătatea căilor respiratorii. Căile respiratorii, care transportă aerul care se respiră din nas și gură până la plămâni, reprezintă prima linie de apărare a organismului împotriva particulelor aeriene - precum germenii și poluarea - care pot provoca boli”, susțin autorii studiului.

Particulele infecțioase sau toxice pe care unii oameni le respiră în fiecare zi pot răni căile respiratorii și atunci când se întâmplă, celulele stem bazale ale căilor respiratorii - care sunt capabile să se regenereze și să producă mucusul și celulele ciliate care activează repararea deteriorării.

Cercetătorii au descoperit că un grup de molecule cunoscut sub numele de cale de semnalizare Wnt/beta-catenină se activează pentru a stimula căile respiratorii celulelor stem bazale pentru a răspunde vătămării. Cercetătorii au fost surprinși să descopere că acest grup de molecule își are originea într-un tip de celule pentru a iniția proliferarea și un alt tip de celule pentru a iniția diferențierea. Aceste descoperiri, susțin cercetătorii, oferă ”o perspectivă asupra tipurilor de celule care sunt importante (…) și la intervenția cu terapii pentru a preveni formarea cancerului”, potrivit unui comunicat al UCLA.

Studiul, AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?