Cum se poate trata deviația de sept. Medic: Noaptea se agravează și mai tare

Cum se poate trata deviatia de sept. FOTO Pexels @ Angela Roma
Repararea deviației de sept nu ține de aspectul estetic. Un nas sănătos înseamnă o calitate bună a vieții.  

Aerul, odată intrat prin nas este încălzit instantaneu, igienizat și umidificat, și ajunge în plămâni la 36 de grade C. De acest proces sunt responsabile cornetele nazale, situate pe laturile exterioare ale nasului.

Poluarea prea mare, fumul de țigară, alergenii, cu toții sunt factori creșterii în volum a cornetelor nazale, fapt care duce la o afecțiune comună – rinita cronică hipertrofică.

”Mulți oameni spun că afară este mai mult praf decât în casă, dar nu, este același aer și ai închis geamurile și cantitatea de praf a crescut și inflamația cornetului va fi mai mare. Trebuie să stăm în spații deschise, să nu fie aer condiționat, căci acesta este un factor foarte agresiv asupra mucoasei nazale, și vor crește și mai mult în volum aceste cornete. (...) Noaptea se agravează și mai tare, pentru că stăm la orizontală, pentru că atunci când stăm la orizontală, stagnează sângele jos, la nivelul cornetelor nazale”, a explicat dr. Ana Maria Apostol, medic primar ORL, în cadrul emisiunii Doctor de Bine, de la PRO TV.

Dacă la începutul vieții deviația de sept nu ne afectează prea tare, cu înaintarea în vârstă aceasta se asociază cu inflamația cornetelor. Tratamentul deviației de sept se poate face chirurgical, fiind redat confortul vieții persoanei ce suferă de această afecțiune. Medicul susține că primul pas, chirurgical, este de a merge pe respectiva deviație de sept, apoi pe reducerea în volum a cornetelor.

De ce este important un nas sănătos

”Organismul îmbătrânește și are nevoie de mai mult oxigen pentru că vasele de sânge se strâng, iar sângele care irigă țesuturile, în general, este cantitativ mai mic prin strângerea vaselor și cantitatea de oxigen trebuie să crească, pentru că volumul de sânge este mai mic”, a explicat medicul, adăugând că sângele care îmbătrânește este mai vâscos și urcă mult mai greu la creier, motiv pentru care trebuie să asigurăm sănătatea nasului.

Motivele deviației de sept

 - Cauze genetice, așa ne-am născut

- Cauze post-traumatice, dobândite traumatic în copilărie sau tinerețe.

"60% dintre oameni se nasc cu această deviație de sept. Este genetică. Așa te naști... cu nasul puțin mai strâmb. Celelalte cauze sunt post-traumatice.

Poți să ai o deviație de sept dobândită în copilărie, când copilul începe să meargă și cade în nas. Nasul se strâmbă, pentru că este un cartilagiu foarte moale și imediat se strâmbă și se vindecă strâmb și crește strâmb.  Oricând, la orice vârstă poți dezvolta deviație de sept, și la 50 de ani. Această strâmbătură nu se poate modifica prin medicamente, prin spray-uri, ci doar printr-o intervenție chirurgicală”. (Citește mai departe AICI)

Vezi și: Ce să faci pentru un nas sănătos. Poluarea, vinovată de apariția RINITEI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

AVC: Trei factori de risc majori. Doi provoacă AVC sever

Crossuri externe

pixel