Cum se obține aroma aparte a oțetului balsamic

Oțetul balsamic se obține diferit de oțetul de mere, iar ca să aibă acea culoare se lasă la maturat în butoaie de lemn.

Dan Vodnar, profesor de Gastronomie Moleculară la USAMV Cluj, spune, într-o postare pe pagina de Facebook a proiectului său ”Știință cu sare și piper”, că ”oțetul balsamic tradițional se maturează în butoaie de lemn”.

”Pentru obținerea oțetului balsamic tradițional, strugurii sunt transformați într-un sirop caramelizat care este decantat în mai multe butoaie de lemn, moment în care oțetul dobândește culoarea brună și aroma inconfundabilă”, adaugă acesta.

În schimb, oțetul de mere are mai multe utilizări, nu doar cel culinar, în prepararea salatelor sau sosurilor. Utilizări neobișnuite ale oțetului de mere:

* îndepărtează rugina - pune oțet de mere într-un recipient sau lighean dacă ai o unealtă ruginită de mari dimensiuni; lasă oțetul să-și facă treaba 20 de minute sau chiar mai mult dacă rugina a afectat în totalitate uneltele. La final, freacă uneltele folosind un burete de sârma pentru a îndepărta toate urmele de rugină; e indicat să vă curățați uneltele la final de vară, înainte să le depozitați.

* te scapă de urmele de sare de pe ghete - iarna, cizmele sau ghetele au urme de sare pe bocanci sau pe cizme din cauza sării aruncate în zăpada de pe drum; puteți curăța acele urme de sare cu ajutorul unei soluții de apă și oțet  jumătate apă, jumătate oțet; amestecați conținutul bine, pulverizați soluția pe un prosop de hârtie, iar apoi ștergeți ghetele.

* înlătură micile zgârieturi de pe mobilă - preparați o soluție din o treime oțet și două treimi ulei de măsline, amestecați foarte bine și folosiți o cârpă moale pe care o înmuiați în acea soluție obținută, apoi dați pe mobila zgâriată; o să observați, scriu cei de la cumsa, că zgârietura dispare, iar restul de soluție o puteți pune la salată.

De asemenea, un amestec de detergent lichid de vase și oțet de mere vă scapă de muște. Soluția trebuie să aibă: 5-10 ml de oțet într-un pahar, iar apoi câteva picături de detergent lichid de vase; astupă paharul cu o folie de plastic și găurește folia de 4-5 ori, iar prin aceste găuri muștele o să fie atrase de mirosul oțetului, iar detergentul de vase le va elimina.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

alimente calciu foto:freepik@yarunivstudio
EXCLUSIV
Cele mai bune surse de calciu. Alina Epure: Eliminarea nu este o soluție

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel