Riscul de a dezvolta cancer poate fi...
Cum se măsoară, de fapt, tensiunea. Cel mai recent studiu menționează că medicii au măsurat greșit tensiunea arterială și că acest lucru poate duce la ratarea anumitor complicații de sănătate. În mod obișnuit, pacienții sunt măsurați doar în timp ce stau în poziție verticală. Acum, se sugerează că ar trebui să devină o practică obișnuită să se facă două citiri ale tensiunii arteriale, susțin medicii.
”Dacă tensiunea arterială este măsurată doar în timp ce oamenii sunt așezați în poziție verticală, riscul de boli cardiovasculare poate fi ratat dacă nu este măsurat și în timp ce aceștia sunt în decubit dorsal pe spate”, a declarat autorul principal al studiului, Duc M. Giao, cercetător și student în anul 4 la Facultatea de Medicină Harvard, într-un comunicat de presă, potrivit Study Finds.
Vezi și: Boala Alzheimer, descoperire revoluționară. Tratamentul care ar putea combate declinul cognitiv
Persoanele cărora li s-a luat și tensiunea arterială în timp ce stăteau culcate au prezentat riscuri mai mari de a dezvolta afecțiuni precum atacul de cord, accidentul vascular cerebral, insuficiența cardiacă și decesul prematur. Tipul de medicamente pe care oamenii le folosesc pentru a gestiona tensiunea arterială nu a avut niciun impact asupra riscurilor cardiovasculare, conform rezultatelor studiului.
Sistemul nervos autonom reglează tensiunea arterială, dar gravitația poate influența distribuția sângelui în corp în funcție de poziția în care stai. În timp ce stai pe scaun sau în poziție verticală, sângele poate să se acumuleze în anumite părți ale corpului. Pe de altă parte, organismul poate să nu regleze tensiunea arterială corespunzător atunci când stai întins sau culcat.
”Constatările noastre sugerează că persoanele cu factori de risc cunoscuți pentru boli de inimă și accidente vasculare cerebrale ar putea beneficia de verificarea tensiunii arteriale în timp ce stau culcate pe spate”, a adăugat Giao.
Vezi și: Cât rezistă condimentele în cămara ta. Ce se întâmplă după ce acestea au expirat
Studiul a început în 1987 și s-a desfășurat până în 1989, implicând 15.972 de adulți din SUA care și-au măsurat tensiunea arterială în poziție șezândă sau culcată. Studiul a inclus o diversitate de participanți, cu mai mult de jumătate femei și 25% de participanți de culoare. Datele privind tensiunea arterială au fost colectate în clinici rurale și urbane, iar starea lor de sănătate a fost urmărită timp de 25-28 de ani în medie, până în 2011-2013.
Studiul a constatat că 16% dintre participanți au avut tensiune arterială normală (sub 130/80 mm Hg) atunci când erau în poziție verticală, dar prezentau tensiune arterială ridicată atunci când erau culcați pe spate.
Cei care aveau tensiune arterială ridicată atât în poziție verticală, cât și culcată au avut un risc mai mare de a dezvolta insuficiență cardiacă viitoare (1,6 ori mai mare), accident vascular cerebral (1,86 ori mai mare), deces prematur (1,43 ori mai mare) și boală coronariană (2,18 ori mai mare). Chiar și cei care aveau tensiune arterială ridicată doar atunci când erau culcați prezentau riscuri similare.
Vezi și: Care sunt beneficiile lămâilor și care e doza zilnică recomandată de vitamina C
Giao a explicat că ”eforturile de a gestiona tensiunea arterială în timpul vieții de zi cu zi pot ajuta la reducerea tensiunii arteriale în timpul somnului”. Studii viitoare ar trebui să compare măsurătorile tensiunii arteriale în decubit dorsal într-o clinică cu măsurătorile de peste noapte.
Un aspect limitativ al studiului este că s-a concentrat pe adulții de vârstă mijlocie, cu o vârstă medie de 54 de ani la momentul măsurătorilor tensiunii arteriale. Rezultatele ar putea arăta diferit în cazul populațiilor mai în vârstă.
Echipa a prezentat aceste constatări la Sesiunile Științifice de Hipertensiune ale Asociației Americane a Inimii în 2023.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Riscul de a dezvolta cancer poate fi...
Această metodă simplă ne ajută să...
Această vitamină îți protejează...
Acest tratament învinge cancerul și...
Acesta este unul dintre cele mai...
Acesta este detaliul la care să fii...
Acest truc simplu te scapă rapid de...
Aceste alimente scad semnificativ...