Gestionarea nivelului glicemiei pe...
Este important să știi în ce stadiu de dezvoltare se află copilul tău în funcție de vârsta sarcinii, pentru a fi mereu la curent cu modul în care evoluează sarcina. Al treilea trimestru de sarcină începe în luna a 7-a de sarcină sau săptămâna 28 și durează până în luna a 9-a de sarcină sau săptămâna 40. Aceasta este perioada în care copilul tău se pregătește să ia contact cu lumea exterioară. Fătul se dezvoltă rapid, crește mai mult în greutate și în lungime și începe să deschidă ochii. Află mai multe despre felul în care se dezvoltă fătul în ultimul trimestru de sarcină.
Luna a 7-a
În săptămâna 28, fătul începe să își deschidă parțial ochii, are o lungime de 36 cm și o greutate aproximativă de 1000 g. Genele sunt deja formate, auzul este dezvoltat complet, iar reacțiile la stimuli sunt frecvente – fătul își schimbă constant poziția. În acest stadiu, sistemul nervos al fătului îi poate ține sub control respirația și temperatura corpului.
În săptămâna 29, fătul poate începe să facă mișcări bruște și să lovească mai puternic. În săptămâna 30, acesta își poate deschide larg ochii și părul începe să-i crească. Până în săptămâna 31, dezvoltarea fătului este aproape completă, fiind momentul în care începe să ia rapid în greutate.
Luna a 8-a
În săptămâna 32, unghiile fătului devin vizibile, iar stratul de păr care îi acoperă corpul – lanugo – începe să îi cadă. În săptămâna 33 de sarcină, fătul începe să reacționeze la lumină, iar oasele se întăresc. Totuși, craniul rămâne în continuare moale. Tot în luna a 8-a, fătul începe să creeze depozite de grăsime, care îl vor ajuta să își regleze temperatura corpului, după naștere. Majoritatea organelor sunt dezvoltate optim, cu excepția plămânilor. În săptămâna 35, pielea fătului devine catifelată, iar membrele mai dolofane. Deși fătul lovește în continuare, spațiul din uter devine mai redus, deci va fi mai greu să facă mișcări ample. În această lună, fătul atinge o lungime de 46 cm și o greutate de aproximativ 2200 g.
Luna a 9-a
Deși fătul este aproape complet dezvoltat până în luna a 9-a, în această lună continuă să își definitiveze procesul de dezvoltare. Plămânii sunt aproape complet dezvoltați, iar fătul răspunde foarte bine la stimuli. Acesta începe să își întoarcă capul, să clipească și să apuce cu mâna. În această lună, copilul își schimbă poziția în uter, pregătindu-se să ia contact cu mediul extern. Acesta coboară în pelvis, întorcându-se cu capul în jos. În cazul în care se constată că fătul nu își schimbă poziția, medicul va lua în considerare întoarcerea manuală a acestuia. În continuare, fătul depozitează grăsimi, pentru a pregăti corpul de termoreglare. Lanugo cade în continuare de pe corpul copilului, iar circumferința capului egalează circumferința abdominală.
În ultimele săptămâni de sarcină, începe să se formeze meconiul în intestine (primul scaun al bebelușului), care va fi eliminat în primele 12 ore după naștere. Meconiul are aspect păstos și o culoare brun-verzuie. În luna a 9-a, fătul atinge undeva la 50 de cm lungime și 3200 g. Totuși, acestea sunt valori medii, deci este normal ca cel mic să aibă o altă greutate și lungime la naștere.
În concluzie, în ultimul trimestru de sarcină fătul își definitivează procesul de creștere și dezvoltare, pregătindu-se de momentul nașterii. În ultimul trimestru, vei face și o ultimă ecografie pentru a verifica starea sarcinii și poziția copilului.
Bibliografie:
“Fetal Development: What Happens during the 3rd Trimester?” Mayo Clinic, 2020, www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/pregnancy-week-by-week/in-depth/fetal-development/art-20045997. Accessed 31 May 2021.
Colleen,de Bellefonds. “Your Guide to the Third Trimester of Pregnancy.” What to Expect, WhattoExpect, 5 Sept. 2018, www.whattoexpect.com/third-trimester-of-pregnancy.aspx. Accessed 31 May 2021.
https://www.facebook.com/WebMD. “Your Baby’s Growth and Development in the Third Trimester of Pregnancy.” WebMD, WebMD, 27 May 2002, www.webmd.com/baby/pregnancy-your-babys-growth-development-months-7-to-9. Accessed 31 May 2021.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Gestionarea nivelului glicemiei pe...
Un studiu recent arată că aproape o...
Legătura dintre animalele de companie...
Terapiile genetice și celulare...
De ce nu sunt suficienți medici în spitalele mici? De ce pacienții...
Există numeroase soluții simple și...
Aceste boli sunt greu de diagnosticat...