Cum schimbi pH-uri urinei. Medicul urolog Mihai Dobra: Litiaza de struvit se simte teribil de bine în mediu alcalin

pH urina - Foto: Freepik
EXCLUSIV
Cum se schimbă pH-ul urinei și ce este litiaza de struvit.

Medicul urolog Mihai Dobra ne-a explicat faptul că anumite tipuri de pietre la rinichi, precum litiza de struvit, se dezvoltă într-un mediu alcalin, iar pentru a echilibra pH-ul urinei este necesară administrarea unui aminoacid, precum elmetionina. 

În schimb, litiaza de acid uric apare în medii acide și necesită alcalinizarea urinei pentru a preveni formarea pietrelor.

Litiaza de struvit, cunoscută și sub denumirea de calculi de infecție, este o afecțiune caracterizată prin formarea de pietre în rinichi, vezică urinară sau ureter, care sunt compuse în principal din fosfat de amoniu și magneziu.

Aceste pietre sunt strâns asociate cu infecțiile tractului urinar și sunt mai frecvente la femei din cauza incidenței mai mari a infecțiilor tractului urinar în rândul acestora.

Principala cauză a litiazei de struvit este infecția tractului urinar cu bacterii care descompun ureea în amoniac.

Medicul urolog subliniază importanța colaborării cu un nefrolog sau un specialist în pietre la rinichi pentru a controla eficient pH-ul urinei și pentru a stabili dieta și tratamentul adecvat.

Echilibrarea pH-ului urinei cu ajutorul aminoacizilor este un subiect complex, implicând numeroși factori fiziologici și biochimici.

În general, pH-ul urinei poate fi influențat de dieta, starea de sănătate și metabolismul oganismului. Anumiți aminoacizi pot juca un rol în reglarea pH-ului urinei datorită proprietăților lor acido-bazice.

"Sunt unele pietre, de exemplu litiaza de struvit, litiaza de inflecție, se simte teribil de bine în mediu alcalin și pentru a echilibra pH-ul tu trebuie să-i dai un aminoacid, o elmetionină pentru a schimba balanța.

Litiază de acid uric se întâmplă invers, ea crește în acid și tu trebuie să alcalimizezi urina.

Deci lucrurile astea trebuie făcute în colaborare și cu un nefrolog sau cu un specialist pe pietre, care să știe cum să-ți controleze următoarele puncte și ce dietă, ce tip de tratament ai nevoie pentru a preîntâmpina apariția pietrelor", ne-a mai spus medicul urolog Mihai Dobra.

Și asta într-o colaborare cu un nefrolog și cu analiza pietrei, tu trebuie să știi cum lucrezi la pH", a declarat medicul urolog Mihai Dobra, pentru DC Medical.

Pentru a preveni formarea litiazei de struvit, este important să:

- menținem o hidratare adecvată

- urmărim o igienă personală riguroasă pentru a preveni infecțiile urinare

- monitorizăm și tratăm prompt orice infecție urinară

- consultăm un specialist în urologie sau nefrologie pentru managementul pe termen lung al riscului de formare a pietrelor.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel