Cercetătorii au realizat o...
Diferențele de temperatură de la o zi la alta fac ca numărul de viroze respiratorii să fie unul în creștere, atât în rândul celor mici, aflați în comunități (creșe/grădinițe), cât și al adulților. Iar pe fondul unei imunități mai scăzute, specifică sezonului rece, riscul răcelilor este mai mare.
Prof. doctor Dumitru Constantin Dulcan, medic neurolog și psihiatru, a explicat în cadrul unei emisiuni TV care sunt soluțiile cele mai la îndemână și simple pentru a scăpa de răceală fără medicamente. Astfel, tot ce este necesar pentru acest lucru este creșterea temperaturii extremităților (mâini și picioare), fapt care pune virusul în imposibilitaea de a se înmulți.
„Ce înseamnă a răci? Înseamnă că sunt expus unui curent de aer rece, că am fost surprins de o modificare de vreme îmbrăcat mai subțire și atunci înseamnă că temperatura periferică a corpului meu scade.
Dacă scade, atunci sunt vulnerabil față de un virus. Virusul este o moleculă de ADN, nu are materialul prin care să se înmulțească, pătrunde în celula umană, folosește materialul celulei, deci citoplasma, și se înmulțește în câteva ore destul de rapid.
Dacă reușim imediat după ce am stat în frig să ne creștem temperatura corpului, din experiența mea, dacă reușești să faci în primele ore lucrul ăsta pur și simplu eviți o răceală. Poți să faci un duș fierbinte, să dai drumul la căldura de la mașină. Totul este să crești temperatura și să nu îi mai dai posibilitatea acestui virus să se înmulțească. Eu asta fac și am reușit de multe ori.
Mi s-a întâmplat rar să nu pot face asta când am fost contact cu cineva și am luat o viroză fără să știu. Ea a lucrat fără să fiu conștient, să pot să iau niște măsuri de protecție”, a explicat Constantin Dulcan la Etno Tv.
Socul (Sambucus L.) eset un arbust ce poate ajunge la aproximativ 7 metri în înălțime, specia fiind una foarte răspândită în întreaga Europă. Utilizarea sa în scopuri medicamentoase datează încă din Antichitate, potrivit lucrării ”Plante medicinale de la A la Z”, iar ceaiul de soc este cea mai la îndemână variantă de folosire a acestuia.
Ce substanțe nutritive conține socul
În scopuri medicinale, de la soc se folosesc florile, fructele și scoarța, bogate în ulei volatil, tanin, mucilagii, flavonozide, amine, etilamină, vitamina C și vitaminele din complexul B, izobutilamină. Frunzele au acțiune laxativă și sub formă crudă se aplică pe răni, fiind calmante și cicatrizante.
Substanțele conținute de florile acestei plante: bioflavonoizii, colina, acizii grasi omega-3 și omega-6, pectina și taninurile, sunt extrem de benefice pentru sănătate și tratează alergiile, tulburările respiratorii, sinuzita și tusea productiva.
Florile folosite deseori la băuturi răcoritoare (socata) funcționează ca un agent expectorant.
Florile conțin ulei volatil, rutozid, compuși aminici, glicozizi, substanțe glucidice, tanini, saponine, mucilagii, iar fructele conțin antociani, vitaminele A și C.
Care sunt beneficiile ceaiului de soc
Ceaiul de soc are efect diuretic și depurativ, puternic sudorific și diaforetic, emolient, laxativ, purgativ, antiseptic și cicatrizant, antinevralgic și antialergic.
Acesta ajută la eliminarea toxinelor din organism, atât prin urină, cât și prin transpirație, mărind activitatea secretorie a glandelor sudoripare.
De asemenea, este utilizat în vindecarea unor afecțiuni renale, vezicale și genitale, acționând asupra epiteliului renal, cu stimularea activității rinichilor, dizolvarea nisipului și a calculilor renali, respectiv prin mărirea cantității de urină eliminată în timpul zilei.
În afecțiunile căilor respiratorii, ceaiul de soc este eficient în gripă, guturai, răceală, răgușeala, tuse, crize severe de astm bronșic, bronșită, tuberculoză, febre eruptive (rujeolă, scarlatină), favorizând erupția, combate infecțiile la nivelul plămânilor și ale căilor respiratorii superioare. (Citește mai departe AICI)
Vezi și: Secretele sistemului imunitar de fier. Ce este IMUNOSENESCENȚA?
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Cercetătorii au realizat o...
Autodiagnosticarea pe internet poate...
Depresia postpartum este o condiție...
Acest test simplu îți poate salva viața. Cum poți depista rapid...
Ce trebuie să faci în caz de arsură...
Medicul Elvira Brătilă ne-a vorbit...
Proteinele sunt macronutrienți vitali...
Alimentația echilibrată, bogată în...