Cum să trăiești mai mult. Dietele de succes ale celor mai longevivi și sănătoși oameni

cum sa traiesti mai mult - FOTO: Freepik@Drazen Zigic
Cum să trăiești mai mult. Iată care sunt cele dietele secrete ale celor mai longevivi și sănătoși oameni.

Cum să trăiești mai mult. Află care sunt cele 10 diete secrete ale persoanelor care trăiesc cel mai mult și mai sănătos. Aceștia consumă mai multe fasole, nuci și pâine cu maia, mai puțină carne, lactate, ouă și zahăr.

Oamenii din cele cinci "Zone Albastre" ale pământului trăiesc cea mai lungă și mai sănătoasă viață – peste 100 de ani, fără a avea boli cronice.

În general, 95% din hrana lor provine dintr-o plantă sau dintr-un produs vegetal. Carnea nu este consumată mai mult de două ori pe săptămână și laptele de vacă și ouăle au o caracteristică minimă.

Cu toții vrem să știm secretul de a trăi o viață lungă și sănătoasă. Unii se pare că au găsit rețeta.

Oamenii de știință sunt de acord că răspunsurile se află într-o formulă complexă care include conexiunile noastre sociale, obiceiurile de somn, nivelurile de fericire, mediul înconjurător și alți factori.

Vezi și: Cât câștigă un medic rezident și cât câștigă un medic de familie. Sandra Alexiu: Ne temem că, în curând, nu va mai avea cine să ne îngrijească. Nici pe noi, nici pe dumneavoastră!

Mâncarea și băutura, factori decisivi

Poate cel mai important ingredient, însă, este mâncarea și băutura pe care le consumăm.Dan Buettner, un american Naţional Geographic Fellow, jurnalist premiat și producător de documentare, a subliniat numitorii comuni de longevitate legate de dietă, și a vorbit recent despre ei pe un podcast înregistrat de Către Global Wellness Institute.

Buettner este creditat cu identificarea mai întâi a "Zonelor Albastre" ale pământului, cinci locuri în care oamenii trăiesc statistic cea mai lungă și mai sănătoasă viață – frecvent până la sau dincolo de 100 de ani și fără boli cronice.

Zonele Albastre în ceea ce privește longevitatea sunt Ikaria, Grecia; Sardinia, Italia; Okinawa, Japonia; Loma Linda, California; și Nicoya, Costa Rica.

Vezi și: De ce au plecat 4.000 de medici de familie din țară. Alexiu arată cauza care a gonit medicii: E un subiect important pentru noi, pentru toată populația țării, ne-a scos în stradă de multe ori

"Mulți oameni de știință caută răspunsurile la longevitate într-un tub de testare. Am avut ideea de a identifica aceste domenii în care oamenii au obținut rezultatele pe care ni le dorim, și anume să trăim mult timp în mare parte fără boli cronice.

Dacă ești o persoană obișnuită care trăiește în lumea dezvoltată, probabil că pierzi aproximativ 14 ani de speranță de viață, iar cea mai mare parte este din consumul de alimente cu carne, brânzeturi și alimente  supraprocesate.

Nu avem de ales – asta este tot ce este în jurul nostru. Secretul este să ne uităm la aceste rețete geniale, pe bază de plante, pe care oamenii din Zonele Albastre le mănâncă și să învățăm cum să le facem în casele noastre. Sunt ieftine – mâncare țărănească – și poți să asamblezi și să gătești aceste mese în mai puțin de o jumătate de oră", spune el în podcast, potrivit South China Morning Post.

Mai puțină carne

Oamenii din patru din cele cinci zone albastre consumă carne, dar o fac cu moderație, ca un aliment festiv sau un mic fel de mâncare laterală.

Aceștia consumă carne nu mai mult de două ori pe săptămână, favorizând carnea integrală, în aer liber şi evitând carnea procesată, cum ar fi baconul şi hot dog-urile.

Vezi și: Ciorba de burtă, bombă cu ceas pentru ficat. Ce se întâmplă cu smântâna din ea. Amalia Arhire rupe tăcerea despre ciorba favorită a românilor

Peștele, alt aliment care contribuie la longevitate

Peștele este un alt aliment consumat frecvent de persoanele care pare că au găsit cheia tinereții. Mâncați pește în mijlocul lanțului alimentar, cum ar fi păstrăv, sardine și hamsii, pentru a evita nivelurile ridicate de mercur.

Evitați speciile supraexploatate, cum ar fi bibanul de mare chilian sau peștii de crescătorie, cum ar fi somonul.

Ce fel de lapte trebuie să consumi

Laptele de vacă nu se regăsește semnificativ în niciuna dintre dietele zonelor albastre, deși laptele fermentat de capră și de oaie, transformat în iaurt sau brânză, se regăsește proeminent în dietele centenarilor ikariani și sardinieni.

Vezi și: Paradoxul vaccinării: conspiraționiști cu vaccinurile generale, dar săritori la cele pentru vacanțe exotice: Pentru că și-au plătit bilet insistă, în ciuda reacțiilor ZDRAVENE de tip neurologic

Consumul de ouă, ocazional

Locuitorii din Zona Albastră nu mănâncă de obicei mai mult de trei ouă pe săptămână. Ca și în cazul cărnii, ouăle sunt consumate ca garnitură, alături de cereale integrale sau legume.

Locuitorii din Zona Albastră Mediteraneană prăjesc un ou ca garnitură cu pâine, migdale și măsline

Fasolea, cheia longevității

Mănâncă cel puţin o jumătate de cană de fasole şi leguminoase zilnic, orice fel. Fasolea este piatra de temelie a fiecărei diete din Zona Albastră, de la fasole neagră în Nicoya, la linte, năut și fasole albă în Marea Mediterană și soia în Okinawa.

Oamenii din Zona Albastră mănâncă de patru ori mai mult decât cantitatea de fasole decât cei din majoritatea țărilor dezvoltate, în medie.

Reduceți consumul de zahăr

Centenarii din Zona Albastră mănâncă doar produse de cofetărie în timpul sărbătorilor. Săriți peste orice produs în care zahărul este printre primele cinci ingrediente și limitați consumul la 100 de calorii, cum ar fi câteva pătrate de ciocolată neagră sau o mână de fructe uscate.

Șapte lingurițe de zahăr adăugate pe zi ar trebui să fie maximul.

Vezi și: Lucrul "stupefiant" despre vaccinare. Simin Florescu: Asta o spun cu mâna pe inimă, este foarte dureros! Există această tendință a omului de a crede zvonurile, în ciuda a ceea ce spun medicii

Consumați nuci

Un studiu de la Harvard a arătat că mâncătorii de nuci au o rată a mortalității cu 20% mai mică decât cei care nu consumă nuci.

Pâine cu maia

Cele mai multe pâine comerciale se bazează pe făină albă albită, care metabolizează rapid în zahăr - ceea ce face pentru calorii goale.

Pâinea tradițională din Zonele Albastre este făcută cu cereale integrale, cum ar fi grâul, secară și orzul sau maiaua – pâine care se face cu o bacterie naturală care creează produse cu mai puțin gluten și un termen de valabilitate mai lung.

Consumă cât mai multe alimente neprocesate

Majoritatea centenarilor planetei consumă alimente integrale – alimente care nu sunt procesate deloc sau procesate minim (cum ar fi tofu din soia). În cea mai mare parte le mănâncă crude, gătite sau măcinate.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel