Cum să te lași de fumat - tentația care reduce dependența

Cum să te lași de fumat? Un studiu arată că petrecerea timpului cu utilizatorii de ţigări electronice îi stimulează pe fumători să renunţe la tutun.

Fumătorii care îşi petrec timpul în mod regulat cu persoanele care utilizează ţigări electronice sunt mai tentaţi să renunţe la tutun, sugerează un studiu efectuat recent în Marea Britanie, citat marţi de Press Association. Cercetarea realizată la University College London (UCL) a descoperit că fumătorii care şi-au petrecut timpul frecvent cu utilizatorii de ţigări electronice au avut cu 20% mai multe şanse de a înregistra o tentativă recentă de a renunţa la fumat.

Aproape un sfert dintre fumătorii (25,8%) care au participat la studiu au declarat că îşi petrec timpul în mod regulat cu utilizatorii de ţigări electronice. Dintre aceştia, aproximativ o treime (32,3%) au avut o tentativă de a renunţa la fumat în anul anterior. Prin comparaţie, circa un sfert (26,8%) dintre fumătorii care nu şi-au petrecut timpul în mod regulat cu utilizatorii de ţigări electronice au încercat să renunţe în anul anterior.

Dr. Sarah Jackson, autoarea principală a studiului, a declarat că aceste concluzii ar trebui să diminueze îngrijorările cu privire la utilizarea ţigărilor electronice. ''A devenit un lucru din ce în ce mai banal ca fumătorii să intre în contact cu utilizatorii de ţigări electronice şi au fost exprimate unele îngrijorări potrivit cărora acest lucru ar reconfigura fumatul în Anglia şi ar compromite motivaţia fumătorilor de a renunţa. Rezultatele noastre nu au identificat vreo dovadă că petrecerea timpului cu utilizatorii de ţigări electronice i-ar descuraja pe fumători să renunţe (la fumat), ceea ce ar putea contribui la diminuarea îngrijorărilor cu privire la impactul ţigărilor electronice asupra sănătăţii publice'', a declarat Jackson.

În cadrul studiului finanţat de Cancer Research UK, publicat miercuri în jurnalul academic BMC Medicine, au fost utilizate date prelevate de la aproape 13.000 de participanţi la ''Smoking Toolkit Study'', un proiect de cercetare cu privire la obiceiurile privind fumatul în Anglia. Ţigările electronice sunt cu circa 95% mai puţin dăunătoare în comparaţie cu fumatul tutunului, potrivit Serviciului de Sănătate Publică din Anglia. ''Un factor cheie care stă la baza acestor diferenţe poate fi faptul că fumătorii care sunt expuşi în mod regulat la utilizarea de ţigări electronice sunt mai predispuşi să le utilizeze ei înşişi'', a adăugat Jackson.

În opinia expertei în controlul tutunului în cadrul Cancer Research UK, Kruti Shrotri, 'este încurajator de observat că intersectarea cu oamenii care utilizează ţigări electronice reprezintă o motivare pentru fumatori de a renunţa'' la acest obicei. ''Având în vedere că numărul persoanelor care folosesc ţigări electronice pentru a renunţa la fumat creşte, sperăm că fumătorii care intră în contact cu ei vor fi impulsionaţi să renunţe la tutun pentru totdeauna'', a adăugat Shrotri.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel