Cum să scoți un inel care s-a blocat pe deget. Poate fi nevoie de amputare

cum sa scoti un inel care
Cum să scoți un inel care s-a blocat pe un deget umflat. Se poate ajunge chiar la tăierea degetului. 

Cum să scoți un inel care s-a blocat pe un deget. Există mai multe trucuri. Dacă totuși inelul rămâne blocat pe deget pot apărea complicații. Inelele se pot bloca pe degete din mai multe motive. Aflați ce cauzează un inel să se blocheze, cum să-l scoateți și când este necesar să obțineți tratament.

De ce un inel se blochează pe deget?

Pentru început, acest lucru se întâmplă mai des decât ai crede. În general, temperatura poate face o diferență în modul în care se potrivește inelul.  Degetele tind să se umfle atunci când temperaturile sunt mai ridicate. Schimbarea de temperatură ar putea fi suficient de semnificativă pentru a face ca inelul să se blocheze pe deget, mai ales dacă este o mărime fixă, potrivit Health.

"Este destul de comună situația", a declarat Lewis Nelson, MD, președinte de medicină de urgență la Rutgers New Jersey Medical School, pentru Health.

Vezi și: Khosta-2, virusul declanșat în Rusia, cât de periculos e. Dorobăț: Ne putem aștepta să-și facă simțită prezența în sezonul rece

Alte motive care pot face ca un inel să se blocheze pe deget

Există și alte motive pentru care un inel s-ar putea bloc ape deget. Sunt motive aparent banale.

Nu l-ai scos de ani de zile. Gândește-te: verigheta sau inelul de logodnă.

"Inelul nu se schimbă, dar dimensiunea degetului da. S-ar putea să câștigi în greutate, sau corpul tău se poate schimba. Uneori, chiar și osul se schimbă. Și asta poate face ca îndepărtarea unui inel să fie dificilă", a spus dr. Nelson.

Ai mâncat prea mult sodiu.

 "Dacă mănânci o masă bogată în sare, s-ar putea să te umfli mai mult, iar acest lucru se vede și la degete", a declarat Eric Adkins, MD, medic de medicină de urgență la Ohio State University Wexner Medical Center, pentru Health.

Ai avut o accidentare la mână. Acest lucru poate fi o problemă, chiar dacă nu este degetul inelar.

"Există atât de mult țesut moale în mână. Tinde să se umfle foarte mult și toate acestea se pot distribui până la degete", a adăugat dr. Nelson.

Vezi și: Bolile metabolice, asociate cu cele neuronale. Medic: Vârsta la care aceste boli apar este din ce în ce mai timpurie

Cum poți preveni blocarea inelelor pe degete

Creșterea în greutate chiar și dintimpul sarcinii ar putea face inelele să devină prea strânse pentru degete. Artrita, dermatita atopică, bolile de rinichi, și anumite medicamente pot provoca umflarea degetelor mai mult.

Dacă aveți o afecțiune cronică care vă afectează dimensiunea degetului, gândiți-vă să luați măsuri pentru a preveni blocarea inelelor. Ai putea lua în considerare înlocuirea inelelor sau lărgirea lor la un bijutier în cazul în care acestea sunt valoroase pentru tine.

Vezi și: Alimentul care provoacă îmbătrânirea prematură a tenului

Când un inel blocat pe deget devine o urgență medicală

În mod normal, un inel blocat pe deget nu reprezintă o urgență medicală, decât în situația în care degetele încep să se umfle și să se învinețească.

Unele semne pot sugera că aveți, totuși, nevoie de asistență medicală. Este vorba de:

- Dureri

- Degetul se umflă rapid.

- Degetele își schimbă culoarea

"Pe măsură ce degetul se umflă, inelul devine o bandă restrictivă. Asta poate întrerupe alimentarea cu sânge a degetului", a explicat dr. Nelson.

"Dacă aștepți prea mult, ai putea fi expus riscului de a-ți pierde funcția sau de a pierde degetul în întregime, în funcție de cum merg lucrurile cu inelul", a adăugat dr. Adkins.

Vezi și: Menopauza prematură, asociată cu risc crescut de boli cardiace. Se poate diagnostica printr-un test de sânge

Cum puteți da jos inelul blocat pe deget

Există mai multe modalități pe care le puteți încerca pentru a scoate inelul de pe deget.

Odihnește-te cu mâna ridicată

"Dacă mâna este puțin umflată, puteți reduce umflătura prin ridicarea mâinii timp de câteva minute. Acest lucru permite sângelui și fluidului să se scurgă departe de degete, reducând eventual umflătura. Astfel, ați putea scoate inelul de pe deget", a declarat Kathryn Boling, MD, medic primar la Centrul Medical Mercy din Baltimore.

Încercați să lubrifiați inelul

Secretul este de a utiliza un lubrifiant pe inelul în sine și nu pe întregul deget. Puteți folosi săpun sau cremă de mâini.

"Vrei să fii precaut cu cât de mult folosești. Dacă folosești prea mult lubrifiant îți va fi foarte greu să îți scoți inelul de pe deget, deoarece este greu de prins", a spus dr. Adkins.

Vezi și: Dormitul pe spate, riscuri. Cum trebuie să stai corect, dacă dormi pe spate. Florin Govor: Asta reduce la jumătate presiunea de pe coloană

Aplicați gheață pe deget

Gheaţa poate fi foarte utilă în această situaţie, a declarat dr. Adkins.

"Ajută la contractarea vaselor de sânge care merg spre deget și veți obține scăderea fluxului sanguin - care poate ajuta la micșorarea degetului", a explicat dr. Adkins.

Încercați să răsuciți inelul

Dr. Adkins a recomandat răsucirea lentă a inelului, în timp ce încercați să trageți de o parte din piele de deasupra inelului.

"Poate fi o provocare pentru că încerci să faci asta cu o singură mână", a spus dr. Adkins.

Dacă puteți recruta un prieten sau un partener pentru ajutor, ei pot încerca să facă acest lucru cu blândețe.

Vezi și: Care sunt alimentele cu care ne păcălim foamea. De ce nu trebuie să mâncăm cartofii fierbinți

Utilizați ața dentară

Dacă niciuna dintre aceste metode nu a funcţionat, iar situaţia e puţin mai complicată, foloseşte o aţă sau o pamblică. Înfăşoar-o strâns în jurul degetului, iar atunci când ajungi la inel, introdu ata prin inel. Apoi aplica puţină cremă pe ata. Ulterior, roteşte inelul şi trage-l peste aţa dentară pentru a-l scoate de pe mână. 

Acest lucru este un pic complicat, dar Dr. Nelson a spus că "funcționează destul de bine".

Ce faceți când toate metodele eșuează

Dacă ați încercat toate metodele și inelul încă este blocat pe deget, atunci ar trebui să vă îndreptăţi spre serviciile de urgență.

"De multe ori vor avea un instrument care poate tăia inelul", a spus dr. Boling.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

alimente calciu foto:freepik@yarunivstudio
EXCLUSIV
Cele mai bune surse de calciu. Alina Epure: Eliminarea nu este o soluție
Sirop de tuse, contaminat. OMS, avertizare globală

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel