Cum să scapi de vârfurile despicate. 12 obiceiuri dăunătoare pentru părul tău

Cum sa scapi de varfuri despicate Foto@ fongbeerredhot
Cum să scapi de vârfurile despicate. Care sunt cele 12 obiceiuri dăunătoare pentru părul tău.

Ruperea părului poate fi cauzată de stres, căldură, condiții de bază și multe altele. Un păr sănătos depinde de o cuticulă interioară cu straturi suprapuse care mențin firele împreună.

Atunci când aceste straturi se destramă, părul tău se poate usca și, în cele din urmă, se poate separa, ceea ce duce la deteriorare. Acest lucru cauzează ruperea, împreună cu alte simptome, cum ar fi încrețirea și uscăciunea. 

Vezi și: Nuanțe de ruj care te îmbătrânesc. Ce să nu-ți mai pui niciodată pe buze

1. Dieta

De fapt, există multe adevăruri în vechea zicală "ești ceea ce mănânci", mai ales când vine vorba de sănătatea părului și a pielii.

Anumite substanțe nutritive vă ajută părul să crească și să împiedice ruperea din cauza deteriorării. Asigură-te că ai suficient zinc, fier și acid folic în dieta ta zilnică.

Proteinele și antioxidanții adecvați (care se găsesc în alimentele vegetale) pot, de asemenea, să vă mențină părul ferit de deteriorări. Anumite vitamine pot ajuta, de asemenea, la creșterea părului.

Vezi și: De ce ar trebui să îți schimbi parfumul toamna. Care este motivul pentru care nu ar trebui să folosești același parfum pe tot parcursul anului


2. Stresul

Există o multitudine de dovezi care arată legături între stres și căderea părului, dar se știe, de asemenea, că stresul poate duce la ruperea părului.

Telogen effluvium este un tip comun de alopecia cauzată de stres, cel mai probabil legat de deteriorarea părului. Acest tip de stres face ca foliculii tăi să intre în stare latentă, astfel încât părul care se află în mijlocul unui ciclu de creștere se poate rupe. S-ar putea să observați căderea părului vechi, de asemenea.

Gestionarea stresului dumneavoastră poate duce la un păr mai sănătos.

3. Părul uscat

Părul neobișnuit de uscat poate fi unul dintre precursorii deteriorării și ruperii.

De asemenea, poate fi cauzată de o varietate de factori, inclusiv vremea uscată, umiditatea scăzută și prea multă căldură. Asigurați-vă că folosiți apă călduță și nu fierbinte atunci când vă spălați părul - aceasta din urmă poate duce la o uscare și mai mare.

Dacă vârfurile tale sunt uscate, ia în considerare concentrarea șamponului doar pe scalp. Omiterea balsamului nu este recomandată. Luați în considerare posibilitatea de a încerca o mască de păr pe mijlocul și pe vârfurile părului tău.

Dacă ești presată de timp, pulverizează un balsam fără clătire înainte de a pieptăna părul ud.

4. Deteriorarea prin căldură

Pentru a obține cele mai bune rezultate de la uscătorul de păr, fierul de călcat sau ondulatorul de păr, aveți nevoie de căldură mare. Cu toate acestea, atunci când folosești aceste instrumente în mod incorect sau prea mult, riști să deteriorezi cuticula din cauza temperaturilor extreme.

O modalitate de a preveni deteriorarea generală cauzată de căldură este să oferiți părului o pauză de la toate instrumentele de styling cel puțin o dată pe săptămână. Pentru a reduce deteriorarea reală a căldurii de la instrumentele de styling, alegeți versiunile ceramice - acestea se încălzesc mai uniform, astfel încât nu trebuie să le folosiți în mod repetat pe aceleași secțiuni de păr.

De asemenea, este important să protejați părul înainte de a aplica căldura. Folosește un spray de protecție termică pentru a minimiza deteriorarea.

5. Prelucrarea excesivă

Îndreptarea profesională, permanentul și colorarea pot face ca părul tău să pară mai sănătos după prima ședință sau două. Dar dacă faci aceste servicii prea des, cuticula se poate rupe și poate provoca deteriorarea părului.

Vopseaua de păr permanentă poate, de asemenea, să interacționeze cu scalpul tău și să provoace potențial dermatită de contact.

Este recomandă prelungirea intervalului dintre ședințe la 8-10 săptămâni. Între timp, încearcă o mască de păr pentru a prelungi rezultatele.

6. Spălarea excesivă

Dacă ai pielea grasă, este de asemenea mai probabil să ai o producție excesivă de sebum (ulei natural) la nivelul scalpului tău. Acest lucru poate duce la tentația de a vă spăla părul mai des decât este nevoie.

În timp ce spălările zilnice sunt bune dacă ai părul gras, nu ar trebui să te speli pe cap de mai multe ori pe zi. Pe de altă parte, părul extrem de uscat ar putea avea nevoie doar de șamponarea săptămânală, conform NIH.

De asemenea, asigură-te că aplici șamponul delicat la nivelul scalpului și că aplici balsamul fără probleme, de la vârfuri spre rădăcini.

7. Uscarea necorespunzătoare cu prosopul

Când ieși din duș, este un răspuns natural să vă frecați cu un prosop pe piele și păr. Cu toate acestea, această mișcare de frecare îți deteriorează de fapt părul atunci când este cel mai vulnerabil (după ce a fost udat).

Tamponați mai degrabă părul cu un prosop absorbant. De asemenea, poți lăsa un prosop în păr ca o măsură temporară pentru a absorbi excesul de apă.

8. Elastice pentru păr

Legăturile elastice de păr sunt indispensabile pentru a vă ține părul departe de față în timp ce faceți sport. Și, să recunoaștem, pot fi de folos în zilele cu părul prost sau când te grăbești.

Problema cu legăturile de păr este că acestea trag de scalp și de cuticula părului. S-ar putea chiar să observi că îți cade ceva păr de fiecare dată când îți desfaci părul.

Poți remedia acest lucru purtându-ți părul desfăcut din când în când sau făcându-ți cocul puțin mai lejer, astfel încât să nu te mai tragă atât de mult de păr.

De asemenea, asigură-te că porți legături de păr adevărate și nu doar elastice care îți pot deteriora părul.

9. Periajul și pieptănarea incorectă

Poate că ai auzit că periajul părului 100 de mișcări pe zi este bun pentru părul tău, dar experții recomandă ca, în schimb, să vă periați și să vă pieptănați doar atunci când vă aranjați părul.

Un studiu clinic din 2009 a constatat că periajul mai puțin frecvent a dus la reducerea căderii părului la femei.

Asigurați-vă că folosiți piepteni cu dinți largi pentru a preveni ruperea. De asemenea, ar trebui să folosiți o perie doar atunci când părul este uscat și să evitați să folosiți peri de plastic. Încercați în schimb o perie cu peri naturali.

10. Lipsa tunsului

Poate părea că tăierea părului îl poate deteriora. Totuși, în mod ironic, tunsul poate ajuta la menținerea părului tău sănătos și fără vârfuri despicate.

Vă puteți gândi la o tunsoare a părului așa cum ați face o exfoliere a pielii - în ambele cazuri, este posibil să fie nevoie să îndepărtezi o parte din celulele vechi pentru a le ajuta pe cele noi să crească. Atunci când aveți vârfuri despicate, aceste spărturi în cuticulă se pot deplasa pe restul lungimii părului dumneavoastră și pot duce, eventual, la rupere.

Mergi la stilistul tău cam la fiecare opt săptămâni, în funcție de lungimea și textura părului tău. Chiar dacă îți crește părul, tăierea vârfurilor deteriorate ar putea preveni ruperea în continuare.

11. Hipotiroidism

Hipotiroidismul (tulburare tiroidiană scăzută) apare atunci când glanda ta tiroidă nu produce suficienți hormoni tiroidieni. Deși tiroida în sine este de dimensiuni mici, ea joacă un rol important în menținerea funcționării organismului dumneavoastră. Aceasta include metabolismul, ritmul cardiac și chiar creșterea părului.

Persoanele cu tiroida scăzută ar putea observa deteriorarea și căderea excesivă a părului, în special la duș sau după periaj. Dacă ai părul uscat și deteriorat, combinat cu energie scăzută, creștere bruscă în greutate și depresie, consultă un medic pentru un control al tiroidei.

12. Tulburări de alimentație

Dacă ai o tulburare de alimentație, deteriorarea părului este un simptom posibil.

Acest lucru se datorează faptului că unele tulburări de alimentație cauzează malnutriție, cum ar fi anorexia și bulimia nervoasă. În astfel de cazuri, foliculii de păr nu au substanțele nutritive de care au nevoie pentru a produce păr nou, iar procesul se întrerupe cu totul. Este posibil chiar să observi fire noi de păr care se rup în mijlocul ciclului de creștere.

Tulburările de alimentație pot duce la consecințe și mai grave și necesită tratament medical.

Sfaturi pentru un păr sănătos

Pentru a preveni ruperea părului în viitor, ia în considerare următoarele sfaturi de îngrijire a părului:

Spălați părul zilnic, dar delicat.

- Folosește un set de șampon și balsam pentru înotători după ce mergi la piscină.

- Încearcă să îți lași părul să se usuce la aer atunci când este posibil.

- Asigura-te că toate împletiturile și extensiile sunt ușoare, astfel încât să nu tragă de scalp.

- Ia în considerare o nouă coafură care necesită o întreținere mai puțin dăunătoare.

- Consuma o dietă bogată în nutrienți pentru a te asigura că părul tău primește toate substanțele nutritive de care are nevoie.

- Evită să porți pălării strâmte pentru modă - păstează-le doar pentru protecția solară.

Ruperea părului și firele despicate pot fi frustrante. Vestea bună este că majoritatea cauzelor subiacente pot fi corectate.

Dacă te confrunți în continuare cu ruperea părului după ce ai făcut schimbări în regimul alimentar și în rutina de coafare, poate fi timpul să consulți un medic pentru a exclude orice problemă medicală de bază.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel