Cum să scapi de astenia de primăvară în câțiva pași. Carmen Brumă: Nu vă bazați doar pe ciocolata neagră

Carmen Bruma FOTO Facebook @ Carmen Bruma
Astenia de primăvară este o provocare pentru toată lumea. Însă printr-o dietă echilibrată ne putem găsi energia de care avem nevoie.

Astenia de primăvară nu este o boală, ci doar o slăbire generală a organismului, ce se resimte ca o stare de oboseală accentuată. Ca să o putem combate este nevoie și de o alimentație potrivită, având în vedere cî în perioada rece am fost ”captivi” mâncărurilor ceva mai grase, astfel că sezonul verdețurilor este un bun prilej de a ”schimba sângele”, dar și modul în care vedem lucrurile din jur. 

Carmen Brumă face câteva recomandări în acest sens, îmbinând într-un mod armonios utilul cu plăcutul, adică atât exercițiile sau plimbările în aer liber cu o alimentație sănătoasă, din care, surprinzător, nu trebuie să lipsească ciocolata neagră.   

”1. Mâncați zilnic 2 salate din frunze și legume proaspete de sezon: salată, leurdă, spanac, ridichi, roșii, ardei etc. Conțin vitamine și minerale de care organismul nostru are nevoie în această perioadă.

2. Faceți sport sau plimbați-vă cât mai mult în aer liber! Pe lângă efortul depus, organismul își va asigura aportul de vitamina D prin expunerea la soare. De asemenea, plimbările în aer liber stimulează metabolismul și secreția de endorfine, acele substanțe chimice produse de creier care ne îmbunătățesc starea psihică.

3. Consumați lactate! Primăvara este anotimpul în care laptele de vacă, oaie sau capra are cea mai bună calitate și de aceea e recomandat să consumăm în această perioadă iaurt, urda, caș, kefir, sana, lapte bătut. Fermenții vii din iaurt favorizează sănătatea intestinală cu efecte importante asupra întregului organism. Eu am renunțat de mai multă vreme la variantele total degresate și aleg produse cu până la 3-4% grăsime. De asemenea prefer lactatele din lapte de capră pentru că au o cantitate mai mică de lactoză, se digera mai ușor și conțin o cantitate de calciu mai mare decât cele din lapte de vacă.

4. Includeți în meniu sardine, pește gras, nuci! Conțin acizi grași esențiali care diminuează procesele inflamatorii, fluidifică sângele și contribuie la funcționarea optimă a sistemului nervos.

5. Nu excludeți carbohidrații lenți adică produsele făinoase, cerealele, pâinea, fasolea boabe, mazărea, lintea! Glucidele conținute de acestia se absorb treptat în sânge și mențin glicemia la un nivel constant mai multe ore. Asta înseamnă că nu vom simți senzația de foame atât de des ca atunci când mâncăm zahăr.

6. Consumați alimente bogate în magneziu, zinc, fier, minerale importante pentru funcționarea optimă a organismului. Zinc și fier găsim în produsele de origine animală; carne, pește, ouă, lapte, iar magneziu in semințe, avocado, ciocolată neagră. Nu vă bazați totuși doar pe ciocolata neagră pentru doza de magneziu!”, a scris Carmen Brumă pe blogul său.

Vezi și: Ce să faci în cazul ASTENIEI de primăvară

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Cum au fost afectați diabeticii de COVID. Ce s-a aflat abia acum

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel