Afecțiunile care duc la insuficiență respiratorie. Dr. Cristian Oancea: Mare atenție!

insuficienta respiratorie foto:freepik
EXCLUSIV
Care este diferența între insuficiența respiratorie acută și cea cronică și ce afecțiuni le pot declanșa.

Insuficiența respiratorie reprezintă o condiție gravă și uneori chiar fatală, care poate afecta, atât adulții, cât și copiii. Este important să înțelegem că există două forme principale ale acestei afecțiuni: insuficiența respiratorie acută și cea cronică. În ambele cazuri, diagnosticul și tratamentul prompt sunt cruciale pentru supraviețuire și pentru menținerea calității vieții.

Vezi și: Cum să îmbunătățești calitatea aerului din casă. Faceți asta înainte cu 15 minute de culcare. Dr. Cristian Oancea: Renunțați la tot ce poate să atragă praf

În declarația dr. Cristian Oancea, medic primar pneumolog, sunt subliniate două aspecte critice ale insuficienței respiratorii: forma acută și cea cronică. Insuficiența respiratorie acută reprezintă o urgență medicală și poate fi declanșată brusc de afecțiuni, precum pneumonia, embolia pulmonară sau infarctul miocardic, punând în pericol imediat viața pacienților. Pe de altă parte, insuficiența respiratorie cronică este o afecțiune progresivă, care poate fi cauzată de boli cronice precum fibroza pulmonară sau cancerul pulmonar, afectând în mod constant calitatea vieții pacienților.

Insuficiența respiratorie acută

Potrivit medicului, insuficiența respiratorie acută este o urgență medicală și necesită intervenție imediată. Această formă de insuficiență respiratorie poate fi cauzată de o varietate de afecțiuni, printre care pneumonia, exacerbarea bronhopneumopatiei cronice obstructive (BPOC), edemul pulmonar sau embolia pulmonară. De asemenea, afecțiunile cardiovasculare, cum ar fi infarctul miocardic, pot duce rapid la insuficiență respiratorie acută.

”Aici putem vorbim de două fenomene. Insuficiența respiratorie acută ce reprezintă urgență medicală și insuficiența respiratorie cronică. Afecțiuni respiratorii, de exemplu pneumonia, exacerbarea BPOC, edemul pulmonar, embolia pulmonară dar și afecțiuni cardiovasculare cum ar fi infarctul miocardic pot să dea rapid insuficiență respiratorie acută reprezentând urgență medicală”, potrivit dr. Cristian Oancea, în exclusivitate pentru DC Medical.

Pacienții cu insuficiență respiratorie acută pot prezenta simptome severe, cum ar fi dificultatea de respirație, respirația șuierătoare, durerea toracică sau cianoza (colorarea albastră a pielii și a unghiilor din cauza lipsei de oxigen). În astfel de cazuri, este esențial să se solicite imediat asistență medicală de urgență pentru evaluare și tratament adecvat.

foto: Freepik@stefamerpik

Insuficiența respiratorie cronică

Pe de altă parte, insuficiența respiratorie cronică este o afecțiune mai lent progresivă, care poate fi cauzată de boli cronice precum mucoviscidoza, fibroza pulmonară, BPOC sau cancerul pulmonar, așa cum ne spune dr. Cristian Oancea. În aceste cazuri, funcția pulmonară se deteriorează treptat în timp, determinând dificultăți în respirație și activități zilnice.

Cu toate acestea, este important de menționat că insuficiența respiratorie cronică poate fi gestionată și tratată în mod corespunzător. În unele cazuri, suplimentarea cu oxigen, utilizând concentratoare mobile/portabile de oxigen însoțite de medicație de fond, poate îmbunătăți semnificativ calitatea vieții pacienților.

”Alte patologii respiratorii mucoviscidoza, fibroza pulmonară, BPOC, cancerul pulmonar pot să dea insuficiența respiratorie cronică ce se poate corecta (de obicei parțial în cazurile avansate) cu suplimentarea de oxigen utilizând acele concentratoare mobile/portabile de oxigen asociate medicației de fond”, ne-a mai spus medicul.

Pentru pacienții predispuși să dezvolte insuficiență respiratorie sau care suferă de afecțiuni respiratorii cronice, monitorizarea nivelului de oxigen din sânge poate fi crucială. Medicul ne explică necesitatea unui instrument simplu și non-invaziv utilizat în acest scop, care este pulsoximetria. Prin utilizarea unui pulsoximetru, pacienții pot măsura nivelul de saturație a oxigenului în sângele lor periferic și pot monitoriza frecvența cardiacă.

”La pacienții predispuși să dezvolte insuficiență respiratorie se recomandă să utilizeze un pulsoximetru (un instrument ieftin și non-invaziv), care arată saturația în oxigen a sângelui periferic și frecvența cardiacă. Aici, mare atenție în cazul femeilor să nu aibă lac de unghii sau ojă, pentru că atunci valorile pot să fie mai reduse (nu cele reale). Saturația normală în repaus trebuie să fie 95-100%.

Vezi și: Testele care arată cât de sănătoși sunt plămânii. Dr. Cristian Oancea: Ne indică gradul de afectare

Când valoarea în repaus este în jurul valorii de 90% sau mai redusă, trebuie anunțat medicul de familie sau specialistul pneumolog sau cardiolog în funcție de patologie”, ne-a mai explicat medicul.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel