Cum să faci ulei de lavandă în propria bucătărie: Cea mai simplă rețetă, cu beneficii surpriză

Lavanda FOTO: pixabay
Uleiurile esențiale sunt populare pentru relaxare, reducerea stresului sau inducerea somnului. Uleiul de lavandă este unul dintre aceste uleiuri esențiale despre care se spune că este eficient în calmarea minții și gestionarea stresului. Este extras printr-un proces de distilare cu abur, în care florile de lavandă sunt aburite, aburul este captat și uleiul este separat și colectat din apă.

Pentru a beneficia cât mai des de puterea uleiului de lavandă, îl poți face chiar la tine acasă. Rețeta este una simplă.

În primul rând, ai nevoie de lavandă uscată. Dacă planta nu s-a uscat complet, există riscul ca umiditatea din ea să ducă la apariția mucegaiului. Dacă, totuși, abia ai cules flori de lavandă, usucă-le într-o încăpere lipsită de lumina soarelui, dar foarte bine ventilată, pentru a evita mucegăirea lor. 

Pentru prepararea uleiului de lavandă, pune florile într-un borcan cu ulei de măsline sau de floarea-soarelui și lasă-le acolo timp de patru sau cinci săptămâni. 

Uleiul de lavandă, beneficii pentru sănătate

 

Uleiul de lavandă are numeroase puteri vindecătoare. Iată câteva dintre ele: 

1) Reduce anxietatea și stresul și induce somnul

Uleiul tău esențial de lavandă este eficient în reducerea atât a anxietății cât și a stresului. Are puteri liniștitoare și este esențial să aveți un somn adecvat. Deci, dacă nu poți dormi, deoarece ai prea multe pe cap, pur și simplu pulverizează puțin ulei de lavandă și vei avea un somn profund.

2) Reduce durerile de cap

Fie că este o durere de cap obișnuită sau o migrenă, uleiul de lavandă are puterea de a le ameliora pe amândouă. 

3) Face pielea să strălucească

Include ulei de lavandă în rutina de îngrijire a pielii. Uleiul de lavandă are proprietăți antiinflamatorii și este bogat în antioxidanți care pot combate radicalii liberi din piele.

4) Combate infecțiile fungice

Se spune, de asemenea, că uleiul de lavandă este eficient în tratarea infecțiilor fungice, pentru că are proprietăți antibacteriene și antifungice care pot ajuta în inhibarea creșterii fungice în diferite zone ale corpului.

Lavanda are utilizări surprinzătoare

 

Lavanda poate fi un analgezic bun. Un mic studiu a constatat că uleiul esențial de lavandă a ușurat durerea pentru femeile care au avut epiziotomii, adică tăieturi vaginale făcute pentru a facilita aducerea pe lume a copiilor. Un alt studiu, citat de WebMd.com, a arătat că inhalarea esenței de lavandă – prin aromoterapie - a ușurat durerea din timpul nașterii prin cezariană.

Încetinește căderea pădrului

Masajul scalpului, făcut în mod regulat, cu un amestec de ulei de lavandă și alte uleiuri esențiale de plante medicinale poate ajuta la încetinirea căderii părului, adică încetinește alopecia areata. Această afecțiune autoimună, care se poate transmite genetic, face ca organismul să atace, din greșeală, foliculii de păr. Acum se fac studii pentru a vedea dacă uleiul de lavandă ar putea ajuta și la creșterea părului. Într-un studiu, șoarecii tratați cu ulei de lavandă au avut o blăniță mai stufoasă.

Bună în bucate

Lavanda culinară adaugă o dulceață aproape oricăror feluri de mâncare. Conține, de asemenea, acid ursolic, un nutrient care poate ajuta la lupta împotriva cancerului și care arde mai multe calorii. E folosită în combinații de plante, nesărate, precum cele de Provence, care includ, pe lângă lavandă, rozmarin, cimbru, fenicul, arpagic și alte plante medicinale.

Calmează stomacul

Vechii soldați romani contau pe puterile antibacteriene ale levănțicii pentru a trata deranjamentele la stomac și alte boli. Unele cercetări sugerează că uleiul esențial al plantei poate ajuta la combaterea colitei, inflamația colonului care e dureroasă și provoacă diaree. Încercați o combinație de lavandă culinară uscată cu iaurt grecesc.

Absoarbe toxinele

E ciudat, dar adevărat. Lavanda crește în locuri toxice care ar ucide rapid plantele mai puțin rezistente. Rădăcinile sale absorb metale grele precum plumbul și zincul și le păstrează în frunze. Acest lucru poate ajuta la curățarea și restaurarea siturilor industriale și a grădinilor contaminate.

Împrospătează podelele și covoarele

În vremuri medievale gospodinele presărau pe podele această plantă aromatică pentru a reîmprospăta caeree cu aer stătut și mucegăit. Încă mai se mai folosește metoda pe covoarele moderne pentru a elimina mirosurile urâte și pentru a elimina bacteriile. Fă-ți propriul odorizant cu 8 picături de ulei de lavandă la ½ ceașcă de bicarbonat de sodiu. Presărați amestecul pe covor, lăsați-l să stea câteva minute și apoi aspirați.

Ajută memoria

Ce altceva poate mai poate face lavanda? Îți ameliorează memoria. Un studiu recent a constatat că studenții la un colegiu de asistente medicale din SUA care au făcut aromoterapie cu lavandă chiar înainte de un test au obținut note mai mari decât colegii lor. Și-au amintit mai multe informații, s-au concentrat mai bine și au fost mai puțin agitați.

 

 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel