Riscul de a dezvolta cancer poate fi...
Vine sezonul cald, iar primul gând este acela al ieșirii la iarbă verde și grătar, activitate plăcută care aduce prietenii și familia împreună. Iar dacă acordăm atenția cuvenită grătarului, ne putem alege și cu o masă sănătoasă.
Printre beneficiile pe care le putem obține în urma unui ”grătar” bine făcut se numără consumul mai redus de grăsime, un plus de vitamine și minerale, de la legumele preparate și ele la grătar, precum și hidratarea, căci vara, vinul merge cel mai bine cu apa, acel ”șpriț de vară”.
Nutriționistul Cristian Mărgărit a explicat cum se poate realiza un grătar sănătos, la ce trebuie să fim atenți și de ce nu trebuie să ne lipsească muștarul de la masă.
”Trebuie să mâncăm și un grătar, mai ales că este vară, mai ales că are un gust foarte bun. De fapt aceasta este diferența, noi încercăm să gătim mai sănătos, de exemplu la cuptor, condimentăm carnea,o aranjăm, dar nu iese niciodată ca o carne pe grătar. Poate să fie o carne simplă, probabil, că este acea idee ancestrală, de când eram noi vânători și prindeam mamut și îl frigeam pe loc”, a declarat Cristian Mărgărit la Neatza cu Răzvan și Dani de la Antena 1.
Chiar dacă atunci când ne referim la grătar avem o anumită imagine, nutriționistul a precizat că este indicat ca ”grătarul” să fie de fapt o plită, care ajută și să nu fie arsă carnea, dar și să nu ajungă fumul direct pe aceasta.
”Este important să ardem carnea cât mai puțin. S-a demonstrat științific, arsura nu e bună, fumul nu e bun. Deci mai bine o plită dreaptă, decât acel grătar, unde fumul ajunge pe mâncare.
Dacă am o carne care are puțină grăsime, grăsimea curge pe cărbuni, arde și ajunge iarăși. Acele substanțe sunt cancerigene, este dovedit, nu doar de piele și de plămâni, pentru că și cel care face grătarul este expus la fum, inclusiv de colon și de vezică urinară. Deci mare atenție să nu ardem carnea.
La pui, aurie sau ma maro e în regulă, dacă trece spre maro închis sau spre negru nu mai este în regulă.
La mititei, dacă sunt puțin negri pe o parte, acea parte mai bine o tai”, a mai spus Cristian Mărgărit.
În ceea ce privește carnea pusă pe grătar, acesta a subliniat că este foarte important să fim atenți la conținutul de nitriți din carne, în special din cea procesată, cum sunt micii sau cârnăciorii, și care în contact cu focul pot fi periculoase pentru sănătate.
”Este foarte important să pornim de la o carne sănătoasă. Ce înseamnă asta? Să nu aibă nitrit în ea.
Majoritatea produselor de tip mici, de tip cârnăciori, produse procesate, de tip tocătură, au nitrit. Nitritul, focul, carnea, nitrozamine, pericol.
Deci mare atenție să citim etichetele sau să pornim, pur și simplu, de la o bucată de carne curată.
Atunci când luăm produse procesate, mare atenție la lista de ingrediente, pentru că un cârnăcior de acesta, chiar dacă are nitrit poate să fie sănătos atunci când îl mănânc așa, crud, dar dacă îl pun pe grătar și îl ard să devină dăunător”, a mai spus Cristian Mărgărit.
Cum toți nutriționiștii sugerează ca lângă carne să avem o porție generoasă de salată și în cazul grătarului această ”directivă” este recomandată.
”Contează foarte mult ce mâncăm lângă grătar. Suntem tentați să punem cartoful prăjit, dacă vorbim de disc.
Am un cartof pe care pot să îl coc, în acel jar, durează ceva, dar este probabil cea mai gustoasă formă de a mânca un cartof, și apoi cât mai multe verzituri.
În verzituri avem antioxidanți, avem fibre și avem și un volum cât de cât mare și calorii zero. Deci poți să mănânci aproape oricât din aceste legume fără să te îngrași”, a mai spus Cristian Mărgărit.
În cazul persoanelor care nu consumă carne, dar vor să se bucure de ieșirea la iarbă verde și de grătar, nutriționistul sugerează că legumele pe care aceștia le pot consuma se pot face, chiar dacă este un mic compromis, în folie de aluminiu.
”Se pot face și legumele, nu neapărat pe grătar, ci pe plită. Ce putem să facem, chiar dacă este tot un compromis, legumele să le punem într-o folie de aluminiu.
Nu este cea mai bună soluție, este tot un compromis, dar este mai bine decât să ardem legumele. Rămân acolo, se coc, se fac ca în aburi. Putem să le stropim puțin cu ulei de măsline, cu oțet balsamic”, a mai spus nutriționistul.
De altfel, acesta a reamintit de beneficiile pe care le are oțetul, atât cel balsamic, cât și cel obișnuit, și anume ajutor pentru flora intestinală și digestiv în cazul consumului de carne în exces.
”Dacă mănânci carne simplă în exces îți dăunează mai mult decât dacă ai și niște oțet, să zicem, în salată. Sau muștarul. Este absolut excelent, combate inclusiv acele substanțe care pot să cauzeze cancerul, poate să aibă și puțin oțet. Muștarul la grătar este bine venit. Salata și muștarul sunt ideale.
Cum grătarul trebuie ”udat”, în privința consumului de alcool, care este recomandat a fi e o unitate de alcool în cazul femeilor, respectiv de două în cazul bărbaților, specialistul în nutriție a precizat că ”aportul de apă este foarte important. Poți să bei și vin sec, dar să ai și apă lângă. Normal că vara vrei să te hidratezi mai bine și atunci lungești un astfel de șpriț”, a spus Cristian Mărgărit, adăugând că fiecare persoană are altă capacitate de procesare a alcoolului.
Vezi și: Usturoiul verde, ce beneficii îți aduce. Conținut ridicat de vitamine și minerale
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Riscul de a dezvolta cancer poate fi...
Această metodă simplă ne ajută să...
Această vitamină îți protejează...
Acest tratament învinge cancerul și...
Acesta este unul dintre cele mai...
Acesta este detaliul la care să fii...
Acest truc simplu te scapă rapid de...
Aceste alimente scad semnificativ...