Cum să calculezi cea mai bună oră de culcare pentru un somn optim. De ce te simți obosit chiar și după 8 ore de somn

programul de somn Foto: Freepik @yanalya
Descoperă importanța cunoașterii nevoilor tale individuale de somn și modul în care acest lucru poate influența sănătatea ta generală și bunăstarea mentală și fizică.

Gestionarea programului de somn este crucială pentru sănătatea generală, deoarece are un impact asupra greutății, metabolismului, funcției cerebrale și stării de spirit. În timp ce orele de trezire sunt, în general, constante, orele de somn pot varia.

Cunoașterea cantității specifice de somn necesare pentru o funcționare optimă te poate ajuta să determini cel mai bun moment pentru a merge la culcare. Vei găsi mai jos îndrumări pentru a calcula cea mai bună oră de culcare pe baza orei de trezire și a ciclurilor naturale de somn, precum și pentru a explica modul în care funcționează ciclurile de somn și cum somnul poate avea un impact asupra sănătății.

De cât somn ai nevoie

Nevoile de somn evoluează de-a lungul vieții, iar respectarea orientărilor privind somnul este crucială pentru menținerea unei sănătăți optime. Recomandările oferite de instituții apreciate, precum Academia Americană de Pediatrie și Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC), oferă durate de somn specifice vârstei, variind de la 14-17 ore pentru sugari la 7-8 ore pentru adulții în vârstă. Cu toate acestea, variațiile individuale în cadrul grupurilor de vârstă subliniază importanța evaluării personale.

Nevoile de somn pot varia în cadrul aceleiași grupe de vârstă, dar este important să iei în considerare cum te simți după diferite ore de somn. Atunci când îți evaluezi nevoile de somn, ia în considerare dacă te simți odihnit după 7 ore, dacă ai nevoie de cel puțin 8 sau 9 ore, dacă ai somnolență în timpul zilei, dacă te bazezi pe cofeină pentru a sta treaz sau dacă ai probleme de somn. De asemenea, este important să iei în considerare dacă te miști des în timpul somnului.

Pentru a ajuta la determinarea orei de culcare, un calculator de somn ia în considerare ora de trezire, finalizarea ciclurilor de somn de 90 de minute și o perioadă de 15 minute pentru a adormi. Prin alinierea duratei somnului cu o sănătate optimă, persoanele pot cultiva obiceiuri de somn sănătoase și pot spori bunăstarea generală.

Citește și: Cum îți îmbunătățești calitatea somnului în era digitală. Efectul ecranelor înainte de culcare

Foto: Freepik

Ce se întâmplă dacă nu dormi suficient

Privarea de somn poate avea consecințe grave asupra sănătății, inclusiv un risc mai mare de boli cronice și de deces prematur. Aceasta poate afecta sănătatea fizică, emoțională și cognitivă. Printre efectele fizice se numără somnolența, durerile de cap, cearcănele de sub ochi și pielea palidă. Privarea de somn pe termen lung poate duce la reducerea imunității, cortizol ridicat, creșterea apetitului, modificări ale greutății, modificări ale pielii și inflamații cronice.

Impactul asupra sănătății emoționale și mentale include senzația de irascibilitate și irascibilitate, modificări ale dispoziției perturbate, dificultăți în gestionarea emoțiilor, în a face față stresului și dificultăți de înțelegere și comunicare cu ceilalți. Privarea de somn poate agrava simptomele de sănătate mintală, inclusiv depresia, anxietatea, paranoia și halucinațiile. De asemenea, a fost legată de simptomele unor afecțiuni de sănătate mintală, cum ar fi depresia, tulburările de anxietate și tulburarea de hiperactivitate cu deficit de atenție (ADHD).

Impactul cognitiv include funcțiile lobului frontal al creierului, inclusiv atenția, vigilența, luarea deciziilor, judecata, memoria și răspunsul. Aceste efecte pot duce la scăderea performanțelor la locul de muncă sau la școală, la modificări ale judecății și ale controlului impulsurilor și la accidente.

Nevoia dumneavoastră de somn se modifică odată cu vârsta, stabilizându-se de obicei în jurul vârstei de 20 de ani. Pe măsură ce îmbătrânești, ai în general nevoie de mai puțin somn, iar factori precum factorii de mediu, comportamentali și medicali pot influența nevoile tale de somn, potrivit Healthline.

De ce te simți obosit chiar și după 8 ore de somn

Dacă dormiți 8 ore, vă puteți trezi obosit, posibil din cauza unor factori precum obiceiurile de somn și practicile de igienă proaste. Acești factori pot afecta calitatea somnului, cum ar fi mișcarea sau zgomotul produs de partenerul de pat sau de animalul de companie, tulburările de somn, cum ar fi insomnia sau apneea de somn, durerea cronică sau o afecțiune medicală sau mentală de bază. Ajustarea acestor obiceiuri poate contribui la îmbunătățirea calității somnului tău.

Un calculator de somn te poate ajuta să determini cea mai bună oră la care să te culci în funcție de ora la care te trezești, urmărind să dormi între 7 și 9 ore în fiecare noapte. În mod ideal, trezindu-te la sfârșitul ciclului de somn. Dacă ai dificultăți în a adormi sau în a rămâne adormit, consultă un profesionist din domeniul sănătății somnului pentru a explora cauzele care stau la bază și pentru a-ți oferi îndrumare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel