MURĂTURI: Cum pui castraveți la murat și ce faci dacă încep să fermenteze. REȚETA

Castraveți puși la murat. Foto: DC Medical
MURĂTURI: Castraveții se pun la murat într-o soluție cu sare și mirodenii. Iată ce trebuie să faci ca să ai cei mai buni castraveciori murați la iarnă: 

În primul rând, trebuie să știți că chiar dacă pentru mulți murăturile înseamnă gogoșari și castraveți conservați în oțet, celebrul nutriționist Gheorghe Mencinicopschi susține că pot fi numite murături doar legumele și fructele care sunt puse la murat în saramură.

”Un aliment foarte valoros este reprezentat de murături. Astăzi este o mare confuzie. Mulți consideră că murăturile sunt, spre exemplu, castraveciorii sau gogoșarii în oțet. Murăturile sunt legumele și fructele puse la murat în saramură unde are loc un proces de fermentare. Astfel, legumele și fructele murate se îmbogățesc într-o microfloră probiotică, sănătoasă, la fel ca cea din iaurt, dar mult mai vastă! Murăturile merg foarte bine cu mâncarea grasă, grea. Pe de altă parte, murăturile fermentate au foarte multă vitamina C. În plus, varza are și alte substanțe care protejează mucoasa gastrică”, spunea, în urmă cu ceva timp, prof. univ. Dr. Gheorghe Mencinicopschi, celebrul biolog, biochimist și cercetător român. 

Rețeta cea mai simplă de castraveți murați

Pentru a pune la murat castraveții trebuie să ai la îndemână următoarele:

- borcane cu capac metalic curate (veți vedea imediat cum se pregătesc),

- castraveciori mici sau cel mult medii,

(și morcovi, curățați și tăiați rondele, dacă vă plac)

- piper, 

- boabe de muștar, 

- o căpățână de usturoi, 

- mărar uscat,

- foi de dafin. 

- o bucată de hrean (curățată și tăiată fâșii de circa 2-3 cm lungime și jumătate de cm grosime), 

- frunze de vișin.

Cum se prepară: 

Saramura se face din o lingură de sare la un litru de apă, la care se adaugă o linguriță de piper boabe, o linguriță de boabe de muștar, și 1-2 frunze de dafin rupte în două. 

Borcanele, înainte de a fi umplute, se spală bine și se  pun la cuptor pentru vor 10-15 minute, cu gura în jos pe o tavă tapetată cu hârtie de copt. Apoi se răcesc și se simplu după cum urmează: 

- La un borcan de 720 de ml, la fund se pun un sfert de linguriță de boabe de  muștar, un sfert de linguriță de piper, 2 flori de mărar uscate, 2-3 bucăți de hrean curățat și feliat (fâșii de cam 2-3 cm), și jumătate de cățel de usturoi și o frunză de vișin. 

- Peste ele se îndeasă pune castraveții (spălați și șterși de apă în prealabil), iar printre ei, din loc în loc, câte o fâșie de hrean. Ca să nu se ridice din borcan, pot fi fixați deasupra cu tulpinile de mărar. 

- Borcanul plin cu castraveți se pune pe o tavă metalică, iar cu un polonic se toarnă ușor saramura fierbinte, cât să acopere castraveții. 

- Dintr-un litru de saramură umpleți lejer trei borcane de 720 de ml.. 

- După ce fixați bine capacele, puneți borcanele dacă se poate în beci, la rece, sau în cămară, dar lăsați-le să stea într-o tavă. În maximum 2 zile va trebui să verificați borcanele, pentru că pot fermenta. 

- Nu aruncați saramura rămasă, pentru că dacă e cald în casă, castraveciorii puși la murat vor fermenta, în vreo 2 zile, moment în care va trebui să desfaceți borcanele, să scurgeți saramura din borcane peste saramura rămasă și să o dați în fiert. Fierberea oprește fermentarea. După ce a fost vreo 5 minute, turnați înapoi saramura în borcanele (puse într-o tavă metalică, pentru ca borcanele să nu crape) și închideți bine capacele. 

- În cam 2 luni, castraveciorii vor fi murați și-i puteți consuma. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel