Cum poți face cancer din cauza timpului petrecut în bucătărie. Avertisment sumbru: Suntem expuși

cancer - FOTO: Freepik@cherry
Cum poți face cancer din cauza timpului petrecut în bucătărie. Medicii au lansat un avertisment sumbru.

Cum poți face cancer din cauza timpului petrecut în bucătărie. Produsele chimice veșnice sunt aproape peste tot în case. S-a constatat că acestea cresc ele riscul de cancer de sân.

Șansele de a dezvolta cancer de sân, dependente de timpul petrecut în bucătărie

Șansele de a dezvolta cancer de sân ar putea depinde de cât timp petreceți în bucătărie. Cercetătorii în domeniul cancerului încep să analizeze modul în care substanțele per și polifluoroalchilice (PFAS) - materiale utilizate pentru acoperirea tigăilor și a cratițelor antiaderente și rezistente la pete - contribuie la apariția cancerului de sân. Aceasta va fi prima dată când țesutul mamar al femeilor va fi expus direct la aceste substanțe chimice periculoase.

PFAS sunt denumite în mod obișnuit ”substanțe chimice veșnice”, deoarece le ia mult timp să se descompună. Găsite în aproape 99% din produsele de uz casnic, cercetătorii au analizat modul în care aceste substanțe chimice afectează sănătatea oamenilor pe perioade lungi de timp.

”Suntem expuși la ele într-o varietate de moduri. ”Apa potabilă este cu siguranță una foarte comună. Chiar dacă aceste substanțe chimice sunt eliminate treptat, încă mai folosim produse de consum care le conțin - gândiți-vă la canapeaua pe care ați cumpărat-o acum 15 ani și pe care ați lipit-o.

Sunteți în continuare expus. Iar efectele asupra sănătății nu sunt cunoscute în totalitate”, spune Katherine Reeves, decan asociat al studiilor postuniversitare și profesionale și profesor de epidemiologie la Universitatea din Massachusetts Amherst, într-un comunicat de presă, potrivit Study Finds.

Vezi și: Care sunt cele mai mortale trei medicamente. Se folosesc frecvent, iar unul se eliberează fără prescripție medicală

Chimicalele veșnice, efect asupra sănătății

Cercetările anterioare privind PFAS au stabilit o legătură între aceste substanțe chimice și rezervele de apă contaminate, afecțiuni hepatice, boli tiroidiene și malformații congenitale. În experimentele pe animale, aceste substanțe chimice veșnice au afectat, de asemenea, în mod negativ dezvoltarea și funcționarea glandelor mamare.

Probabil pentru că sânii nu mai produc lapte, ”există unele studii la om care arată că femeile cu o expunere mai mare la aceste substanțe chimice PFAS alăptează pentru o perioadă mai scurtă de timp”, explică Reeves.

Una dintre primele întrebări la care cercetătorii vor încerca să răspundă este una importantă: Există o asociere între concentrațiile de PFAS la care sunt expuse femeile și cantitatea de lapte produsă după naștere? Reeves spune că ei vor măsura cantitatea celor mai comune cinci substanțe chimice PFAS în probele de sânge. Ei presupun că, cu cât concentrațiile de PFAS din sânge sunt mai mari, cu atât mai puțină involuție și un risc mai mare de cancer de sân.

Vezi și: Pepenele murat, gustarea perfectă cu iz de vară. Are beneficii surprinzătoare. Poate preveni boli grave

Mamogramele vor ajuta, de asemenea, la examinarea densității cancerului de sân. Medicii oncologi știu de ceva timp că o densitate mamografică mai mare este asociată cu un risc crescut de cancer de sân. O altă întrebare în acest proiect de cercetare este dacă PFAS - împreună cu genetica și greutatea - are vreo legătură cu densitatea sânului.

”Profităm de acești biomarkeri bine stabiliți ai viitorului risc de cancer de sân pentru a analiza asocierile dintre PFAS și acești biomarkeri”, spune Reeves.

Pe măsură ce oamenii de știință analizează mai în profunzime modul în care aceste substanțe chimice veșnice afectează sănătatea umană pe termen lung, cercetarea ar putea ajuta la identificarea unor substanțe chimice mai noi în produsele de zi cu zi care ar putea prezenta un risc similar. De asemenea, informațiile ar putea contribui la fundamentarea orientărilor și politicilor de sănătate publică pentru utilizarea acestei clase de substanțe chimice.

Vezi și: Cancer incurabil, vindecat în premieră cu o terapie revoluționară. Adrian: Am privit moartea în față

”Este prea devreme pentru noi să studiem efectele acestor substanțe chimice mai noi asupra sănătății, dar mecanismele implicate de aceste substanțe chimice moștenite pot face lumină asupra efectelor asupra sănătății pe care ne-am putea aștepta să le vedem la substanțele chimice mai noi care sunt introduse astăzi”, spune Reeves.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Masca de argilă: 6 beneficii minune pentru ten

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel