Riscul de a dezvolta cancer poate fi...
Potrivit medicului James Hamrick, șeful Departamentului de oncologie de la Kaiser Permanente din Atlanta, ,,nu există nici o modalitate de a preveni complet cancerul, modificările aduse stilului de viață și efectuarea testelor potrivite de screening pot reduce șansele de a face cancer”.
Teste care pot depista cancerul
Pentru anumite tipuri de cancer, există teste care pot să depisteze în fazele precanceroase sau chiar înainte de a se răspândi în organism. Cancerul de colon, de exemplu, începe de obicei cu apariția polipilor în colon. Sunt însă teste prin care se pot observa polipii înainte ca aceștia să se transforme în cancer sau când cancerul este încă în stadii incipiente. O colonoscopie va permite medicului să vadă acele zone întregi. De asemenea, specialistul poate examina doar o parte din colon cu o ajutorul sigmoidoscopiei. Procedurile de colonoscopie și sigmoidoscopie utilizează un tub subțire, cu o cameră video mică, la capăt, pentru a putea privi în interiorul colonului și al rectului.
Un test de sânge ocult fecal (FOBT) verifică dacă există sânge ( care nu se vede cu ochiul liber) în materiile fecale. Pierderea de sânge prin tractul gastrointestinal, ar putea fi un semn al polipului sau al cancerului la nivelul colonului. De asemenea, mai poate fi efectuat un test ADN care caută sângele în scaun, dar nu numai atât, ci în plus verifică și urmele celulelor de polipi sau schimbările genelor în cazul unor tumori. Dacă găsește ceva această investigație, medicul va recomanda o colonoscopie.
Pentru a preveni apariția cancerului de col uterin la femei, testul Babeș Papanicolau este de mare folos. El poate identifica infecțiile sau celulele cervicale anormale, ce se pot transforma în celule canceroase.
Vaccinuri
Pentru a scădea șansele de a face unele tipuri de cancer, puteți să vă vaccinați. Vaccinul împotriva papilomavirusului uman (HPV) poate preveni cancerul cervical, vaginal, vulvar și anal. Vaccinarea împotriva hepatitei B poate reduce șansele de-a dezvolta un cancer la ficat.
Intervenții chirurgicale profilactice
Oamenii de știință studiază chimioprevenția, informeaza WebMD, rezultatele până în acest moment sugerând că medicamentele numite modulatori selectivi ai receptorilor de estrogen (SERM) pot reduce riscul de cancer mamar la femeile cu risc crescut. Intervenția chirurgicală este o opțiune pentru acele femei care au un risc crescut de cancer mamar. În cazul acestora se practică mastectomie profilactică, adică eliminarea unui sân sau chiar a ambilor. De asemenea, profilactic se mai poate face ovarectomie, adică scoaterea ovarelor pentru a îndepărta riscul cancerului ovarian. Dacă aflați că aveți modificări ale genelor BRCA1 sau BRCA2 sau dacă aveți un istoric familial puternic al acestor tipuri de cancer este important să discutați cu medicul pentru a vedea ce teste de screening ar fi indicate.
Nu fumați!
Dacă aveți acest obicei, este timpul să renunțați. Fumatul este în mod clar legat de cancerul pulmonar. De asemenea, poate crește șansele de a face cancer de cap și gât, esofag, vezică urinară, rinichi, ficat, pancreas, col uterin, colon și unele tipuri de leucemie. Nici fumatul pasiv nu este inofensiv. Evitați locurile în care ați putea să respirați fumul din țigările altor persoane. Acest lucru vă ridică riscul.
Protejați-vă de razele solare
Puteți reduce șansele de cancer de piele dacă limitați contactul cu razele solare. Specialișii recomandă să utilizați un agent de protecție solară cu spectru larg cu SPF 30-50, să purtați haine care acoperă brațele și picioarele, să aveți pălărie și ochelari de soare și evident să evitați soarele când este cel mai puternic - între orele 10 a.m. și 4 dimineața.
Păstrați o greutate sănătoasă
,,Obezitatea provoaca cancer mamar și cancer endometrial, deci controlul greutății este important", e de părere dr. Alfred Neugut, co-director al Centrului de Prevenire a Cancerului din Spitalul Presbyterian din New York.
Obezitatea este legată de cancerele de colon și de rect, esofag, rinichi și pancreas, așa că dacă sunteți supraponderal, pierderea chiar și a câtorva kilograme vă ajută în demersul de-a vă scădea riscul de cancer.
Mâncați sănătos
Asigurați-vă că în farfuria zilnică puneți fructe, legume și cereale integrale. Toate alimentele bogate în fibre sunt recomandate, fiind legate de un risc mai mic de cancer de colon. Căutați alimente cu beta-caroten, licopen și vitaminele A, C și E, au antioxidanți, care pot juca un rol în prevenirea cancerului.
"Limitați carnea roșie, în special carnea procesată. Lăsați baconul pentru ocazii speciale sau nu mâncați deloc", a precizat oncologul Hamrick. Carnea prelucrată, cum ar fi carnea de vită, cea din hamburger, hot-dog-ul, poate fi legată de cancerul colorectal și de stomac.
În opinia șefului Departamentului de oncologie de la Kaiser Permanente din Atlanta, prăjirea alimentelor sau grătarul la temperaturi ridicate pot ridica riscul de-a face cancer, de aceea recomandă gătirea la abur. În ceea ce privește, utilizarea suplimentelor precum seleniu și vitamina E, despre care se spune că pot reduce riscul de cancer, nu există suficiente dovezi care să sugereze că este adevărat. Dimpotrivă, specialiștii americani susțin că unele suplimente ar putea chiar să crească șansele de-a face cancer. În privința consumului de alcool, acesta ar putea fi legat de riscul apariției cancerului de gură, de gât, ficat, sân și cancer de colon, prin urmare trebuie limitat acest consum, moderația fiind cheia.
Exerciții fizice
Cu cât vă mișcați mai mult, cu atât mai bine, fiindcă astfel reduceți șansele de a vă îmbolnăvi de cancer la sân, colon, endometru, prostată și alte forme de cancer.
,,Înotați, faceți jogging, umblați sau faceți ceva care vă determine să vă mișcați. Pur și simplu, încercați să mergeți pe jos", este sfatul dr. Hamrick.
Toate aceste lucruri vă pot reduce riscul de cancer, dar nu sunt o garanție, pentru că, așa cum au afirmat și medicii americani,, până acum, nu avem o modalitate de prevenire a cancerului de 100%."
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Riscul de a dezvolta cancer poate fi...
Această metodă simplă ne ajută să...
Această vitamină îți protejează...
Acest tratament învinge cancerul și...
Acesta este unul dintre cele mai...
Acesta este detaliul la care să fii...
Acest truc simplu te scapă rapid de...
Aceste alimente scad semnificativ...