Modul în care sunt preparate legumele...
Christine Carter, un sociolog din SUA și trainer, dezvăluie într-o prelegere că abilitatea noastră de a căpăta un nou obicei nu depinde de motivele pentru care vrem aceasta sau de principiile noastre, ci doar de ”disponibilitatea noastră de a ne descurca prost la comportamentul dorit”.
Și dă un exemplu testat pe propria piele. Odată cu pandemia și-a dorit să alerge, însă, la început, și-a stabilit niște obiective nerealiste, similare unui atlet. După câteva zile a renunțat pentru că detesta să facă un lucru la care să nu se descurce bine.
”Am început să fac mișcare din nou alergând doar un minut la rând. În fiecare dimineață, după ce m-am spălat pe dinți, mă schimbam de pijamale și ieșeam pe ușă, singurul meu scop, să fug un minut întreg. În aceste zile, de obicei, alerg de 15 sau 20 de minute, dar în zilele în care lipsesc total motivația sau simt că nu am timp, încă mai fac un minut. Și acest efort minim se dovedește întotdeauna mult mai bun decât dacă nu aș face nimic”, povestește aceasta pentru TEDx.
Concluzia sa? Scopul este repetarea acelui lucru până devine un obicei mecanic, făcut fără voință. ”Ține minte, scopul este repetarea, nu performanța. Așa că lasă-te mediocru la orice încerci să faci, dar fii mediocru în fiecare zi. Faceți un singur pas, dar faceți acest pas în fiecare zi. După doar câteva zile de alergat timp de doar un minut, am început să simt o dorință reală de a continua să alerg, nu pentru că simțeam că ar trebui să fac mai multă mișcare sau pentru că simțeam că trebuie să-mi impresionez vecinii sau ceva, ci pentru că se simțea mai natural să alergi în continuare decât simțeai că te oprești.
(...) Din fericire, întreaga idee din spatele obiceiului mai bun decât nimic este că aceasta nu depinde de motivație, pe care o putem sau nu să le adunăm. Nu depinde de multă energie. Nu trebuie să fii bun la asta. (...) în mod paradoxal, numai în acea mică schimbare se nasc cu adevărat planurile noastre mari și ambițiile mari”, încheie sociologul.
Întreaga prelegere o puteți asculta AICI.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Modul în care sunt preparate legumele...
Limitarea consumului de alcool și...
Un birou modern, ajustabil pentru...
Cancerul ereditar reprezintă o formă...
Acest test îți arată cu zeci de ani...
Pe măsură ce iarna aduce zile mai...
Consumul excesiv de apă sau...