Cum mănânci mai multă sare fără să îți dai seama. Detaliul pe care l-ai omis mereu

sare - FOTO: Freepik@Flowo
Cum mănânci mai multă sare fără să îți dai seama. La fel este și în ceea ce privește caloriile. Consumi multe calorii și o cantitate ridicată de sare fără ca măcar să fii conștient, iar riscurile asupra sănătății sunt majore. 

Studiul realizat de cercetătorii de la Universitatea Penn State arată că mărimea gustărilor poate influența consumul de sare și caloriile ingerate. Participanții au mâncat mai repede și în cantități mai mari covrigi de dimensiuni mai mari, în timp ce cei care au consumat covrigi mai mici au mâncat mai puțin și mai încet, dar au ingerat totuși mai multă sare.

Dimensiunea covrigilor a afectat viteza de mâncare și dimensiunea mușcăturii. Cu toate acestea, cercetătorii au constatat că dimensiunea covrigilor nu a afectat semnificativ cât de mult a mâncat o persoană, ci comportamentul de consum. Astfel, alegerea dimensiunii covrigilor poate influența aportul caloric și de sodiu. Deși covrigii mai mici pot fi o opțiune mai bună pentru controlul caloriilor, cei mai mari ar putea fi preferați de cei care doresc să limiteze consumul de sare, arată studiul publicat în Science Direct.

Impactul pe care îl are mărirea covrigilor

O echipă de cercetători în știința alimentelor a explorat modul în care mărimea covrigeilor afectează aportul total, viteza de mâncare, dimensiunea gurii și cât timp petreci mâncând. Studiul a arătat că oamenii mănâncă covrigei mai mari mai repede și cu mușcături mai mari. Contrar, în cazul covrigeilor mai mici, situația era inversă. Cu toate acestea, în ciuda consumului mai mic și a mușcăturilor mai mici, cei care mâncau covrigei mici tot consumau mai multă sare.

Au participat la studiu 75 de adulți care au mâncat de trei ori diferite cantități de covrigei. Gustarea supra-dimensionată era echivalentă cu aproximativ 2.5 porții și venea într-una dintre cele trei dimensiuni de covrigei: mică, medie sau mare. Cercetătorii au înregistrat fiecare sesiune de gustare pentru a calcula viteza și dimensiunea mușcăturii și au măsurat cât de mult a mâncat fiecare participant atât în greutate, cât și în calorii.

Vezi și: Testul care îți arată riscul cardiovascular. Adulții în vârstă, monitorizați. Tensiunea arterială și glicemia, semnificative pentru bolile cardiovasculare

Atunci când participanții primeau aceeași cantitate de mâncare, cât au mâncat (atât în greutatea gustării, cât și în calorii) depindea de dimensiunea unitară. Participanții au consumat cu 31% și 22% mai mult din covrigeii mari în comparație cu cei mici și cei medii, respectiv. De asemenea, dimensiunea cea mai mare a covrigeilor a dus la cea mai rapidă rată de consum și la cea mai mare dimensiune medie a mușcăturii.

"Studiul sugerează că structura alimentelor - textura, dimensiunea și forma - poate fi folosită pentru a modula comportamentul alimentar și aportul alimentar.

Geometria alimentelor, în special dimensiunea unitară, este deosebit de utilă pentru gustările alimentare. Suntem interesați de modul în care proprietățile materiale ale alimentelor pot fi folosite pentru a ajuta oamenii să mănânce mai puțin fără a le afecta plăcerea", spune autorul corespondent John Hayes, profesor de științe alimentare și director al Centrului de Evaluare Senzorială de la Penn State, într-un comunicat al universității.

Vezi și: Boala care poate avea complicații devastatoare. Dr. Horațiu Roman: Poate fi mutilantă, agresivă

Covrigi cu sare - FOTO: Freepik@Vectonauta

Care este comportamentul alimentar

În plus, cercetătorii au constatat că, după ce au luat în considerare comportamentul alimentar, dimensiunea covrigilor în sine nu a avut un impact semnificativ asupra cantității totale de alimente consumate de către o persoană. Aceasta sugerează că este comportamentul de consum influențat de dimensiunile diferite ale covrigilor care a determinat aportul caloric total.

Prin urmare, există sugestia că covrigii mai mari ar putea determina o persoană să mănânce mai rapid și să ia mușcături mai mari, ceea ce este logic din punct de vedere teoretic.

"Deci, sugerăm că dacă încercați să vă monitorizați aportul caloric sau încercați să reduceți cantitatea pe care o mâncați într-o gustare, atunci poate că un covrig mai mic ar satisface mai bine nevoile dvs., din cauza modului inerent în care dimensiunea covrigului afectează viteza dvs. de mâncare.

Vezi și: Boala care nu se vindecă niciodată. Se înregistrează o scădere a cazurilor. Prof. univ. dr. Doina Azoicăi: Foarte important

Dar dacă vă faceți mai multe griji în legătură cu hipertensiunea sau cantitatea de sodiu pe care o consumați, covrigul mai mare ar putea fi mai bun pentru dvs., pentru că veți consuma mai puțin sodiu în acea tratament, chiar dacă ați putea consuma mai mulți grame de covrig", spune Madeline Harper, studentă absolventă la știința alimentelor și autoare principală a studiului.

Prin urmare, utilizarea științei alimentelor pentru a înțelege mai bine comportamentele alimentare ar putea fi un instrument util pentru abordarea problemei dintr-un unghi diferit. Indiferent de dimensiune, asigurați-vă că citiți etichetele alimentelor de gustare pentru a avea o înțelegere mai mare a ceea ce cumpărați și luați în considerare factori precum caloriile, sarea, zahărul și ingredientele pentru a vă simți mai informați în privința alegerilor dvs. de gustări.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel