Cum îți scazi hipertensiunea cu condimente și plante aromatice

Un studiu controlat randomizat, realizat recent, sugerează că o dietă bogată în plante aromatice și condimente poate reduce tensiunea arterială la persoanele cu risc de boli cardiovasculare.

Un studiu controlat randomizat, realizat recent, sugerează că o dietă bogată în ierburi și condimente poate reduce tensiunea arterială la persoanele cu risc de boli cardiovasculare.

Cercetători de la Universitatea de Stat din Pennsylvania, SUA, au realizat recent un studiu controlat randomizat care a analizat efectul consumului pe termen lung de plante aromatice și condimente asupra factorilor de risc pentru bolile cardiovasculare.

Aceștia au observat că un nivel mai ridicat de plante aromatice și condimente în alimente a redus valorile tensiunii arteriale pe 24 de ore.

Prof. Penny Kris-Etherton, unul dintre autorii principali ai studiului, a declarat pentru Medical News Today:

”Într-adevăr, efectele de scădere a tensiunii arteriale ale ierburilor și condimentelor dintr-o dietă occidentală obișnuită au fost surprinzătoare pentru mine. (...) Noi [știm deja] despre efectele multor factori ai stilului de viață, în special ale factorilor dietetici, care pot crește tensiunea arterială - cum ar fi sodiul, alcoolul și cofeina - și alții care pot scădea tensiunea arterială, cum ar fi potasiul, magneziul și calciul. (...) În ceea ce privește ierburile și condimentele (...) nu a existat un studiu clinic care să arate beneficii asupra scăderii tensiunii arteriale până la studiul nostru”.

La studiu au participat 71 de voluntari cu vârsta cuprinsă între 30 și 75 de ani. Toți participanții au avut unul sau mai mulți factori de risc pentru boli cardiovasculare și au fost supraponderali sau obezități. După ce participanții au postit timp de 12 ore, cercetătorii au făcut evaluări - înălțime, greutate, circumferința taliei, teste de sânge. Testarea vasculară a inclus măsurarea tensiunii arteriale centrale și periferice și a rigidității arteriale. Participanții au purtat și un tensiometru timp de 24 de ore. Apoi, cercetătorii au repartizat aleatoriu participanții într-unul dintre cele trei grupuri. Fiecare grup ar urma una dintre cele trei diete: o dietă săracă în condimente, o dietă moderat condimentată sau o dietă bogată în condimente. Aceste diete au inclus un aport zilnic de 0,5 grame (g), 3,3 g și, respectiv, 6,6 g de plante aromatice și condimente.

Cercetarea a demonstrat că dieta bogată în condimente tinde să îmbunătățească valorile tensiunii arteriale pe 24 de ore, în comparație cu dietele medii și scăzute de condimente.

Studiul științific îl puteți consulta AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel