Într-o lume în care stresul și agitația ne însoțesc la fiecare...
O mușcătură sau o înțepătură de insectă, cu mâncărimea care le însoțește, nu sunt ceva plăcut, dar poți trece mai ușor peste ele dacă știi cum să le tratezi. Atunci când pielea se înroșete, este firesc să te întrebi ce se întâmplă.
Majoritatea mușcăturilor și înțepăturilor de insecte trec printr-un ciclu în care zona se umflă un pic, este roșie și te mănncă. Pe măsură ce timpul trece, acestea însă se ameliorează până dispar. Asta însemană că ai un răspuns inflamator bun, deoarece este modul în care organismul se ocupă de rană și de substanțele injectate de insecte.
Cu toate acestea, în anumite cazuri mușcăturile și înțepăturile se pot infecta. Iată tot ce trebuie să știți pentru a vă menține pielea sănătoasă în această vară.
De exemplu, dacă sunteți mușcat/înțepat de un țânțar sau de o muscă, trebuie sp spălați zona în fiecare zi cu apă și săpun. În cazul în care v-a înțepat o albină sau o viespe, trebuie să aveți grijă să scoateți acul lăsat de acestea în piele. Apoi, trebuie atenuată mâncărimea cât de mult se poate, pentru că dacă te scarpini vei zdreli pielea și riști să faci rană! Dermatologii de la Academia Americană de Dermatologie recomand aplicarea pe mușcături sau înțepături a unor creme anti-mâncărime care să aibă în ele și substanțe antiseptice.
Puteți lua un antihistaminic oral pentru a reduce răspunsul imun, ceea ce determină senzația de mâncărime. Dacă ați fost înțepat și aveți dureri, puteți lua și un analgezic, cum ar fi acetaminofen sau ibuprofen.
Indiferent de dimensiunea insectei, mușcătura sau înțepătura ei îți rupe pielea. Când se întâmplă asta, bacteriile care trăiesc pe suprafața pielii sau pe piesa bucală a insectei intră adânc în piele. Scărpinarea mușcăturii deschide pielea și mai mult și puteți transfera și mai multă murdărie și bacterii de pe unghii pe pielea rănită.
Bacteriile cum ar fi stafilococul și streptococul pot ajunge în acest fel sub piele, ducând la o infecție. La fel se transmit și alți viruși precum West Nile sau paraziți percum cei care provoacă Malaria.
Apoi, unele insecte depun acizi și enzime cu mușcătură / înțepătură, care accelerează descompunerea pielii și cresc probabilitatea de infecție. Viespile și albinele, spre exemplu, introduc un venin, care poate provoca și infecții, dacă înțepăturile nu sunt tratate.
Din păcate, aceasta este reacția inflamatorie a organismului la prezența acelui corp străin, modul în care organismul reacționează la aceste mușcături sau înțepături. La unii, reacțiile sunt mult mai puternice decât la alții.
Majoritatea mușcăturilor/înțepăturilor de insecte se vindecă de la sine în cel mult 10 zile, dar dacă starea nu se îmbunătățește acesta poate fi un semn al unei infecții. Iată care sunt senele și simptomele infecției provocate de o mușcătură / înțepătură de insectă:
- Creșterea durerii în zona unde s-a produs mușcătura / înțepătura;
- Înroșirea și umflarea zonei respective,
- Mușcătura pare a fi din ce în ce mai mare
- Zona se simte caldă la atingere
- Din mușcătură / înțepătură curge un lichid sau puroi,
- De asemenea, puteți dezvolta febră, frisoane, erupții cutanate și simptome asemănătoare gripei.
Dacă credeți că aveți o infecție, nu intrați în panică. Dacă nu aveți febră sau simptome asemănătoare gripei și nu vă doare, spălați zona în fiecare zi cu apă și săpun și aplicați o cremă cu antibiotic fără prescripție medicală, cum ar fi bacitracina.
Dar, dacă nu observați o ameliorare și aveți febră, frisoane, erupții cutanate și simptome asemănătoare gripei, vizitați urgent medicul dumneavoastră. Este posibil să aveți nevoie de antibiotice orale și de îngrijirea profesională a rănilor pentru a combate complet infecția. Și data viitoare, asigurați-vă că vă aprovizionați cu insectifug pentru a îndepărta acești dăunători înainte de a vă mușca / înțepa.
Sunt oameni alergici la mușcături de vispi și albine. În cazul lor, imediat ce s-a produs mușcătura / înțepătura sau de la primele simptome în caz că nu a sesizat că a fost mușcată, persoana în cauză trebuie dusă la Urgență! La fel, e de preferat să ajungeți la un serviciu de urgență în caz că ați fost mușcat de o căpușă, chiar dacă reușiți să extrageți singuri insecta, pentru că mușcătura ei poate provoca numeroase boli grave, chiar letale.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Într-o lume în care stresul și agitația ne însoțesc la fiecare...
Radiografiile și radiațiile din...
De ce să apelezi la medicamente...
Această vitamină îți protejează...
Acest tratament învinge cancerul și...
Acesta este unul dintre cele mai...
O substanță chimică nou identificată...
Acesta este semnul cancerului...