Într-o lume în care stresul și agitația ne însoțesc la fiecare...
Indiferent dacă vreunul dintre factorii de risc pentru boala Alzheimer ți se aplică sau nu, există măsuri pe care le poți lua și trebuie să le iei pentru a reduce șansele de apariție a formei de demență. Și chiar dacă nu îl poți preveni, este posibil, totuși, să-l poți întârzia.
Este probabil ca o combinație de obiceiuri sănătoase să fie cheia, notează experții citați de de la University Health News. Spre exemplu, un studiu a constatat că un program cuprinzător de exerciții fizice, activități sociale, consiliere nutrițională și antrenament cognitiv, împreună cu gestionarea factorilor de risc ai bolilor de inimă (inclusiv tensiunea arterială ridicată și colesterolul ridicat), au dus la o performanță mai bună la testele de memorie și alte funcții mentale.
Pe lângă acesta, alte două studii recente au descoperit că o combinație a mai multor factori de stil de viață sănătos ar putea reduce riscul de demență. Într-unul dintre ele, persoanele care au adoptat patru sau cinci obiceiuri sănătoase aveau un risc cu aproximativ 60% mai mic de boala Alzheimer. Ce de-al doilea a arătat că o combinație de obiceiuri de viață sănătoase a fost asociată cu un risc mai mic de demență chiar și în rândul persoanelor cu gene care cresc riscul pentru boala Alzheimer.
Pentru a testa mai departe dacă un stil de viață sănătos poate preveni declinul cognitiv și demența, inclusiv Alzheimer, în prezent este în curs de desfășurare un studiu asupra a 2.500 de adulți în vârstă, dar cognitiv normali. Studiul SUA pentru protejarea sănătății creierului prin intervenția stilului de viață pentru a reduce riscul (intitulat US POINTER) include exerciții fizice, consiliere și modificare nutrițională, stimulare cognitivă și socială și autogestionarea îmbunătățită a condițiilor medicale.
Deși nu există o metodă sigură și dovedită pentru prevenirea bolii Alzheimer, unii factori de viață pot ajuta la menținerea funcției mentale și, eventual, la reducerea riscului dumneavoastră pentru demență:
- Implică-te în activitatea fizică regulată. Exercițiul fizic oferă multe beneficii pentru sănătate, inclusiv menținerea și îmbunătățirea funcției cognitive. Ținta este de 20-30 de minute de exerciții aerobice pe zi în majoritatea zilelor.
- Mănâncă o dietă sănătoasă cu multe fructe și legume, precum și cereale integrale și fasole. Legumele verzi cu frunze conțin vitamine B și antioxidanți, care pot ajuta la păstrarea funcției mentale.
- Controlează tensiunea arterială, nivelul colesterolului și nivelul glicemiei. Verifică aceste numere cu un medic și ia măsuri (prin alimentație, exerciții fizice sau medicamente) pentru a le reduce, dacă este necesar.
- Menține o greutate sănătoasă, deoarece obezitatea crește riscul pentru boala Alzheimer. Intervalul normal al IMC este între 18,5 la 24,9.
- Renunță la fumat. Fumatul are multe efecte negative asupra sănătății, inclusiv dăunând funcției creierului.
- Dormi noaptea cât trebuie. Persoanele care dorm prea puțin sau un somn de proastă calitate au mai multe șanse să aibă probleme cu memoria și gândirea.
- Implică-te în activități de stimulare psihică. Studiile au arătat că persoanele cu niveluri superioare de educație și cele cu locuri de muncă stimulatoare psihic par să aibă un risc mai mic pentru demență. Menținerea activă mental pe parcursul vieții, citind, dansând, hobby-uri sau jucând jocuri de masă sau instrumente muzicale, de asemenea, poate stimula funcția cognitivă.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Într-o lume în care stresul și agitația ne însoțesc la fiecare...
Radiografiile și radiațiile din...
De ce să apelezi la medicamente...
Această vitamină îți protejează...
Acest tratament învinge cancerul și...
Acesta este unul dintre cele mai...
O substanță chimică nou identificată...
Acesta este semnul cancerului...