Cum devine popcornul sănătos și delicios. Explicația științifică
04 oct 2020 / 14:37

Floricele  FOTO: pixabay
Dan Vodnar, profesor de Gastronomie Moleculară și Biotehnologii Alimentare la USAMV Cluj, a explicat într-un scurt filmuleț cum se prepară popcornul. El a venit cu explicația științifică a procesului.

”Nimic nu se compară cu o porție de popcorn când vizionăm un film bun, nu-i așa? Cu sare, cu unt, cu cașcaval, ne lasă gura apă numai când ne gândim. Însă, cum se obține popcornul, adică binecunoscutele floricele?”, așa începe un scurt filmuleț realizat de Dan Vodnar, profesor de Gastronomie Moleculară și Biotehnologii Alimentare la USAMV Cluj, postat pe Facebook.

Ideea filmulețului face parte dintr-un proiect al profesorului Vodnar numit ”Știință cu sare și piper”, prin care oferă explicații pe înțelesul tuturor la varii procese științifice.

Explicația științifică din spatele popcornului:

”Când popcornul e preparat la cuptorul cu microunde, microundele interacționează, de fapt, cu moleculele de apă din boabele de porumb. Astfel, microundele pun în mișcare apa conținută în miezul boabelor de porumb transformând apa în abur. Aburul din interiorul boabelor de porumb nu poate fi eliberat datorită structurii puternice a învelișului bobului ducând la creșterea presiunii în interiorul bobului, atingându-se o presiune de 9 ori mai mare față de presiunea atmosferică. Acesta este momentul în care se întâmplă explozia învelișului, iar forța aburului determină ca amidonul din interiorul bobului să expandeze”.

G Ad:

Ştiri Recomandate

4 zodii slabe mental și instabile
Apa de cocos, cum te poate ajuta să slăbești
Cât ar putea trăi oamenii: limita absolută, 150 de ani
3 alimentare care sporesc concentrarea
Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
Crossuri parteneri