Cum decojești rapid ouăle fierte. Trucul care dezlipește coaja de albuș

Cum decojesti rapid ouale fierte - Foto: Pexels @Klaus Nielsen
Cum poți să decojești rapid ouăle fierte și de ce se lipește coaja de albuș. 

Un truc simplu ne poate ajuta să curățăm rapid ouăle fierte. De câte ori nu ți s-a întâmplat să vrei să cureți un ou și să se curețe cu tot cu albuș. 

Ei bine, potrivit cercetătorului Dan Vodnar, atunci când fierbem, proteina se denaturează, astfel că acea coajă se lipește de albuș.

Profesorul de Gastronomie Moleculară şi Biotehnologii alimentare explică faptul că cel mai bine este să ținem oul câteva minute în apăre rece, înainte de a-l decoji.

"Știați că

Ouăle fierte se decojesc mai ușor dacă sunt ținute câteva minute în apă foarte rece?

Proteinele din membrana oului se denaturează în timpul fierberii și cauzează lipirea cojii de albuș. 

Menținerea oului pentru câteva minute într-un vas cu apă foarte rece va determina întărirea membranei, permițând cojii să se desprindă ușor de albuș", a scris cercetătorul român Dan Vodnar, pe pagina de Facebook.

Testele care-ți arată dacă OUĂLE sunt STRICATE. Primul începe încă din magazin

 

există câteva metode pentru a-ți da seama dacă ouăle sunt bune sau nu.

Un prim test începe încă din magazin.

Pentru a-ți da seama dacă e stricat sau nu, trebuie să luați un carton și să agitaţi câteva dintre ele, pentru a vă asigura că aţi ales un carton cu ouă bune. Oul se ţine între degetul mare şi arătător, apoi se agită.

Vei știi că oul este proaspăt dacă în interior conţinutul nu se mişcă dintr-o parte în alta. Dacă simţiţi acest lucru, atunci în ou a pătruns aer şi acesta s-a învechit.

Nu este chiar cea mai bună metodă, mai ales dacă înainte de tine au trecut și alții care au făcut același lucru, pentru că există posibilitatea ca gălbenuşul să se fi desprins chiar dacă este proaspăt.

Există o serie de alte indicii care indică prospețimea oului. De exemplu, dacă acesta are coaja, cu porii evidenţi şi fără pete de culoare există şanse mari să aveţi un produs proaspăt.

Potrivit Codex Alimentarius, este de preferat să nu cumpăraţi ouă care au coaja lucioasă, care au o culoare ciudată, care prezintă pete de culoare, care sunt mult prea murdare sau care sunt crăpate. Aceste măsuri de precauţie sunt cu atât mai recomandate în cazul ouălor mai rare, cum sunt cele de struţ sau de prepeliţă.

O altă metodă este testul scufundării oului într-un vas cu apă. Cum? Citește mai departe AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel