Cum citești corect data de EXPIRARE a mâncării. Alimentul care poate fi consumat și după trei săptămâni, deși toți îl ARUNCĂM

Cum citesti corect data de expirare a mancarii - Foto: Freepick
Miturile despre termenele de valabilitate au fost demontate de nutriționistul Mihaela Bilic.

”Termenul de valabilitate este o chestiune psihologică”, afirmă nutriționistul Mihaela Bilic, legat de exprimarea producătorilor cu privire la valabilitatea produselor alimentare. 

În cadrul emisiunii ”Vorbește lumea” de la PRO TV, medicul a subliniat faptul că există două tipuri de specificații.

Adevărul despre ADITIVII pe care-i mâncăm zilnic. "Sunt cancerigeni" și "eticheta VERDE", înțelese GREȘIT. Ce e NITRITUL de sodiu

Expiră la, lucru care în capul nostru duce automat la ideea de s-a stricat, deci dacă este expirat este automat impropriu de consum. 

Mai avem un tip, A se consuma înainte de, adică este cel mai bun înainte de data respectivă. Acest lucru s-a dovedit a fi, în fapt, o recomandare corectă, care să ne mai lase și pe noi, ca oameni, să ne folosim simțurile.

Din punctul de vedere al producătorului, întrunește nu doar proprietățile legate de siguranța alimentară, dar tot ce înseamnă gust, consistență, aspect care să fie tot. Asta nu înseamnă că se pierde din calitățile pe care acesta le consideră importante. 

Dar atenție, aici este și o chestiune de gust. Nu sunt două persoane care să iubească același gust și aceeași mâncare. De exemplu, există culturi bacteriene care puse în lapte duc la un produs ceva mai acid și există și alte culturi care duc la un iaurt mai dulceag.

Asta se întâmplă cu iaurturile după ce au expirat, acel lactobacil care se află în structura lui fermentează în continuare și duce la un gust mai acid. 

Cel puțin trei săptămâni după această dată mai poate fi consumat”, a precizat Mihaela Bilic. 

Termenul de garanție, eliminat 

 

De altfel, Mihaela Bilic susține că producători francezi și englezi au eliminat ideea de termen de garanție și au lăsat consumatorul să își folosească simțurile. 

”Poți să pui această recomandare Best Before (A se consuma de preferință înainte de), dar apoi tu, ca și consumator poți să fi relaxat pentru că nu se strică. Stricat e una, fermentat e alta, iar noi confundăm grav. 

La capitolul mucegaiuri, când vorbim despre produse din carne și pește, gândiți-vă cât de valoros este jambonul acela de Serrano, care stă luni de zile și se mucegăiește, ori Salamul de Sibiu, care este acoperit de mucegaiuri nobile, toate brânzeturile care miros”, a subliniat medicul. 

Atenție la carnea proaspătă

 

În privința cărnii proaspete și a peștelui, nutriționistul afirmă că lucrurile sunt în cealaltă extremă. 

”Sunt foarte perisabile, cu un mediu de cultură pentru tot ce înseamnă bacterii și atunci ele trebuie ținute la rece, trebuie ca lanțul frigorific să nu fie întrerupt, și acolo avem termen de garanție/de suguranță de câteva zile. 

Din nou, în momentul în care ați deschis ambalajul, folosiți-vă de mirosul, pentru că este peste gust. Apoi dacă vezi că este mâzguită sau lipicioasă, nu este bine. 

Fructele și legumele nu expiră, ci se deshidratează

 

De asemenea, nutriționistul sugerează consumatorilor vizite mai dese în piață, pentru achiziționarea de fructe și legume, tocmai în ideea ca acestea să se mențină proaspete, subliniind că ele nu expiră, ci doar se ofliesc, se deshidratează și astfel își pierd din proprietățile nutriționale.

Însă, de departe, aceasta consideră că cele mai atipice sau nefirești termene sunt cele pentru produsele făinoase. 

”Haideți să fim serioși, făina, mălaiul, când făceau fluturi, bunica îl dădea prin sită, deci nu s-a stricat. Pastele făinoase, orezul, când sunt expirate și de aruncat?”, se întreabă retoric nutriționistul. 

Mai mult, Mihaela Bilic afirmă că produsele congelate pot fi păstrate și consumate chiar și până la 2 ani, cu o condiție foarte importantă, ca lațul frigorific să nu fi fost întrerupt. 

”Mâncarea nu se aruncă pentru că nu se strică precum credem noi și în niciun caz nu este periculoasă pentru sănătate”, a mai spus nutriționistul, adăugând că nici uleiul, zahărul sau mierea nu se strică. 

Veși și: Cum faci ca alimentele să NU EXPIRE niciodată. Detaliul cheie de pe etichetă. Medic: NU au cum să mucegăiască

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel