Cum alegem pepenele. Mihaela Bilic: ASTA înseamnă că este copt

cum alegem pepenele - FOTO: Freepik
Cum alegem pepenele. Care sunt lucrurile la care trebuie să ne uităm atunci când cumpărăm acest fruct, dulce al verii.

Cum alegem pepenele. Care sunt aspectele la care trebuie să ne uităm atunci când cumpărăm pepene. Dr. Mihaela Bilic, medic nutriționist, a explicat ce trebuie să urmărim atunci când alegem pepenele. 

”Indiferent că este roșu sau galben, pepenele este fructul verii, un desert delicios de sezon…cu condiția să fie rece și bine copt.

Multă lume spune că trebuie să te uiți la “buric”, acea areolă de la bază: cu cât este mai mare, cu atât pepenele este mai bun. Se pare că acest criteriu nu influențează direct maturitatea fructului, mai degrabă variază în funcție de soi.

Ce trebuie analizat cu atenție este codița sau pedunculul: dacă este subțire, atrofiat și ușor uscat înseamnă că pepenele a fost cules la maturitate. Apoi pepenele trebuie să fie cât mai greu posibil, iar când îl ciocănim să sune a gol, cu un pic de ecou, asta înseamnă că este copt.

Forma contează și ea: dacă este oval este mai plin de apă, dacă este rotund este mai dulce. Nu nu ultimul rând fiți atenți la amprenta solului, zona în care pepenele a fost în contact cu pământul și nu a fost expusă la soare: cu cât culoarea ei este mai galbenă spre portocaliu, înseamnă că fructul a avut timp să crească și să se coacă.

Pentru pepenele galben folosiți-vă și mirosul: cu cât este mai parfumat, cu atât e mai dulce”, a explicat dr. Mihaela Bilic, medic nutriționist, într-o postare pe Facebook.

Vezi și: Diureticele naturale care elimină retenția de apă. Scad și hipertensiunea arterială

La ce să mai fii atent când alegi pepenele

În timp ce cel mai bun mod de a ști dacă un pepene verde este copt este să gustați sau să verificați pulpa roșie, acest lucru este, în general, posibil numai după ce îl cumpărați.

Dacă nu doriți să optați pentru produse pretăiate, alegerea unui pepene dulce și suculent pe baza aspectului său poate fi o adevărată provocare.

1. Căutați o formă uniformă

Pepenii verzi vin în diferite mărimi și forme care variază de la rotund, la oval și până la alungit. Toți pot fi o alegere bună. Oricare ar fi cel pe care îl alegi, rămâi la cei care au o formă fermă și simetrică și evită-i pe cei care au umflături, lovituri sau tăieturi neregulate.

Neregularitățile pot indica faptul că pepenele a primit cantități inconsecvente de apă sau nu a fost polenizat corespunzător. Pe de altă parte, tăieturile sau adânciturile pot indica prezența unor insecte sau ciuperci, potrivit Healthline.

Vezi și: Care este primul semn al infarctului. Femeile, simptome diferite. În cât timp deteriorarea inimii este critică | DCMedical.ro

2. Ridicați-l

Un pepene verde dulce și copt ar trebui să se simtă greu pentru dimensiunea sa. Acest lucru înseamnă, de obicei, că este plin de apă și, prin urmare, mai suculent.De fapt, conținutul de apă și fibre pare să determine o greutate sănătoasă la fructe, inclusiv la pepenele roșu.

Pepenii verzi sunt 91% apă - o caracteristică care îi explică numele. Consumul de alimente bogate în apă, precum pepenele roșu, vă ajută să obțineți o senzație mai mare de sațietate pe porție, consumând în același timp mai puține calorii.

Vezi și: Ce trebuie să știi despre cum furtunile îți afectează sănătatea. Boala care este înrăutățită de vremea nefavorabilă

Cum să recunoști un pepene stricat

Este posibil ca pepenii verzi deteriorați sau stricați să nu fie siguri pentru consum. Următoarele semne vă pot ajuta să determinați dacă un pepene verde trebuie evitat:

Pete de culoare închisă. Aceste pete pot indica prezența unor ciuperci sau bacterii.

Pulpă îmbibată cu apă. În acest caz, pulpa pepenelui verde începe să se dezintegreze, să se încovoaie și să devină închisă la culoare. Poate fi din cauza unei suprasaturări cu apă sau unei infecții fungice.

Leziuni provocate de viermele de coajă. Această vătămare se manifestă sub forma unui model neregulat de culoare albă spre maro deschis pe coajă și poate fi cauzată de hrănirea cu insecte.

Pete interne ale coajei. Aceasta este o boală bacteriană caracterizată prin țesut uscat de culoare cafeniu sau maro pe partea interioară a coajei.

Miros acru sau înțepător. Acestea sunt diferite tipuri de mirosuri râncede care indică faptul că pulpa a început să fermenteze.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Cel mai bun calmant natural. O singură cană din acest ceai face minuni

Crossuri externe

pixel