Riscul de a dezvolta cancer poate fi...
Unele analize de sânge ne spun dacă avem sau nu ateroscleroză.
”Există niște analize de sânge, în principal, care ne spun dacă diverse fracțiuni de lipide sunt modificate în sânge pentru că, hrănindu-ne nesănătos, aceste fracțiuni lipidice pot să fie precursorii unui proces aterosclerotic mai profund. Toată lumea a auzit de colesterol. Colesterolul, de fapt, este una dintre aceste fracțiuni lipidice care, acumulat, într-o măsură prea mare în corp, poate produce ateroscleroză”, spune medicul Călin Popa, specialist în Chirurgie cardiovasculară, doctor în științe medicale, supraspecializat în chirurgia anevrismelor aortice, la emisiunea Dicționar Medical.
Întrebat dacă ateroscleroza se poate trata, acesta a afirmat că există medicamente care modifică colesterolul. Însă, adaugă acesta, ”cel mai eficient tratament este combaterea factorilor de risc care ar fi tratamentul cel mai la îndemână pentru că nu presupune costuri, pentru că este practicat înainte de a apărea ceva major și atunci e și cel mai bun tratament cu putință”.
”De exemplu. să facem exercițiu fizic, ne spun reclamele de la TV. Minim cinci mii de pași sau minim zece mii de pași. Nu trebuie să fie sport de performanță, dar o oră, o oră jumătate de mișcare în aer liber face foarte bine: bicicletă, plimbare, pescuit, urcatul scărilor. Orice exercițiu fizic. Să evităm statul pe canapea. Fumatul este unul dintre factorii de risc cei mai importanți în determinismul aterosclerozei.
Este foarte simplu să combatem ateroscleroza: ne lăsăm de fumat. Există pentru fracțiunile acestea lipidice medicamente care combat treaba asta.
Diabetul este un alt factor de risc extrem de important. E foarte bine să tratăm bine diabetul sau să încercăm să nu ajungem acolo pentru că foarte mare procent din bolnavii diabetici nu sunt diabetici pentru că pancreasul lor e bolnav sau pentru că o genă provoacă boala respectivă. Nu, este un obicei alimentar care, repetat la nesfârșit, ani de zile, la un moment dat, provoacă această boală. Este diabetul de tip 2, de obicei se întâmplă la persoane obeze și sedentare”, spune medicul Călin Popa.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Riscul de a dezvolta cancer poate fi...
Această metodă simplă ne ajută să...
Această vitamină îți protejează...
Acest tratament învinge cancerul și...
Acesta este unul dintre cele mai...
Acesta este detaliul la care să fii...
Acest truc simplu te scapă rapid de...
Aceste alimente scad semnificativ...