Cum afectează dieta sănătatea mintală, care sunt dovezile?

Gustare
O nouă revizuire a experților confirmă faptul că dieta influențează semnificativ sănătatea mentală și bunăstarea, dar avertizează că dovezile sunt relativ slabe. Aceasta, cea mai actualizată imagine de ansamblu a noului domeniu al Psihiatriei nutriționale, este produsă de Rețeaua de nutriție a ECNP și este publicată în revista „Neuropsicofarmacologie Europeană”.

Autorul principal, profesoara Suzanne Dickson (Universitatea din Goteborg, Suedia) a declarat:

"Am descoperit că există dovezi din ce în ce mai mari a unei legături între o dietă săracă și agravarea tulburărilor de dispoziție, inclusiv anxietatea și depresia. Cu toate acestea, multe credințe comune despre efectele asupra sănătății anumitor alimente nu sunt susținute de dovezi solide", notează Eurekalert.

Cercetătorii au descoperit că există anumite domenii în care această legătură între dietă și sănătatea mintală este ferm stabilită, cum ar fi capacitatea unei diete cu conținut ridicat de grăsimi și carbohidrați (o dietă ketogenă) de a ajuta copiii cu epilepsie și efectul deficienței de vitamina B12. pe oboseală, memorie slabă și depresie.

Ei au descoperit, de asemenea, că există dovezi solide că o dietă mediteraneană, bogată în legume și ulei de măsline, arată beneficii pentru sănătate mintală, cum ar fi faptul că oferă o anumită protecție împotriva depresiei și a anxietății. Cu toate acestea, pentru multe alimente sau suplimente, dovezile nu sunt concludente, de exemplu, cu utilizarea suplimentelor de vitamina D sau cu alimente despre care se crede că sunt asociate cu ADHD sau autism.

„Cu condiții individuale, am găsit adesea dovezi foarte mixte", a spus Suzanne Dickson. "Cu ADHD, de exemplu, putem observa o creștere a cantității de zahăr rafinat în dietă pare să crească ADHD și hiperactivitate, în timp ce consumul de fructe și legume proaspete pare să protejeze împotriva acestor afecțiuni. Dar există relativ puține studii și multe dintre ele nu durează suficient pentru a arăta efecte pe termen lung ".

Studiul confirmă că, deși anumite alimente pot fi asociate cu o afecțiune mintală, acest lucru ne spune puțin despre motivul pentru care alimentul provoacă acest efect. Concluzionează că nevoia de a asocia efectele asupra sănătății mintale cu cauzele alimentare demonstrabile trebuie să fie principalul obiectiv al cercetărilor viitoare în psihiatrie nutrițională.

Profesorul Dickson a continuat:

"Există o credință generală că sfaturile dietetice pentru sănătatea mintală se bazează pe dovezi științifice solide. În realitate, este foarte dificil să demonstrezi că dietele specifice sau componentele specifice dietetice contribuie la sănătatea mintală.

Oamenii de știință au confirmat că unele alimente au legături ușor probabile cu sănătatea mintală, de exemplu, că nutriția în pântec și în viața timpurie poate avea efecte semnificative asupra funcției creierului în viața ulterioară. Dovada efectului dietei asupra sănătății mintale în populația generală a fost mai dificilă.

Suzanne Dickson a spus că „La adulții sănătoși, efectele dietetice asupra sănătății mintale sunt destul de mici și asta face ca detectarea acestor efecte să fie dificilă: este posibil ca suplimentarea dietetică să funcționeze numai dacă există deficiențe datorate unei diete sărace. Trebuie să luăm în considerare și genetica: diferențele de metabolism pot însemna că unele persoane răspund mai bine la schimbările din alimentație ca altele.

Există, de asemenea, dificultăți practice care trebuie depășite în testarea dietelor. Un aliment nu este un medicament, deci trebuie testat diferit de un medicament. Putem oferi cuiva o pastilă placebo pentru a vedea dacă există o îmbunătățire din cauza efectului placebo, dar nu puteți da oamenilor mâncare placebo. Psihiatria nutrițională este un domeniu nou. Mesajul acestei lucrări este că efectele dietei asupra sănătății mintale sunt reale, dar trebuie să fim atenți la a ajunge la concluzii pe baza probelor provizorii. Avem nevoie de mai multe studii asupra efectelor pe termen lung ale dietelor cotidiene ".

Comentând, președintele Comitetului pentru programul științific al ECNP, profesorul Andreas Reif (Spitalul universitar, Frankfurt am Main) a declarat:

"Interfața dintre intestin și creier pe de o parte și dieta și sănătatea mintală pe cealaltă parte este una dintre cele mai dezbătute probleme în psihiatria biologică în acest moment și este o dezvoltare interesantă, care a dobândit impuls în ultima decadă. Mulți cercetări de înaltă calitate (în special din studii efectuate pe animale) au fost publicate în jurnale de prim rang în ultimii ani, dar acest lucru contrastează cu deficiența comparativă de dovezi dure privind modul în care nutriția și sănătatea mintală sunt conectate la oameni. Acest lucru lasă loc pentru speculații și știință defectuoasă. Prin urmare, această revizuire cuprinzătoare este foarte necesară, deoarece aruncă lumină asupra speranțelor, faptelor și ficțiunii în noul domeniu al Psihiatriei nutriționale. Întrucât impactul social potențial al acestui domeniu în curs de dezvoltare rapidă este enorm, trebuie să fim solizi științific în recomandări. Această revizuire este o contribuție importantă și savantă ".

Acesta este un comentariu independent; Profesorul Reif nu a fost implicat în această lucrare.

 

Studiul complet, aici. 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Ce sunt problemele digestive și de câte tipuri. Care sunt primele simptome ale acestora

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel