Cum a apărut COVID-19. FBI, detalii neașteptate: Incident de laborator

Cum a apărut COVID - Foto: Freepick @marbom
Cum a apărut COVID-19. Ce a declarat FBI despre apariția pandemiei și scăparea virusului din laborator.

Directorul FBI, Christopher Wray, a declarat că se crede că, cel mai probabil, COVID-19 provine dintr-un laborator controlat de guvernul chinez.

"FBI a apreciat de ceva timp că originea pandemiei este cel mai probabil un potențial incident de laborator", a declarat acesta pentru Fox News.

Aceasta este prima confirmare publică a aprecierii clasificate a FBI cu privire la modul în care a apărut virusul pandemic.

Mulți oameni de știință subliniază că nu există nicio dovadă că acesta s-a scurs dintr-un laborator.

Și alte agenții guvernamentale americane au tras concluzii diferite față de cele ale FBI.

Unele dintre ele au spus că virusul nu a pornit dintr-un laborator, ci a sărit de la animale la oameni, declarația fiind slab susținută.

Proteine = carne, cea mai mare GREȘEALĂ! Adevărul despre carne și care sunt, de fapt, cele mai puternice proteine. Le-ai mâncat, dar habar n-ai avut

Ce să nu mai pui niciodată pe grătar. Greșeala pe care ai făcut-o până acum. Bălănică: Se întâmplă în mod constant. Ia contact cu flacăra sau metalul

Criză majoră de medici în România. Ce specialități medicale sunt pe cale de dispariție. Adrian Wiener, despre sporurile medicilor: Unii primesc 75%, alții 100%, alții 15%

Casa Albă a declarat că nu există un consens la nivelul Guvernului american cu privire la origini.

O investigație comună China-Organizația Mondială a Sănătății (OMS) din 2021 a calificat teoria scurgerii din laborator drept "extrem de improbabilă".

Cu toate acestea, investigația OMS a fost profund criticată, iar directorul general al acesteia a cerut de atunci o nouă anchetă, spunând: "Toate ipotezele rămân deschise și necesită studii suplimentare".

Comentariile domnului Wray vin la o zi după ce ambasadorul SUA în China a cerut ca țara să fie "mai onestă" cu privire la originile Covid.

În interviul de marți, Wray a declarat că: "China a făcut tot posibilul pentru a încerca să zădărnicească și să obstrucționeze" eforturile de identificare a sursei pandemiei globale.

El a spus că detaliile investigației agenției sunt clasificate, dar că FBI are o echipă de experți care se concentrează pe pericolele amenințărilor biologice.

În replică, Beijingul a acuzat Washingtonul de "manipulare politică".

"Concluziile la care au ajuns nu au nicio credibilitate", a declarat purtătoarea de cuvânt a Ministerului chinez de Externe, Mao Ning.

Unele studii sugerează că virusul a făcut saltul de la animale la oameni în Wuhan, China, posibil la piața de fructe de mare și animale sălbatice din oraș.

Piața se află în apropierea unui laborator de viruși de top la nivel mondial, Institutul de Virologie din Wuhan, care a efectuat cercetări asupra coronavirusurilor.

În urmă cu câteva zile, Departamentul de Energie al SUA a declarat că a constatat că virusul este cel mai probabil rezultatul unei scurgeri de laborator din Wuhan, dar că a ajuns la această concluzie doar cu "încredere scăzută".

Ca răspuns la această afirmație, mulți oameni de știință care au studiat virusul au declarat săptămâna aceasta că nu există noi dovezi științifice care să indice o scurgere de laborator.

O origine naturală este în continuare cea mai probabilă teorie, a declarat profesorul David Robertson, șeful departamentului de genomică virală și bioinformatică de la Universitatea din Glasgow.

"A existat o acumulare de dovezi (ceea ce știm despre biologia virusului, variantele apropiate care circulă la lilieci și locațiile primelor cazuri la om) care indică în mod ferm o origine naturală centrată pe piața Huanan din orașul Wuhan", a spus el.

Luni, purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate al Casei Albe, John Kirby, a declarat că președintele american Joe Biden susține "un efort la nivelul întregului guvern" pentru a descoperi cum a apărut Covid.

"Pur și simplu nu suntem încă la consens", a spus el. "Dacă vom avea ceva care este gata să fie informat poporul american și Congresul, vom face acest lucru".

Congresul SUA a votat pentru declasificarea informaţiilor privind originea pandemiei

 

Congresul SUA a adoptat vineri o lege care ordonă serviciilor de informaţii americane să-şi declasifice informaţiile privind originea pandemiei, în timp ce ipoteza unei scurgeri din laborator a revenit în prim plan, relatează AFP, citează Agerpres.

Într-un rar moment de uniune, aleşii Camerei Reprezentanţilor au votat acest text în unanimitate. Acesta a fost adoptat deja în Senat cu sprijinul cel două partide şi preşedintele democrat Joe Biden urmează să promulge legea.

Directoarea pentru Informaţii Naţionale, Avril Haines, va avea apoi la dispoziţie 90 de zile pentru a declasifica "orice informaţii despre potenţiale legături dintre Institutul de Virologie din Wuhan şi originea coronavirusului".

Un nou coronavirus, responsabil de COVID-19, a apărut în urmă cu peste trei ani în această provincie chineză înainte de a se răspândi în întreaga lume, unde a ucis cel puţin şapte milioane de oameni.

Comunităţile ştiinţifice şi de informaţii au căutat imediat să determine originea virusului pentru a preveni şi a combate mai eficient o viitoare pandemie.

Audiată în această săptămână în Congres, Avril Haines a subliniat că există un consens larg asupra faptului că nu este vorba de "nicio armă biologică, nici de o manipulare genetică".

Comunitatea de informaţii americană este împărţită însă între susţinătorii ipotezei "unei scurgeri din laborator" şi cei ai "expunerii la un animal contaminat", a menţionat Avril Haines.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel