Cu cât șampon trebuie să ne spălăm pe cap. Semnul din palmă de care n-ai știut până acum. Cât timp trebuie să speli părul

EXCLUSIV
Care este cantitatea ideală de șampon pentru un păr care să ”scârțâie” și cât de des trebuie să ne spălăm pe păr.

Ioana Marinescu, fondator PLUSH BIO, Farmacist Formulator, specialist în Formularea și Evaluarea produsului dermatocosmetic, membru al Societății Române de Dermatologie, ne-a oferit câteva sfaturi despre îngrijirea părului.

Întrebată ce este mai important în îngrijirea părului, șamponul, balsamul sau serurile și alte produse disponibile în această direcție, Ioana Marinescu a afirmat că ar pleca de la șampon. ”Cred că un șampon bun, un șampon delicat, care să nu ne agreseze foarte tare scalpul și firul de păr”.

Cât privește cantitatea de șampon pe care să o folosim, aceasta a subliniat că depinde de produs.

”Sunt șampoane cu care ai nevoie să te speli de trei ori ca să simți că spală și sunt șampoane  cu care o singură spălare este suficientă. Aici cred că este foarte relativ și cred că ține exact de produsul pe care îl folosim.

Sincer, eu militez pentru o cantitate mică de șampon, pentru că produsul de spălare pe care în conține cantitatea respectivă ar trebui să fie suficientă și să facă o curățare...

Știi senzația aia că scârțâie, care nu este neapărat cea mai bună, dar e cea mai confortabilă. Te simți bine când este părul curat și trebuie să îl simțim după ce l-am spălat. Dar da, cred că o cantitate cât o nucă este suficientă pentru spălarea părului”, a declarat Ioana Marinescu, în exclusivitate pentru DC Medical. Mai mult, aceasta a precizat că este vorba de o nucă mică.

Vezi și: Băutura alcoolică minune pentru păr. Cu ce să începi să te speli de acum. Marinescu: Miroase părul mai ciudat, dar e genială

În ceea ce privește balsamul, aici depinde și de lungimea părului. ”La balsam cred că este minunat să folosim astfel încât să înglobeze toate firele de păr și să le hrănească pe fiecare până la vârfuri”, a adăugat ea.

De câte ori ar trebui să ne spălăm pe păr pe săptămână

Un alt subiect atins de Ioana Marinescu a fost cel legat de frecvența cu care ar trebui să ne spălăm pe păr într-o săptămână.

”Este foarte personal, în sensul că sunt persoane care se spală la 7-8 zile și arată minunat  părul lor și care au nevoie să se spele zilnic sau la două zile. Nu mi se pare nicio greșeală în niciuna dintre variante, cu condiția ca scalpul să fie liniștit”, a mai spus Ioana Marinescu.

De altfel, aceasta a subliniat că la fel ca și la îngrijirea pielii, și părul are nevoie de o atenție specială în funcție de tipul și de textura părului.

”Într-adevăr, dacă o să acționezi ca și pe pielea feței, dacă încerci să o usuci constant secreția de sebum va fi mai ridicată. Dar dacă folosești pentru curățarea părului sau al tenului un produs dedicat și un produs blând, nu un produs agresiv care să stimuleze foarte tare secreția de sebum, cu siguranță, dacă confortul nostru este să ne spălăm mai des, e ok să ne spălăm mai des. Cred că este de preferat să te speli o dată la două zile în locul unui păr foarte gras, uleios și foarte neplăcut”, ne-a mai spus Ioana Marinescu.

Mai mult în video:

Potrivit specialiștilor în dermatologie, există o serie de factori care determină frecvența cu care trebuie să ne spălăm pe păr, iar aceștia sunt:

- vârsta

- etnia

- lungimea părului

- tipul părului

- nivelul de activitate.

Astfel, în funcție de vârstă, glandele sebacee din scalp vor fi mai mult sau mai puțin active. Aceste glande se află sub controlul testosteronului, hormon sexual masculin, iar acesta este motivul pentru care persoanele mai tinere au, de obicei, glandele sebacee mai active. Pe de altă parte, femeile după menopauză au o scădere a testosteronului, ceea ce duce la o producție mai mică de ulei, deci și la o uscare și fragilitate a părului.

Etnia este un alt factor care determină frecvența spălării pe păr. ”în particular, afro-americanii au un păr extrem de uscat, iar dacă se spală mai des, părul lor poate deveni uscat și fragil”, a afirmat dr. Shilpi Khetarpal, notează Cleveland Clinic.

Părul lung are nevoie de mai multă vreme pentru a se hidrata în mod natural, glandele sebacee fiind prezente doar pe scalp. Dacă părul lung se prezintă bine și după mai multe zile de ”nespălat”, frecvența spălării poate să fie mai mare, chiar și la o săptămână.

De asemenea, tipul și textura părului sunt importate pentru a determina frecvența spălării. Un păr cu un fir mai gros, mai uscat sau creț se poate spăla mai rar, fără nicio problemă.

Sportivii sau persoanele expuse la căldură, deci care transpiră mai mult, se află printre cei care ar trebui să se spele mai des pe păr, poate chiar și în fiecare zi, important este însă să fie folosite șampoane mai blânde care să nu usuce excesiv scalpul și părul.

Ce să fac dacă am părul gras. Marinescu, despre șamponul "minune": Rezultate foarte bune, normalizează secreția de sebum

Părul gras este o consecință a unei secreții excesive de sebum, substanța uleioasă produsă de glandele sebacee.  În cadrul emisiunii Pastila de Frumusețe, Ioana Marinescu, fondator PLUSH BIO, Farmacist Formulator, specialist în Formularea și Evaluarea produsului dermatocosmetic, membru al Societății Române de Dermatologie, ne-a explicat cum putem să îngrijim părul gras, fără a face ”o obsesie” din ținerea sub control a secreției de sebum.

”În general, persoanele care au părul foarte gras și foarte unsuros, cum se spune în popor, trebuie să limiteze felul în care îl spală. Pentru că în momentul în care spălăm în fiecare dimineață părul, o să îi stimulăm foarte tare secreția de sebum.

La persoanele cu păr gras, la persoanele cu tenuri foarte grase, este important să ținem acest aspect sub control și să nu facem o obsesie din el. În momentul în care dăm foarte multe active sicative, care usucă, dezechilibrăm foarte tare și atunci tenul accentuează tendința de secreție de sebum. Este important să încercăm să păstrăm un echilibru.

6 uleiuri esențiale pe care trebuie să le pui în șampon. Unul te scapă de mătreață, altul îți face părul să crească rapid

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Ce sunt problemele digestive și de câte tipuri. Care sunt primele simptome ale acestora

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel