Criza de Euthyrox. Măsurile Agenției Naționale a Medicamentului

Medicamente
Reprezentanții Agenției Naționale a Medicamentului spun că primesc numeroase sesizări de la pacienți privind lipsa medicamentului Euthyrox.

Conducerea Agenției Naționale a Medicamentului susține că s-au primit numeroase sesizări legat de lipsa medicamentului Euthyrox din farmacii.

Comunicatul Agenției:

”Deși s-au luat măsuri pentru remedierea problemelor apărute în ceea ce priveste disponibilitatea medicamentului Euthyrox (levotiroxina), Agenția Națională a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale din România (ANMDMR) primește în continuare sesizări de la pacienții care nu găsesc acest produs în farmacii.

Potrivit datelor ANMDMR, consumul de levotiroxină a crescut cu până la 50% în perioada ianuarie - februarie 2020, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, motiv pentru care Agenția a solicitat companiei producătoare suplimentarea cantităților disponibile pentru piața românească. În ciuda suplimentarii cantităților puse pe piață în luna aprilie, încă se înregistrează discontinuitate în aprovizionarea farmaciilor, în toată țara, ceea ce impune luarea în continuare de măsuri specifice.

În perioada următoare, Agenția va continua verificările privind respectarea obligației de serviciu public, conform prevederilor art. 699 pct. 19 si art. 804 alin (2) din Legea 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății, atât la nivelul companiei care deține autorizația de punere pe piață, cât și la nivelul distribuitorilor angro, în așa fel încât aceasta să se reflecte în capacitatea farmaciei de a răspunde nevoilor pacienților.

În plus, datele estimative privind numărul de pacienți români care au nevoie de acest medicament, solicitate Comisiei de Endocrinologie a Ministerului Sănătății, au fost transmise către compania producătoare, pentru ca aceasta să-și planifice corespunzător producția și să livreze cantitățile optime de medicament în România. Agenția monitorizează permanent situația stocurilor și a livrărilor de Euthyrox către farmacii, solicitând în același timp măsuri urgente din partea companiei producătoare pentru asigurarea pieței din România conform nivelului cererii. De asemenea, pacienții care se confruntă cu dificultăți în procurarea medicamentelor pot sesiza acest lucru pe adresa de e-mail dedicată, [email protected]”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Dr. Doru Negru
EXCLUSIV

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel