Creier, Alzheimer, demență: 13 obiceiuri nesănătoase

Farfurie cu mâncare
Pentru un creier sănătos și un risc redus de Alzheimer și demență, medicii recomandă, printre altele, un somn suficient și o dietă echilibrată.

Creier, Alzheimer, demență. O dietă cu multă sare, alimente dulci și fast food, care presupune mese dese și copioase, dar și un somn insuficient și lipsa mișcării constituie obiceiuri nesănătoase, neplăcute creierului.

Alte obiceiuri dăunătoare sănătății minții sunt următoarele, potrivit medicinenet:

1. Somn insuficient – oamenii care nu dorm suficient sunt mai predispuși la demență și Alzheimer în comparație cu cei care dorm suficient. Lipsa de somn la adulții în vârstă crește riscul de somnolență excesivă în timpul zilei, depresie și probleme cu atenția și memoria. Tot aceștia din urmă sunt mai predispuși să se bazeze pe mai multe ajutoare pentru somn – gen pastile date pe sub mână. Pentru un somn odihnitor se recomandă ca seara să se evite cofeina, alcoolul, folosirea televizorului ori a calculatorului.

2. Vă izolați social - oamenii sunt creaturi sociale, iar socializarea este vitală pentru funcționarea sănătoasă a creierului. Izolarea socială percepută și singurătatea sunt factori de risc pentru performanțe cognitive mai slabe, depresie și declin cognitiv mai rapid. Persoanele care au prieteni, chiar și câțiva prieteni apropiați, au mai puține șanse să dezvolte boala Alzheimer.

3. Mâncați de la fast food - neurologii care au efectuat studiile dietetice MIND au descoperit că consumul anumitor alimente promovează sănătatea creierului și evitarea altor alimente ajută la protecția împotriva scăderii funcției creierului. Exemple: pentru a stimula sănătatea creierului, limitați-vă aportul de brânză, unt, margarină și mâncare prăjită și cel mult o porție pe săptămână. Carnea roșie promovează inflamația și este rău pentru creierul tău. Ar fi bine să mâncați mai puțin de 4 porții de carne roșie pe săptămână. Zahărul și produsele de patiserie nu sunt prea bune pentru voi. Limitați aportul acestora la mai puțin de 5 porții pe săptămână. Pe lângă recomandarea alimentelor de evitat, dieta MIND oferă recomandări de mâncare pentru a păstra funcția creierului și declinul mental lent - verdețuri cu frunze, cereale integrale, nuci și fructe de pădure bogate în antioxidanți și grăsimi benefice care îți protejează creierul. Aceste alimente furnizează nutrienți care beneficiază întregul corp și combate îmbătrânirea.

4. Ascultați muzică la maxim - pierderea auzului este legată de probleme ale creierului, inclusiv contracția creierului și un risc crescut de boală Alzheimer. O posibilitate este că creierul trebuie să muncească mai mult pentru a procesa ceea ce se spune și nu este capabil să stocheze ceea ce s-a auzit în memorie. Ascultarea unui dispozitiv prea puternic vă poate deteriora definitiv auzul în cel puțin 30 de minute. Protejați-vă auzul pentru a vă proteja creierul.

5. Fiind sedentar - inactivitatea fizică este legată de un risc mai mare de demență, hipertensiune arterială, diabet și boli de inimă, toate acestea fiind legate de Alzheimer. Grădinăritul sau mersul pe jos timp de cel puțin 30 de minute de cel puțin 3 ori pe săptămână este suficient pentru a reduce riscul de demență și alte afecțiuni cronice. Mersul este unul dintre cele mai eficiente și mai ușoare tipuri de exerciții pe care le puteți face. Activitatea fizică crește eliberarea de oxigen în mușchi și creier.

6. Renunțați la fumat - fumătorii au un risc crescut de demență. Fumatul îți micșorează creierul și provoacă pierderi de memorie, dăunează vaselor de sânge și te pune în pericol de diabet, boli de inimă, hipertensiune arterială și accident vascular cerebral.

7. Mâncați prea mult - supraalimentarea și consumul de prea multe calorii este asociată cu un risc crescut de afectare cognitivă și demență; mai duce la creșterea în greutate și obezitate, ceea ce contribuie la diabet, boli de inimă și hipertensiune arterială. Toate aceste afecțiuni cresc riscul afecțiunilor creierului și al bolii Alzheimer.

8. Nu stați destul timp la soare - cercetătorii au descoperit că avem nevoie de lumină naturală pentru funcționarea optimă a creierului și pentru a combate depresia. O expunere adecvată la soare este necesară pentru a menține niveluri adecvate de vitamina D, necesară pentru oasele sănătoase și pentru a stimula starea de spirit. Oamenii de știință au stabilit că expunerea la lumina solară naturală este necesară pentru prevenirea afecțiunilor creierului. Rezultatele cercetărilor obținute din studiile clinice sugerează că persoanele cu piele corectă sunt capabile să facă niveluri suficiente de vitamina D cu cel puțin 15 minute de expunere la soare pe zi, în timp ce persoanele cu pielea închisă la culoare pot avea nevoie de până la câteva ore de expunere la soare pentru a fabrica niveluri adecvate de vitamine. D.

9. Sunteți deshidratat - vă afectează creierul și contribuie la disfuncția cognitivă. Persoanele care sunt deshidratate au dificultăți cu funcția executivă, care sunt procese cognitive de care aveți nevoie pentru a controla comportamentul. Deshidratarea afectează negativ și capacitatea de a acorda atenție și crește timpul de reacție pentru sarcinile motorii. Bea multe lichide și înlocuiește electroliții pierduți pe vreme caldă și exerciții fizice. Urina ta ar trebui să aibă o culoare galben-pal. Dacă este mai întunecată, sunteți probabil deshidratat. Dacă este clară, este posibil să fi băut prea multe lichide.

10. Consumați prea mult zahăr - afectează funcția creierului prin modificarea nivelului de bacterii benefice din intestin. Un studiu a descoperit că șoarecii care mâncau o dietă bogată în zaharoză aveau dificultăți în memoria spațială și flexibilitatea cognitivă.

11. Lovituri la cap - participarea la sporturi de contact precum fotbalul, baseball-ul, softball-ul și baschetul contribuie la multe leziuni la nivelul capului în fiecare an în SUA. Luați măsuri de precauție pentru a vă proteja atunci când jucați sport și vă implicați în activități fizice.

12. Trăiți într-un mediu poluat - un studiu a descoperit că persoanele care locuiau aproape de drumuri sau autostrăzi care aveau trafic intens aveau o incidență mai mare de demență; fiind expus la poluare poate afecta negativ și cogniția.

13. Prea multă sare - Majoritatea americanilor consumă prea multă sare și nu suficient potasiu, ambele afectând negativ tensiunea arterială. Evitați alimentele sărate, nu adăugați sare în mâncare și monitorizați tensiunea arterială. Hipertensiunea arterială este asociată cu un risc mai mare de deficit cognitiv și accident vascular cerebral. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Gabriel Cotabiță a murit

Crossuri externe

pixel