COVID-19: vaccinurile din copilărie ar putea fi eficiente și împotriva infecției cu noul coronavirus
10 aug, 13:38
Vaccinurile non-COVID ar putea oferi o anumită protecție împotriva COVID-19. arată ultimele studii în domeniu.
Vaccin   FOTO: pixabay

Unele cercetări arată că vaccinurile pentru orice, de la gripă până la rujeolă, oferă o protecție parțială împotriva COVID-19, potrivit noilor cercetări ale Clinicii Mayo.
Persoanele care au primit vaccinul contra pneumoniei PCV13 în ultimul an au arătat o scădere cu 28% a riscului de COVID-19, comparativ cu cei care nu au făcut-o, și o scădere cu 43% dacă au primit vaccinul polio înainte de a călători în locații cu risc, a arătat studiul.

Ironia altor vaccinuri care încetinește răspândirea COVID-19 este că acestea sunt utilizate la rate mai mici în acest an. Teama de infecție i-a determinat pe oameni să anuleze controalele și vaccinările periodice.
Un sondaj realizat de Minnesota Chapter of the American Academy of Pediatrics a estimat o scădere de 30% până la 40% a imunizărilor din copilărie până acum în timpul pandemiei COVID-19.
Oficialii americani din domeniul sănătății planifică campanii de creștere a vaccinurilor pediatrice, precum și a vaccinurilor antigripale, din cauza îngrijorărilor că o creștere a cazurilor de gripă, combinată cu COVID-19 ar putea depăși spitalele în această iarnă.
Cercetătorii Mayo au făcut echipă cu o companie de analiză a datelor din Massachusetts, numită nference, și au revizuit înregistrările de la 137.000 de persoane din zona Rochester pentru a compara rezultatele COVID-19 cu vaccinarea.

Vaccinuri disponibile

O constatare surprinzător de bună este faptul că fiecare grup de vârstă a avut un vaccin care le-a fost recomandat și a beneficiat de protecție, a spus Venky Soundararajan, un fondator al nference, care s-a asociat cu Mayo în ceea ce privește urmărirea la nivel de județ a COVID- 19.
"Se pare că există cel puțin un vaccin non-COVID aprobat de FDA, disponibil imediat, care ar putea avea un efect protector în atenuarea infecției SARS-CoV-2 în fiecare dintre aceste cohorte de vârstă", a spus el.
Vaccinul MMR este administrat, în general, în două doze copiilor înainte de școală. Cercetătorii au descoperit o rată de pozitivitate COVID-19 de 3,1% în rândul a 53 de persoane care au primit acel vaccin în ultimul an și o rată de 5,5% în rândul celor 94 de persoane care nu au avut. Aceasta a fost o diferență de 44%.
Rata COVID-19 a fost de 1,57% în rândul a 190 de persoane în vârstă care au primit vaccinul împotriva gripei geriatrice într-un an, comparativ cu 2,1% dintre 257 care nu au făcut-o – protecția fiind cu 26% mai mare.
Cercetarea a arătat cea mai mare protecție pentru persoanele care au primit vaccinuri în ultimul an, dar o anumită protecție au arătat și dacă le-au primit în ultimii cinci ani.
Nu este clar de ce unele vaccinuri funcționează chiar dacă nu vizează virusul SARS-CoV-2, dar probabil are legătură cu conceptul de „imunitate instruită”, a spus Badley. Vaccinurile ar putea determina sistemul imunitar să devină mai reactiv și mai eficient.
Cu toate acestea, studiul a dovedit doar o relație între vaccinare și rate mai mici de COVID-19, nu dovedește raportul de cauză și efect. 


Ştiri Recomandate

Vitamina D, cum te protejează de COVID-19
Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
Crossuri parteneri