COVID-19, premierul Orban: vor sosi peste 2 milioane de măști

Coronavirus
Premierul Ludovic Orban a declarat că în perioada următoare vor ajunge 2 milioane de măști de protecție.

COVID-19, măști. Premierul Ludovic Orban a declarat, joi seara, 2 aprilie, că în România vor sosi, săptămâna viitoare, peste două milioane de măşti de protecţie şi 100.000 de combinezoane.

"În următoarea săptămână, urmează să primim pe 3-4 aprilie 200.000 de măşti FFP 2, pe 7 aprilie 100.000 de combinezoane, 16 extractoare automate. (...) Pe data de 8 aprilie trebuie să recepţionăm 110 paturi pentru un spital modular. De asemenea, avem cantităţi care sunt contractate de ONAC - 250.000 de măşti FFP 2, 250.000 de măşti FFP 3, care urmează să intre în ţară în termen de maximum şapte zile, conform graficelor de livrare. (...) Nu e 100% că vom avea intrările la termenele respective. Pe 9 aprilie este estimat să vină transportul cel mai important, care constă în două milioane de măşti FFP 2, care face parte din contractul pe care îl avem cu China pe o cantitate, din informaţiile pe care le am, de 12 milioane măşti FFP 2", a declarat premierul, citat de Agerpres. Acesta a mai precizat că în circa 14 zile măştile produse în România vor fi disponibile şi pentru populaţie. 

Oficialul a subliniat că s-a confruntat cu ”probleme uriașe” privind contractele pentru achiziţionarea de materiale sanitare din străinătate. El a exemplificat: un contract pentru achiziţia a peste un milion de măşti FFP 2 şi peste un milion de combinezoane cu o companie din Turcia, dar că a apărut interdicţia de export stabilită de Guvernul turc. Premierul susține că s-a intervenit pe linie politico-diplomatică şi că ”s-au deblocat cantităţi, numai că au apărut întârzieri în ceea ce priveşte livrarea”.

Un alt exemplu dat a fost cel al unui contract cu China prin Unifarm de milioane de măşti şi că prima livrare, de două milioane de măşti FFP 2, trebuia să aibă loc când a apărut decizia Guvernului chinez de a recertifica toate companiile care produc materiale şi echipamente. A mai fost situația unui alt contract cu Germania pentru 80.000 de măşti FFP 2, dar a intervenit interdicţia Guvernului german privind exportul de materiale, echipamente şi alte produse medicale. S-a intervenit la Ministerul Sănătăţii pentru deblocarea unei cantităţi de măşti de protecţie.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Dr. Doru Negru
EXCLUSIV

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel