COVID-19 poate provoca AVC, psihoză și encefalită. Date de ultimă oră

Spital, tratament. Foto: print screen CCTV
Complicațiile cerebrale, inclusiv AVC (accident vascular cerebral), psihoză și encefalită, au fost asociate cu COVID-19 într-un studiu care dă naștere unor îngrijorări cu privire la impactul potențial extins al bolii la unii pacienți.

Oamenii de știință din Mare Britanie au studiat datele complete de la 125 de persoane spitalizate din cauza noului coronavirus care au fost internate pentru COVID-19 în luna aprilie. 62% dintre aceștia au suferit un AVC (accident vascular cerebral) în perioada internării, iar aproape o treime au dezvoltat simptome asemănătoare psihozei sau demenței.

Cercetătorii de la Universitățile din Liverpool, Southampton, Newcastle și University College London recunosc că studiul lor este de prea mici dimensiuni ca să poată fi trase concluzii ferme, însă poate fi un punct de plecare pentru noi studii despre efectele neurologice ale noului coronavirus.

Asta pentru că aproape o treime din persoanele care se îmbolnăvesc grav de COVID-19 dezvoltă cheaguri de sânge periculoase, care pot declanșa accidente vasculare cerebrale fatale, dacă migrează către creier.

„Sunt din ce în ce mai multe raportări cu privire la o asociere între infecția cu COVID-19 și posibile complicații neurologice sau psihiatrice, dar până acum acestea au fost de obicei limitate la studii pe câte 10 pacienți sau mai puțini”, a declarat dr Benedict Michael, autorul principal al studiului, de la Universitatea din Liverpool. „Studiul nostru este primul făcut la nivel național asupra complicațiilor neurologice asociate cu COVID-19, dar este important de menționat că este axat pe cazuri care sunt suficient de severe pentru a necesita spitalizare”, a explicat acesta, conform The Guardian.

COVID-19 legat de AVC, psihoză și encefalită

Studiul (link direct), publicat în revista The Lancet Psychiatry, s-a concentrat pe pacienții tratați în spitalele din Marea Britanie în faza exponențială a pandemiei COVID-19 din luna aprilie. Michael și colegii său au cerut medicilor specialiști să raporteze detaliile clinice ale pacienților cu COVID-19, care se confruntau cu o serie de complicații neurologice și psihiatrice, care ar putea fi legate de boală.

Dintre cele 125 de cazuri raportate în detaliu, cea mai frecventă complicație cerebrală observată a fost accidentul vascular cerebral (AVC), care a fost raportat la 77 de pacienți. Dintre aceștia, 57 de pacienți au avut un AVC cauzat de un cheag de sânge în creier, cunoscut sub numele de accident vascular cerebral ischemic, nouă pacienți au avut un AVC cauzat de o hemoragie cerebrală, iar un pacient a avut un AVC cauzat de inflamație în vasele de sânge ale creierului. Anterior, s-a descoperit că la unii pacienți COVID-19 cauzează inflamații severe și cheaguri de sânge în plămâni și în alte părți ale corpului.

Alți 39 de pacienți au prezentat semne de confuzie sau modificări ale comportamentului care reflectă o stare mentală alterată, șapte dintre aceștia având o inflamație a creierului, denumită medical encefalită. Restul de 23 de pacienți care au avut o stare mentală alterată au fost diagnosticați cu afecțiuni psihiatrice, inclusiv psihoză, sindrom asemănător demenței și tulburări de dispoziție. Deși majoritatea diagnosticelor psihiatrice au fost înregistrate ca fiind noi, cercetătorii spun că nu pot exclude posibilitatea ca acestea să nu fi fost de fapt nediagnosticate înainte ca pacientul să dezvolte COVID-19.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel