Covid-19: peste o treime dintre pacienții infectați au dezvoltat insuficiență renală
14 mai 2020, 12:01

Pacient FOTO: pexels.com
Peste o treime din pacienții cu Covid-19 au dezvoltat insuficiență renală, potrivit unui amplu studiu realizat la New York. Cercetătorii spun că nu este specific infecției cu coronavirus, ci este asociată cu gravitatea bolii.

Peste o treime dintre pacienţii trataţi pentru Covid-19 într-un mare sistem medical din New York au dezvoltat leziuni renale acute şi aproape 15% au necesitat dializă, au anunţat joi cercetătorii, potrivit unor surse citate de agerpres.ro. Studiul a fost realizat de o echipă de la Northwell Health, cel mai importat furnizor de servicii medicale din statul New York.
„Am descoperit că dintre primii 5.449 de pacienţi admişi 36,6% au dezvoltat leziuni renale acute”, a declarat medicul Kenar Jhaveri, director asociat de nefrologie la Hofstra/Northwell din Great Neck, New York şi coautor al cercetării publicate în jurnalul Kidney International.

Leziunile renale acute se produc atunci când rinichii funcţionează insuficient şi devin incapabili să filtreze reziduurile. Dintre pacienţii cu insuficienţă renală, 14,3% au necesitat dializă, a declarat Jhaveri într-un interviu telefonic.

Acest studiu este cel mai amplu efectuat până în prezent asupra leziunilor renale în rândul pacienţilor diagnosticaţi cu boala Covid-19. Rezultatele acestuia se pot dovedi utile, a subliniat Jhaveri, în condiţiile în care alte spitale se confruntă cu valuri noi de pacienţi diagnosticaţi cu boala cauzată de noul coronavirus.

Mai multe grupuri au raportat creşterea numărului de cazuri de insuficienţă renală în rândul pacienţilor cu Covid-19. Jhaveri şi colegii săi au dorit să le cuantifice, pe baza informaţiilor medicale ale 5.449 pacienţi cu boala COVID-19, spitalizaţi între 1 martie şi 5 aprilie. Ei au descoperit că insuficienţa renală s-a instalat de timpuriu. 37,3% dintre pacienţi au ajuns la spital cu insuficienţă renală sau au dezvoltat această problemă de sănătate în primele 24 de ore de la internare.
În multe cazuri, insuficienţa renală a survenit în preajma momentului în care pacienţii aflaţi în stare gravă trebuiau să fie conectaţi la un ventilator, a notat Jhaveri.

Dintre cei peste 1.000 de pacienţi care au necesitat conectarea la un ventilator, aproape 90% au dezvoltat leziuni renale acute. Un procent mult mai mare în comparaţie cu cel de 21,7% dintre cei 925 de pacienţi care au dezvoltat această problemă medicală dar nu au necesitat asistenţă respiratorie. "Nu este specific Covid-19. Este mai degrabă asociată cu gravitatea bolii", a explicat Jhaveri.


Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?