La vârsta a doua, prevenția...
Noul coronavirus este o zoonoză, o boală infecţioasă transmisă de la animal la om. Deşi pare că animalele domestice nu joacă un rol important în propagarea sa, din ce în ce mai multe date arată că pisicile, câinii şi chiar tigrii pot contracta virusul. În cadrul unui nou studiu, care va fi prezentat cu prilejul unui congres ştiinţific, dar care nu a fost publicat într-o revistă cu un comitet de lectură, cercetători canadieni în ştiinţe veterinare au testat animalele domestice ale persoanelor infectate cu noul coronavirus sau care au prezentat simptome asociate cu COVID-19. Într-un prim grup, pentru care diagnosticul nu era mai vechi de două săptămâni, au cercetat prezenţa virusului (printr-un test PCR) la 17 pisici, 18 câini şi un dihor. Toate testele au ieşit negative, cu excepţia unuia singur, care a fost neconcludent.
În schimb, într-un al doilea grup de opt pisici şi zece câini, unde diagnosticul proprietarilor era mai vechi, testele serologice au pus în evidenţă prezenţa anticorpilor IgG (indici ai unei infecţii mai vechi) la patru pisici şi doi câini şi a anticorpilor IgM (marca unei infecţii mai recente) la trei pisici.
Toate pisicile purtătoare de anticorpi precum şi unul dintre câini prezentaseră simptome ale bolii, în special respiratorii, în aceeaşi perioadă cu proprietarii, notează agerpres.ro.
„Chiar dacă numărul participanţilor a fost limitat (...), aceste rezultate preliminarii sugerează că o proporţie importantă de animale domestice care trăiesc împreună cu persoane afectate de COVID-19 dezvoltă anticorpi”, a explicat Dorothee Bienzle, profesoară la Universitatea Guelph (Ontario).
Eşantionul este cu toate acestea prea redus pentru a trage o concluzie, iar proprietarii de animale domestice nu trebuie să-şi facă griji, estimează experţi care nu au luat parte la studiu. Cercetarea va fi prezentată săptămâna care urmează în cadrul conferinţei pe tema COVID-19, organizată de Societatea europeană pentru microbiologie clinică şi boli infecţioase (ESCMID).
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
La vârsta a doua, prevenția...
O boală tăcută și devastatoare,...
Acest test simplu îți poate salva viața. Cum poți depista rapid...
Ce trebuie să faci în caz de arsură...
Medicul Elvira Brătilă ne-a vorbit...
Diabetul nu doare, dar dacă simți...
Printr-un gest care durează doar...
Vitamina D, supranumită ”vitamina...