COVID-19: Omicron, varianta care reușește să „scape” de anticorpi. Toate tratamentele actuale sunt puțin eficente

Coronavirus   Foto: Pixabay
Ultimele studii arată că varianta Omicron reușește cel mai mult să eludeze anticorpii, fie naturali (produși prin îmbolnăvire), fie din vaccinurile actuale. Nici anticorpii monoclonali nu au eficiență în cazul acestei noi variante a virusului.

Un nou studiu al cercetătorilor de la Columbia, în colaborare cu oamenii de știință de la Universitatea din Hong Kong, adaugă mai multe dovezi că varianta Omicron poate eluda protecția imunitară conferită de vaccinuri și infecții naturale și sugerează necesitatea unor noi vaccinuri și tratamente care anticipează modul în care virusul poate evolua, în curând.

Descoperirile, care nu sunt încă revizuite de către colegi, au fost postate pe bioRxiv de David Ho, director al Centrului de Cercetare a SIDA Aaron Diamond și al Clyde'56 și Helen Wu Profesor de Medicină la Columbia University Vagelos College of Physicians and Surgeons.

O caracteristică izbitoare a variantei Omicron este numărul alarmant de modificări ale proteinei spike a virusului, care ar putea reprezenta o amenințare pentru eficacitatea vaccinurilor actuale și a anticorpilor terapeutici.

Neutralizarea virusului de anticorpii din vaccinuri, scăzută

Noul studiu a testat capacitatea anticorpilor generați de vaccinare de a neutraliza varianta de Omicron în teste de laborator care au pus anticorpi împotriva virușilor vii și împotriva pseudovirusurilor construite în laborator pentru a imita varianta Omicron.

Anticorpii de la persoane vaccinate dublu cu oricare dintre cele mai utilizate patru vaccinuri – Moderna, Pfizer, AstraZeneca, Johnson & Johnson – au fost semnificativ mai puțin eficienți în neutralizarea variantei Omicron, față de virusul ancestral. Anticorpii de la indivizi infectați anterior au fost și mai puțin probabil să neutralizeze varianta Omicron.

Persoanele care au primit o injecție de rapel cu oricare dintre cele două vaccinuri ARNm sunt probabil să fie mai bine protejate, deși chiar și anticorpii lor au prezentat o activitate neutralizantă redusă împotriva ariatei Omicron.

 „Noile rezultate sugerează că persoanele infectate anterior și persoanele complet vaccinate sunt expuse riscului de infectare cu varianta Omicron”, spune Ho. „Chiar și o a treia injecție de rapel poate să nu protejeze în mod adecvat împotriva infecției cu Omicron, dar, desigur, este recomandabil să obțineți una, deoarece veți beneficia în continuare de o anumită imunitate.”

Rezultatele sunt în concordanță cu alte studii de neutralizare, precum și cu datele epidemiologice timpurii din Africa de Sud și Marea Britanie, care arată că eficacitatea a două doze de vaccin împotriva bolilor simptomatice este redusă semnificativ față de varianta Omicron.

Majoritatea anticorpilor monoclonali nu reușesc să neutralizeze varianta Omicron

Atunci când sunt administrați devreme în cursul infecției, anticorpii monoclonali pot împiedica dezvoltarea formei severe a maladiei COVID-19. Dar noul studiu sugerează că toate terapiile utilizate în prezent și cele mai multe în dezvoltare sunt mult mai puțin eficiente împotriva variantei Omicron, sau nu funcționează deloc.

În studiile de neutralizare cu anticorpi monoclonali, doar unul (Brii198 aprobat în China) a menținut activitate notabilă împotriva variantei Omicron. O formă minoră de Omicron este complet rezistentă la toți anticorpii în uz clinic astăzi. Autorii notează că Omicron este acum cel mai complet „evitant” al neutralizării pe care l-au văzut oamenii de știință.

În acest studiu, laboratorul lui Ho a identificat, de asemenea, patru noi mutații spike în Omicron care ajută virusul să evite anticorpii. Aceste informații ar trebui să informeze proiectarea noilor abordări pentru combaterea noii variante.

Ho sugerează că oamenii de știință vor trebui să dezvolte vaccinuri și tratamente care să poată anticipa mai bine cum evoluează virusul.

 „Nu este prea exagerat să credem că SARS-CoV-2 este acum doar la o mutație sau două de a fi complet rezistent la anticorpii actuali, fie anticorpii monoclonali utilizați ca terapii, fie anticorpii generați de vaccinare sau infecție cu variante anterioare”, spune Ho.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

alimente calciu foto:freepik@yarunivstudio
EXCLUSIV
Cele mai bune surse de calciu. Alina Epure: Eliminarea nu este o soluție

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel