COVID-19, o veste bună și una rea. Jurma: suntem în faza descendentă a valului 5 – OMICRON, dar ratele de spitalizare și deces cresc

Pandemie, coronavirus       Photo by Gustavo Fring from Pexels
Cercetătorul-medic Octavian Jurma dă cea mai bună, dar și cea mai proastă veste de la începutul anului: Ieri „am avut prima confirmare credibilă că ne-am încadrat în faza descendentă a valului 5-Omicron”. Ce ne așteaptă de acum încolo, în condițiile în care 12% din populația României a trecut, conform datelor oficiale, prin boală. 

„Cele 36,269 de cazuri noi anunțate ieri (marți, 8 februarie, n.r.) au fost foarte aproape de prognoza acualizată duminică de 36,656 (de posibile cazuri, n.r.) și valoarea nu a inclus corecții prin alocare. Este foarte probabil că aceasta va rămâne valoarea maximă a săptămânii.

Interesant este că deși valorile normalizate pentru rată de pozitivare indică mai degrabă un platou descendent, decât aspectul rapid descendent produs de scăderea numărului de teste, vârful rămâne totuși în ziua de marți, 1 februarie”, arată medicul-cercetător Octavian Jurma. 

Am trecut rapid de limita superioară

Deși de acum încolo numărul cazurilor noi va fi în scădere, această pantă descendentă nu se va observa în spitale, unde cazurile internate sunt din ce în ce mai multe și mortalitatea din ce în ce mai mare, atrage el atenția.

„Așa cum se vede din grafic, media intervalului de prognoza continuă să fie surprinzător de bine aliniată la curbă mediei mobile a cazurilor oficiale deși suntem la mai mult de o luna de la ultima calibrare.

Astfel prognoza vârfului, pe baza mediei intervalului de predicție, a fost de 29,729 cazuri noi în dată de 3 februarie, iar vârful mediei mobile oficiale a fost de 32,316 cazuri noi în 4 februarie.

E o aliniere aproape neverosimil de corectă, chiar mă așteptăm după debutul săptămânii trecute să fie străpunsă rapid limita superioară. Uneori e greu să crezi cifrele când impresia subiectivă este puternic înclinată în altă direcție (apopo și de „s-a terminat pandemia").

Prognoza spitalizărilor (curbă portocalie) a devenit aproape imposibilă în urmă activării centrelor de evaluare (care au un rol inportant în reducerea presiunii în spitale) dar și a modificărilor făcute în raportările zilnice și a presiunii politice pentru a se ține școlile deschise cu orice preț”.

„Situația se înrăutățește în spitale”

Este însă evidentă că mortalitatea raportată la numărul de internări și internări în ATI (care este echivalentul ratei de pozitivare) crește foarte rapid, deci situația se înrăutățește rapid și în spitale.

Să sperăm că prognoza deceselor (curbă gri punctată) nu va fi confirmată chiar dacă am aplicat o reducere de 75% a mortalității față de valul Delta care să reflecte statul de „mult mai blanda" pe care îl are Omicron oficial în România”, a notat Octavian Jurma, pe pagina sa de Facebook.

Potrivit lui, 12% din populația din România a trecut, oficial, prin boală. „La o rată de detectare de 1:5 asta înseamnă că 60% din populație s-a infectat de la debutul pandemiei”, estimează acesta. 

„Un studiu recent, arată că dintre persoanele infectate cele care s-au infectat de 2x și cele care s-au vaccinat după/înainte infectare pot fi considerate cu risc mult mai mic de spitalizare și deces decât persoanele vaccinate cu o sigură doză sau infectate o singură dată” (link direct studiu).

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel