COVID-19, noi tulpini periculoase. Jurma: Valul 6, aproape o certitudine. Singura pandemie care s-a terminat e cea din 1918

covid - FOTO Pexels @cottonbro
”Singura pandemie care s-a terminat este cea din 1918”, susține Jurma, în legătură cu pandemia Covid 19. 

Decizia autorităților de a ridica restricțiile legate de pandemie începând din 8 martie 2022 a dat doar un sentiment de normalitate, căci numărul cazurilor de infectare au fost crescute și după acea dată, când a fost înregistrată o incidență la nivel național de 5,43 de cazuri la mia de locuitori. 

De altfel, Octavian Jurma consideră că declararea pandemiei ca închisă a fost una ”din motive de inconveniența politică”, fapt care a dus la prelungirea valului 5 cu o lună, dar mai ales, un risc ca valul 6 să vină odată cu toamna, dat fiind senzația de libertate pe care o arată românii. 

”Vestea bună este că până la finalul săptămânii (cel târziu săptămâna viitoare) incidența națională va coborî sub 0.5 la mie și vom ieși probabil din valul 5 pe baza datelor oficiale.

Din păcate eliminarea tuturor măsurilor de prevenție în perioada sărbătorilor precum și din școli a dus la prelungirea valului 5-Omicron cu cel puțin 4 săptămâni și la formarea unui platou care a durează de 3 săptămâni.

Sunt doar 2 luni de la abandonarea oficială a măsurilor de sănătate publică în pandemie și declararea închiderii pandemiei din motive de inconveniența politică.

Din păcate singura pandemie care s-a terminat este cea din 1918, pentru că cea din 2020 este bine mersi și produce noi tulpini într-un ritm amețitor.

De la 8 martie 2022 până acum pandemia a produs zeci de noi variante ale armelor sale (virușii) dintre care 3 au acum propriile clade (ramuri): 

22A - corespunde BA.4 (Pango)

22B - corespunde BA.5 (Pango)

22C - corespunde BA.2.12.1 (Pango)

BA.2 este acum peste 95% dominată în România (graficul de jos arată evoluția procentuală a variantelor din valurile 4 și 5).

BA.2 este cel mai mare pericol pe care îl avem în față și a ajuns să aibă peste 40 de versiuni în circulație, multe cu sub versiuni (da, avem nu numai BA.2.40 dar și BA.2.40.1).

Dintre acestea cea mai amenințătoare este BA.2.12.1 (BA.2 + mutația Spike L452Q), care are avantaj de peste 50% față de BA.2 și devine rapid dominată în SUA.

BA.4 și BA.5 sunt de asemenea mai infecțioase decât BA.2 și produc un nou val în Africa de Sud.

Este o situație similară cu cea de anul trecut în care am asistat la o "diversificare" în primăvară cu apariția variantelor Alpha, Gamma și Beta pentru ca în final Delta și Omicron să producă valurile de toamnă.

Diferența principală este că acum în loc de tulpini candidate avem ramuri întregi candidate la următorul val de toamnă.

Din fericire nu avem încă confirmate în România BA.4 sau BA.5. Știm asta pentru că de 2 săptămâni INSP monitorizează și aceste variante”,  a scris Octavian Jurma pe contul său de Facebook

Ce se cunoaște în acest moment 

Potrivit lui Octavian Jurma, câteva lucruri sunt certe în acest moment, și anume:

”1. Pandemia nu s-a terminat.

2. Valul 6 este aproape o certitudine în toamnă și va debuta probabil la finalul lunii august

3. Nu știm sigur ce varianta va provoca valul 6

4. Știm sigur că nu mai avem nici un mijloc de a limita impactul valului 6, pentru că pandemia s-a terminat pentru autorități și nimic nu îi va convinge să nege negația”, se mai arată în postarea făcută pe contul de socializare.

Soluțiile lui Jurma pentru valul următor

De altfel, acesta are și câteva soluții pe care ar trebui să le punem în aplicare, atât la nivel macro, al persoanelor cu putere de decizie, cât și la nivel micro, al indivizilor.

”Ce am putea face să prevenim un nou dezastru în toamnă? Exact ceea ce ar fi trebuit să facem vara trecută că să prevenim dezastrul din toamna trecută.

Aceasta ar însemna păstrarea măștilor în interior, accelerarea campaniei de vaccinare și screening epidemiologic la intrarea în țară pentru a întârzia importul noilor versiuni.

La acest măsuri minimale poate fi adăugată și procurarea din timp a noilor antivirale în special Paxlovid care va fi principalul instrument de reducere a mortalității în țările cu rată mare de vaccinare.

Paxlovid este chiar mai important în România, unde populația este foarte refractară la vaccinare.

Dacă ținem însă cont de retorica antivaccin, care a început în aceste zile la cel mai înalt nivel politic, este puțin probabil să mai achiziționăm prea curând medicație anti-COVID în avans”, a scris Jurma, cu privire la măsurile macro. 

În ceea ce privește individul, soluțiile pe care Jurma le propune sunt simple și țin cont de sistemul de auto-protecție.

”Ce poți face tu?

În primul rând să eviți spitalizarea. E important să îți faci boosterul: șansa să nu te mai infectezi odată până la finalul anului este aproape zero și o să ai nevoie de cât mai multă protecție imunitară.

În al doilea rând eviți infectarea. Păstrează masca FFP2 la interior în spațiile publice și în mijloacele de transport în comun. O faci să îți protejezi familia dar și ca să protejezi familia altora.

Dacă te întreabă lumea de ce porți masca, spune că nu vrei să îl infectezi și o să te lase în pace”, a mai scris Jurma.

Cât privește doza 4, adică al doilea booster. ce va fi disponibil începând din 16 mai, potrivit Ministerului Sănătății, Jurma afirmă că acesta este necesar doar în baza unei recomandări medicale ferme, de altfel, aceasta fiind indicată persoanelor de peste 60 de ani.

”Al 2-lea booster oferă o perioadă limitată de protecție suplimentară și e de preferat să îl luați înainte de valul 6, probabil înainte de deschiderea școlilor când începe de obicei valul epidemic în România”, a concluzionat Octavian Jurma.

Vezi și: Vaccinarea cu a patra doză anti-COVID, disponibilă pentru român

 

i

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel