COVID-19, gafele periculoase ale lui Trump: să ne „tratăm” cu raze UV și să ne „injectăm” dezinfectanți

Donald Trump, președintele SUA.  Foto: printscreen conferință Casa Albă
Președintele american Donald Trump s-a dat din nou în stambă după ce a ascultat o prezentare a unui specialist. Experții atrag atenția că ideile enunțate de Trump sunt extrem de periculoase.

Coronavirusul nu rezistă mult timp pe clanțe și la alte suprafețe neporoase atunci când este expus la lumina soarelui, la temperaturi și umiditate mai mari, potrivit unui studiu realizat de experți guvernamentali din SUA. „Virusul moare într-un ritm mult mai rapid" din cauza expunerii la umiditate sau la căldură, a declarat Bill Bryan, un subsecretar la Departamentul de Securitate Interioară, joi, la o conferință de presă a Casei Albe.

Lumina foarte puternică și dezinfectanții

Președintele Donald Trump a apărut intrigat de cercetarea prezentată de Bryan.

„Să presupunem că ne expunem corpul cu raze ultraviolete extraordinare sau la o lumină foarte puternică", a spus Trump, în urma prezentării lui Bryan. „Cred că asta nu a fost verificat, dar îl vom testa". Cercetătorii ar putea introduce „lumina puternică și în interiorul corpului", a continuat, nonșalant, Trump, „fie prin piele, fie într-un alt mod".

Organizația Mondială a Sănătății a avertizat, însă, împotriva utilizării lămpilor UV pentru sterilizarea oricărei părți a corpului, spunând că poate provoca iritații ale pielii și ochilor.

Bryan a mai spus, de asemenea, că cercetările au arătat că înălbitorul ar putea ucide virusul din salivă sau lichide respiratorii în cinci minute și că alcoolul izopropilic l-ar putea ucide chiar și mai repede. Trump a sugerat, imediat, că vor fi mai multe testări și legat de aceste substanțe.

„Dezinfectantul îl scoate într-un minut. Un minut", a spus el, uluit. „Există un mod în care putem face ceva asemănător prin injectare?", a întrebat Trump. El a spus că va fi „aproape ca o curățare. Intră în plămâni și are un efect extraordinar pe plămâni", a continuat el, imperturbabil!

Experții și companiile de dezinfectanți iau atitudine

Imediat după remarca președintelui american, zeci de specialiști și unui dintre cei mari producători internaționali de dezinfectanți, care deține două mărci renumite, au lansat un apel la populație: dezinfectanții nu se înghit și nu se injectează! Pericolul este mortal!

„Inhalarea înălbitorului cu clor ar fi cel mai rău lucru pentru plămâni", a spus John Balmes, un pneumolog de la Spitalul General din Zuckerberg din San Francisco și profesor de medicină la Universitatea din California, San Francisco. „Căile respiratorii și plămânii nu trebuie expuse nici măcar la un aerosol de dezinfectant", a avertizat el, confom Time.

Corespondentul șef medical al CNN, Dr. Sanjay Gupta a arătat, la rândul său, că afirmațiile lui Trump sunt greșite din toate punctele de vedere.
„Președintele a spus, de asemenea, că trebuie studiat acest efect. De fapt, nu e cazul! Vreau să spun că știm exact răspunsul la acesta", a declarat specialistul pentru CNN. "„Cred că toată lumea știe că asta ar fi foarte periculos și contraproductiv", a subliniat acesta.

De asemenea, două mărci internaționale, Dettol și Lysol, produse de Reckitt Benckiser, au emis o declarație comună, atenționând împotriva utilizării produselor lor de curățare pentru a trata coronavirusul, după ce Donald Trump a afirmat că dezinfectantul poate fi folosit pentru a învinge boala.
„Ca lideri globali în domeniul sănătății și al produselor de igienă, vrem să fim clar înțeleși: în niciun caz produsele noastre dezinfectante nu trebuie administrate în corpul uman", atrage atenția producătorul celor două mărci, citat de The Independent.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Dr. Doru Negru
EXCLUSIV

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel