COVID-19, efectul NEȘTIUT la nas observat de un medic la scintigrafii osoase. „Numărul de persoane infectate, MULT MAI MARE”

Efectul observat de dr Mircea Dragoteanu la nivelul foselor nazale. Foto: Facebook / pagina personală
Dr Mircea Dragoteanu, medic primar medicină nucleară, a explicat la că a observat la numeroase scintigrafii osoase la nivelul foselor nazale a observat un efect neștiut al infecției cu coronavirus și al COVID-19. „Le vedem zilnic”, spune el.

„Printre ultimele zeci de scintigrafii osoase realizate cu 99mTc-HDP am constatat un număr mare de cazuri (peste 50%), bărbați și femei, la care fixarea radiotrasorului osteotrop este exacerbată uniform pe fosele nazale (în întregul lor, sau în porțiunea lor superioară), pe sinusurile frontale, sau și-și”, a arătat dr Mircea Dragoteanu, medic primar medicină nucleară la Institutul de Gastroenterologie și Hepatologie din Cluj-Napoca, pe pagina sa de Facebook. 

„În imagine, o pacientă testată negativ SARS-CoV2, cu hiperfixare atât pe fosele nazale, cât și spre sinusurile frontale (hiperfixarea apicală la nivelul caninilor superiori existentă în acest caz reflectă o patologie diferită - focare dentare).

Înainte de epoca SARS-CoV2 foarte, foarte rar vedeam astfel de hipercaptări foarte intense cu aceste localizări, iar atunci - la pacienți/paciente cu patologie inflamatorie acută (rinită / sinuzită). Acum le vedem cam zilnic.

Pacienții la care se evidențiază exacerbarea fixării pe sinusurile frontale sau fosele nazale NU prezintă simpromatologie locală: nu relatatează prezența secrețiilor, a senzației de nas înfundat sau de nas uscat.

O parte dintre ei au test Covid-19 făcut de curând, negativ.

Din punct de vedere statistic, exacerbarea fixării descrisă aici nu poate avea altă cauză decât contactul cu SARS-CoV2 în cantitate mică, nedetectabilă prin testele uzuale, contact care crește foarte mult radiocaptarea 99mTc-HDP în interiorul structurilor periostale de la nivelul porții de intrare în organism a SARS-Cov2. Locul de exacerbare a radiocaptării nu este mucoasa care tapetează fosele nazale și sinusurile frontale, de aceea nu există nici simptome, nici teste pozitive în aceste cazuri.

Numărul de persoane care au avut contact cu virusul (din fericire pentru ele, cu o cantitate redusă de particule virale) apare a fi astfel MULT MAI MARE decât pot depista testele curente, bazate pe recoltare de material de la nivelul mucoasei”, a scris medicul Mircea Dragoteanu. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel